4 + 1 παράδοξες επιπτώσεις του στρες στο σώμα σου!
Πέντε επιπτώσεις που έχει το άμετρο άγχος και στρες στο σώμα μας.

οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας

Το στρες έχει καταστεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μας καταβάλλει εντελώς και οι συνέπειές του, τόσο στην ψυχική, όσο και σωματική μας υγεία, να είναι αμέτρητες.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ορισμένες επιπτώσεις του στο μυαλό μας, αγνοούμε όμως και άλλες, εξίσου σημαντικές. Μερικές από αυτές είναι οι πέντε παρατιθέμενες επιπτώσεις, που έχει το άμετρο άγχος και στρες στο σώμα μας. Αλήθεια, τις γνώριζες;

1. Βούισμα στα αυτιά

Έρευνες έχουν δείξει, πως ειδικά οι άνδρες, παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα με την ακοή τους, όπως εμβοές ή πλήρη απώλειά της, σε περιπτώσεις που το άγχος τους καταβάλει, από ότι στην αντίθετη περίπτωση. Ο λόγος; Το στρες δημιουργεί έκκριση κάποιων ορμονών, οι οποίες προκαλούν εγρήγορση μεταξύ των υποδοχών των αυτιών και κάπως έτσι, δημιουργείται το βουητό ή το σφύριγμα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα έχει άλλες αιτίες, το άγχος επιδεινώνει την ένταση των εμβοών αυτών, μέσω της διαδικασίας της σωματοποίησής του.

2. Φαγούρα στο δέρμα

Σε περιπτώσεις όπου το άγχος που σου δημιουργείται είναι υπερβολικό, ενεργοποιούνται σε υπέρμετρο βαθμό, περιοχές του εγκεφάλου σου που ελέγχουν την αίσθηση της επιφάνειας του δέρματός σου. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης αυτής, είναι και η εμφάνιση φαγούρας και εξανθημάτων, αλλά και άλλων δερματολογικών παθήσεων, που μπορεί να σε ταλαιπωρούν.

3. Συνδέεται με τις στομαχικές διαταραχές

Οι στομαχικές διαταραχές, αλλά και εκείνες ολόκληρου του πεπτικού συστήματος είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά για τις γυναίκες. Και φυσικά η αύξηση του άγχους έχει συμβάλλει ριζικά στο αποτέλεσμα αυτό, μιας και οι ορμόνες που εκκρίνονται, σε περιόδους έντονου στρες, επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας διάφορες στομαχικές διαταραχές.

4. Συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Μια από τις σπουδαιότερες και πιο παράξενες επιπτώσεις που μπορεί να σου προκαλέσει το στρες, είναι σίγουρα και η συρρίκνωση του εγκεφάλου σου. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες, το άγχος αποδυναμώνει τους νευρώνες του εγκεφάλου, που ανταλλάσσουν πληροφορίες και οδηγεί στην απώλεια μάζας της περιοχής που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων. Μάλιστα, ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ αλλά και η άνοια, πολλές φορές επιδεινώνονται από τη διαδικασία αυτή.

5. Χάνεις πόντους από το ύψος σου

Γνώριζες ότι είναι πιθανό να χάσεις από 1 έως και 2% του ύψους σου, κατά τη διάρκεια της μέρας, από τη στιγμή που θα σηκωθείς ως να ξαναβρεθείς στο κρεβάτι σου, ειδικά τις μέρες που εργάζεσαι εντατικά; Αν όχι, μάθε λοιπόν, πως αυτό όχι μόνο συμβαίνει, αλλά υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή είναι φυσικά, και πάλι, το άγχος. Πως γίνεται; Όταν είσαι όρθιος, η βαρύτητα και η κίνηση συμπιέζουν το υγρό ανάμεσα στους σπονδύλους σου, ενώ το άγχος μπορεί να κάνει τη διαδικασία αυτή εντονότερη από το συνηθισμένο, αλλά και να προκαλέσει σφίξιμο των μυών στην μέση και τους ώμους σου με αποτέλεσμα να… δείχνεις πιο κοντός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;