Η Μοναξιά βλάπτει σοβαρά την Ψυχική μας Υγεία!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εστιάζουμε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον μας στις προϋποθέσεις εκείνες που εγγυώνται την αναβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου της

self confidence

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εστιάζουμε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον μας στις προϋποθέσεις εκείνες που εγγυώνται την αναβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου της ψυχοσυναισθηματικής μας ζωής. Η επιστημονική διαπίστωση ότι όσο πιο εντεταγμένοι είμαστε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, τόσο λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζουμε, βρέθηκε να ισχύει για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως οι κοινωνικές συναναστροφές προάγουν την ψυχική μας υγεία!

Σε μια εποχή δύσκολων οικονομικών συγκυριών και επιφανειακών σχέσεων λόγω του γρήγορου ρυθμού της καθημερινότητας, οι επιστημονικές έρευνες έρχονται να παρουσιάσουν την ποιοτική κοινωνική ζωή και την ένταξη σε κοινωνικές ομάδες ως αντίδοτο στην κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.

Σύμφωνα με τους μελετητές η ομαδική ζωή όχι μόνο ανεβάζει τους δείκτες της προσωπικής ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, αλλά και να προσφέρει προστασία από ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, οι φοβίες και η κατάθλιψη.

Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να νιώθει κάποιος πραγματικά μέλος της ομάδας στην οποία συμμετέχει και να μοιράζεται το ομαδικό πνεύμα. Η ψυχική ισορροπία επιτυγχάνεται μόνο όταν κάποιος υποκειμενικά νιώθει να ταυτίζεται με τις ομάδες στις οποίες μπορεί τυπικά να ανήκει. Οι τυπικές δημόσιες σχέσεις και οι επιφανειακές κοινωνικές επαφές δεν προάγουν την ψυχική υγεία, ούτε δρουν ψυχοθεραπευτικά. Στην πραγματικότητα είναι η ψυχολογική ταύτιση του ατόμου με την ομάδα του η οποία και τον βοηθά να ισορροπεί ψυχολογικά και όχι η καθαυτή κοινωνική συναναστροφή.

Οι έρευνες υπογραμμίζουν πως με όσες περισσότερες ομάδες ταυτίζεται κανείς, τόσο καλύτερη είναι πιθανό να είναι η ψυχική του υγεία. Αυτό δείχνει πως ουσιαστικά είναι η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος εκείνη που βοηθά στην συναισθηματική ταύτιση του ατόμου με τα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκει. Πολλές φορές μπορεί κάποιος να νιώθει μόνος ακόμα κι αν περιβάλλεται από πολλούς όπως ενδέχεται να είναι απομονωμένος ή μοναχικός ακόμα κι αν ανήκει σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Το μυστικό της ευτυχίας είναι να νιώθει μέλος και όχι μόνος!

Αρκεί να σκεφτούμε πως η μοναξιά είναι η βασική πηγή φόβου, θλίψης και άγχους για να συνειδητοποιήσουμε πόσο κακό μπορεί να επιφέρει στην ψυχική μας υγεία!

Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για τον εαυτό μας είναι να έρθουμε πιο κοντά στους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας! Να κάνουμε ένα βήμα συμφιλίωσης με ότι μας αποξενώνει και να νιώσουμε ένα με αυτούς που αγαπάμε! H μοναξιά μας πληγώνει και μας κάνει κακό!

Ειρήνη Μεσσήνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Irinimessini@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;