Έρευνα: Πώς τα όνειρα επηρεάζουν τη μνήμη μας;
Απ' ότι φαίνεται τα όνειρα και γενικότερα ο ύπνος έχουν άμεση σχέση με τη μνήμη μας!

lucid dreaming

Απ’ ότι φαίνεται τα όνειρα και ο ύπνος γενικότερα έχουν άμεση σχέση με τη μνήμη μας!

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜακΓκιλ του Καναδά και Βέρνης της Ελβετίας, με επικεφαλής αντίστοιχα τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ψυχιατρικής Σιλβέν Γουίλιαμς και τον καθηγητή του Τμήματος Νευρολογίας Αντουάν Αδαμαντίδη, που δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό “Science”, έκαναν πειράματα με ποντίκια, χρησιμοποιώντας την τεχνική της οπτογενετικής για να απενεργοποιήσουν μέσω φωτός μια σειρά από εγκεφαλικά κύτταρα.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν λοιπόν ότι τα όνειρα βοηθάνε να έχουμε καλή μνήμη, αν όμως αυτά διαταραχθούν, τότε το ίδιο παθαίνει και η μνήμη. Η συνέπεια είναι αυτή την επόμενη μέρα να μη λειτουργεί καλά!

Όταν οι επιστήμονες, παρεμβαίνοντας στα λεγόμενα «κύματα θήτα» στον εγκέφαλο των ποντικιών, διατάρασσαν στα κοιμισμένα ζώα τη φάση της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM), η οποία σηματοδοτεί την παρουσία ονείρων, τα ζώα, όταν ξυπνούσαν, δεν είχαν εξίσου καλή μνήμη, σε σχέση με τα ζώα που είχαν αδιατάρακτο ύπνο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα ζώα με τον διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM δεν μπορούσαν να θυμηθούν σωστά τι είχαν μάθει μέσα στη μέρα.

Στη φάση REM (Rapid Eye Movement), που παρατηρείται σε πολλά ζώα και πουλιά εκτός από τον άνθρωπο, οι μύες χαλαρώνουν και τα κλειστά μάτια τρεμοπαίζουν. Το τι ακριβώς συμβαίνει εκείνες τις στιγμές είναι μυστήριο, αλλά οι φάσεις αυτές έχουν συσχετισθεί με τα όνειρα.

Ελπίζεται ότι στο μέλλον τέτοιες μελέτες, εκτός από την καλύτερη κατανόηση των φαινομένων του ύπνου και της μνήμης, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ανθρώπους με προβλήματα μνήμης, άνοια και Αλτσχάιμερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;