Βγαλμένο από ταινία του Hollywood. Ηλεκτρονική κλοπή 1 δις!

hackers

Οκ. Αυτή μάλιστα, είναι λεία!

Ομάδα χάκερς από Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα κατάφεραν να ξαφρίσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τράπεζες. Η σπείρα Carbanak δεν εισέβαλλε σε τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών που είναι η εύκολη πρακτική αλλά απευθείας στα συστήματα δεκάδων τραπεζών και με υπομονή κατάφερε να κλέψει το συγκεκριμένο ποσό.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται στα τέλη του 2013, όταν ένα ATM στο Κίεβο άρχισε να βγάζει λεφτά μόνο του σε τυχαίες ώρες της ημέρας, χωρίς καν να έχει εισαχθεί κάρτα ή να πατηθεί κάποιο κουμπί. Οι κάμερες ασφαλείας έδειξαν σωρούς χρημάτων να καταλήγουν στα χέρια ενθουσιασμένων περαστικών.

Η ουκρανική τράπεζα κάλεσε τότε την Kaspersky Labs, μια γνωστή ρωσική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών, η οποία τώρα αποκαλύπτει την υπόθεση στους New York Times. Εχει επίσης ενημερώσει την Interpol, τη Europol, το FBI και τις αρχές διαφόρων χωρών.

Σύμφωνα με τους NY Times, η πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση δείχνει να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. H επιβεβαιωμένη λεία φτάνει τα 300 εκατ. δολάρια, ωστόσο, η Kapersky εκτιμά χωρίς να μπορεί να το αποδείξει ότι το πραγματικό ύψος της είναι υπερτριπλάσιο.

Καμία από τις 100 τράπεζες που φέρονται να έπεσαν θύματα σε 30 χώρες δεν έχει αναγνωρίσει τις κλοπές, και η Kaspersky αρνείται να κατονομάσει τα ιδρύματα στο πλαίσιο μεταξύ τους συμφωνιών. Οι περισσότεροι στόχοι έχουν έδρα στη Ρωσία, πολλοί όμως βρίσκονται σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Ιαπωνία.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν οι χάκερς ήταν αυτή της ανάληψης από ΑΤΜ σε προκαθορισμένη ώρα αλλά και της μεταφοράς ποσών από τα υπόλοιπα διάφορων λογαριασμών. Συγκεκριμένα επενέβαιναν σε ένα λογαριασμό με υπόλοιπο $1.000 και τον μετέτρεπαν σε $10.000 δολάρια. Ακολούθως μετέφεραν τις $9.000 σε δικό τους λογαριασμό χωρίς να καταλάβει κάτι οποιοσδήποτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;