Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μαγαζιά στο Μεταξουργείο!

Φυσικά και είχε εργοστάσιο μεταξιού στην περιοχή παλιά, παιδιά. Επίσης (κάπου) εδώ έμενε η Μαντάμ Σουσού. Η γνωστή. Στο σήμερα τώρα. Όμως πριν από αυτό, να σου πω ότι κάποιος μία φορά μου είχε κάνει πλύση εγκεφάλου να προσέχω όταν θα πάω, με το που κατεβώ από το μετρό, γιατί είναι λίγο ερημιά και τέτοια.

Βλακείες. Αυτή η συνοικία έχει απίστευτα κρυμμένα (όχι και εντελώς πια) μυστικά για φαγητό και διασκέδαση και έχει γίνει μία από τις πιο εναλλακτικές (πραγματικά όμως) γειτονιές της Αθήνας. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω βασικά.

Από τα ονόματα των μαγαζιών που σε στέλνουν σε άλλες πολιτείες και μαγικά νησιά; Από τις εξαιρετικές γεύσεις που δεν ξέρω αν θα βρεις αλλού; Το θέμα δεν είναι από πού να αρχίσω, αλλά ότι δεν θα έχει τελειωμό. Πάρε ένα σάντουιτς Μπέι Βιου ή κάτι σε αιγυπτιακό φαλάφελ και ψάξε το δέντρο με τα διάφορα (ναι) φρούτα. Και κάπως έτσι ξεκινάμε τη μαγική μας βόλτα στο Μεταξουργείο.

Σεϋχέλλες

seyxelles_0

Πάμε για τρέλες. Γευστικές. Εντάξει. Μιλάμε για εκπληκτικό φαγητό. Άλλο να στο λέω και άλλο να το δοκιμάσεις. Δεν βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό, ούτε στην Ικαρία, αλλά στην γωνία Κεραμεικού και Ακαδήμου απέναντι από την πλατεία Αυδή. Το παλιό του όνομα ήταν Μπαχάμες. Το λέει και η ταμπέλα. Σχετικό (κι εξωτικό επίσης). Βέβαια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το καφενείο του κυρ-Γιάννη που σέρβιρε (και) πατσά. Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεζεδοπωλείο θαύμα. Με ρετρό πλακάκια στην κουζίνα και νέους μάγειρες όλο μεράκι που τους βλέπεις εν ώρα δημιουργίας. Έχει υπέροχα μανιτάρια που θα τα απολαύσεις με σάουντρακ Cure. Και ψημένα λαχανικά με συκόμελο. Και ένα σωρό άλλες νοστιμιές που δεν θα στις αποκαλύψω για να έχεις και καμία έκπληξη. Σε ένα εσωτερικό περβάζι (ή κάτι τέτοιο) θα βρεις το Η Γυναίκα και ο Σοσιαλισμός του Μπέμπελ και άλλα πολλά για να ξεφυλλίσεις πάνω από το καραφάκι με το κρασί. Το πρωί μπορείς να πιεις και τζιτζερόζουμο. Ω, ναι. Η Άννα και ο Φώτης το αγαπούν το μαγαζί τους, φέρνουν και παραδοσιακά προϊόντα από την Κίμωλο, τα Χανιά, την Κερκίνη, έλα να το διαπιστώσεις.

Κεραμεικού 49, τηλ.: 6944206407

Μπλε Παπαγάλος

mple-papagalos

Οι παπαγάλοι μιλούν. Για αυτόν τον παπαγάλο μιλούν άλλοι. Και μιλούν πολύ. Και καλά κάνουν, γιατί αξίζει τον κόπο. Δεν γίνεται να περάσεις από Μεταξουργείο και να μην κάτσεις εδώ για έναν καφέ. Ή και για περισσότερους. Ιδανικό για στέκι. Έξω έχει τόση ησυχία που θα χαλαρώσεις τα απογεύματα και θα κάνεις το ιδανικό ραντεβού τα βράδια. Χαμηλός φωτισμός και ένα class διάχυτο στο χώρο. Μέσα μικρά κάδρα με τον Έλβις. Vintage πολυθρόνες. Αν χορεύεις και swing, πρέπει να ξέρεις ήδη ότι έκανε και τέτοια πάρτι (και να έχεις πάει). Θα ακούσεις ό,τι μουσική μπορείς να φανταστείς εκτός από λαϊκά ΦΥΣΙΚΑ. Θα παραγγείλεις μπέργκερ ή fingerfood ή quesadillas. Και πίτες αλμυρές σαν αυτές που σου έφτιαχνε η γιαγιά σου. Θα σου αρέσει και θα ξαναπάς. Απλώς κάνε την αρχή.

Λεωνίδου 31 & Γιατράκου, Πλατεία Αυδή, τηλ.: 211 0121099

Πλυντήριο

pluntirio

Από τα τις καλύτερες περιπτώσεις μπαρ, αν θες να πεις ότι όντως πήγες κάπου διαφορετικά. Έχει λίγο και τη φήμη (του πιο) εναλλακτικού αφτεράδικου. Πώς θα μπορούσε να μην, άλλωστε; Ας ξεκινήσουμε από το όνομα και την (σχετική) μπουγάδα που διακοσμεί τον χώρο. Και που κάποιοι θαμώνες απλώνουν εκεί και τα μπουφάν τους. Ας περάσουμε στην ατάκα των σερβιτόρων «έχετε τίποτα για πλύσιμο; Και ας συνεχίσουμε με τα πλυντήρια-τραπέζια που λειτουργούν και σαν αποθηκευτικοί χώροι για τα πράγματά σου. Τι άλλο θες; Από μουσική παίζει funk και house (καμιά φορά και παλιά γαλλική pop), αλλά κάνει και ειδικές βραδιές, όπως ας πούμε πρόσφατα, μία τύπου 90s, δηλαδή με Τριαντάφυλλο και άλλα τέτοια όμορφα. Που σε βρίσκει το πρωί λίγο λιώμα να γελάς και να κάνεις χαζομάρες εκεί απ’ έξω στον πεζόδρομο. Ναι τον κάθετο στην Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κολοκυνθούς & Λεοννάτου 5-7, τηλ.: 6978218867

Τα Κανάρια

kanaria

Λένε πως ο πρώτος ιδιοκτήτης του μαγαζιού είχε μέσα καναρίνια που τα άκουγε η γειτονιά ολάκερη. Δεν είναι εξακριβωμένο, είναι κάτι σαν θρύλος. Το όνομα όμως το έχει εξακριβωμένα από το 1937. Κάποτε έκλεισε και ξανάνοιξε 6 χρόνια πριν. Έχει τετράγωνα αλά σκάκι στο πάτωμα, εξαιρετικό απάκι και παντζαροσαλάτα από τις λίγες. Έχει και μια μυρωδιά παράδοσης, αλλά την ίδια στιγμή μαζεύει κόσμο καλό και νέους πολλούς. Βασικά είναι το πιο μοντέρνο παραδοσιακό καφενείο έβερ. Εδώ μπορείς να ακούσεις τζαζ ή ακόμη και ριζίτικα (κρητικά είναι αυτά ναι, ναι) και να απολαύσεις και live λύρα αμά λάχει. Τις Τρίτες να ξέρεις πως έχει ρεμπέτικα. Και δεν είναι μόνο όλα αυτά τα ωραία, είναι και οι τιμές του που είναι ωραίες, δηλαδή χαμηλές. Ε, νομίζω πως έχεις αργήσει λίγο να πας.

Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, τηλ.: 210 3425166

Σαν Φρανσκίσκο

san-fransisko

Αυτό δεν είναι σαντουιτσάδικο, είναι ο παράδεισος των απανταχού σαντουιτσοφάγων. Ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης του, έζησε στο Σαν Φρανσίσκο. Φεύγοντας αποφάσισε να το πάρει μαζί του. Έχει τόσα διαφορετικά σάντουιτς που θα πάθεις την πλάκα σου. Τα ονόματά τους είναι γειτονιές της Καλιφορνέζικης πόλης. Μπέι Βιου, Στόουνς Τάουν και τέτοια. Υπάρχει και το Αλκατράζ, που έχει μέσα χοιρινό με βότανα, τυρί γκούντα, σως μέλι-μουστάρδα και από την άλλη την καυτερή aka μπάρμπεκιου. Αν είσαι χορτοφάγος, υπάρχει το Σάουθ Μπιτς με βιολογικό αυγό, ντομάτα και φέτα ψητή. Και άλλα. Δεν σου μίλησα ακόμη και για τη σάλτσα Σαν Φρανσίσκο. Μην περιμένεις άλλα. Δεν θα μάθεις ποτέ τη συνταγή της. Και μπίρες θα πιεις εδώ, από ελληνικές ζυθοποιίες μόνο. Δεν ξέρω αν σε έχω καλύψει αλλά είναι τέλεια. Δηλαδή πώς αλλιώς να στο πω; Πήγαινε για να τα δοκιμάσεις, όπου κι αν μένεις, μου το υπόσχεσαι;

Κεραμεικού 99, τηλ.: 215 5512845

O Αιγύπτιοςaigyptios

Απλό και ξηγημένο. Με τα φαλάφελ τα ωραία του. Που η φήμη τους έχει φτάσει παντού. Που είναι λαχταριστά και τραγανά. Και θα τα φας είτε σε μερίδα με χούμους είτε σε αραβική πίτα με μαρουλάκι και ντοματούλα. Αν βγάλεις τα έθνικ μπαχαρικά του, που κάνουν όλα τα πιάτα του ένα τσακ πιο καυτερά, είναι ένα μεζεδοπωλείο, όπως όλα τα άλλα, που θα σε κάνει fan του εύκολα. Βέβαια εδώ έχει και ντιπ με γιαούρτι και ανατολίτικο ταμπουλέ. Όσο για την (πάρα πολύ απλή) διακόσμηση, στον τοίχο θα δεις παντού αφίσες παραστάσεων και στα ράφια ναργιλέδες. Αυτά. Α, θα πιεις και αιγυπτιακή μπίρα να ξέρεις. Ο ιδιοκτήτης του, ο Σεμπάστιαν, φροντίζει να είναι όλα στην εντέλεια, χωρίς να χρειάζεται καμία μα καμία πολυτέλεια γι’ αυτό.

Μ.Αλεξάνδρου 102

Χάουζ

«ÿª¼¥

Όπως το λέει. Ένα μπαρ-σπίτι για να πας επίσκεψη για ποτά και καφέ. Με τεράστια εσωτερική αυλή που καμία σχέση με κέντρο Αθήνας δεν έχει. Θα μπορούσε να είναι αυτή που έψηνες κοψίδια με την οικογένεια το Πάσχα ή αυτή που έπαιζες όταν ήσουν πιτσιρίκι στο χωριό. Όπως και να έχει μια νοσταλγία στη βγάζει. Με ένα υπέροχο δέντρο στη μέση που κρέμονται από πάνω του διάφορα φρούτα. Με ξύλινες καρέκλες καφενείου, με πάγκους από αυτούς που τρως στην εξοχή, με καθίσματα τσίγκινα βαρελάκια. H διακόσμηση στο εσωτερικό είναι απλή και σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ξέρεις τι θα πω. Σαν στο σπίτι σου. Χειμώνας είναι, μέσα θα πας. Έχει και πάρτι και άλλα events και εναλλακτική μουσική και από όλα τα καλά.

Θερμοπυλών 41, τηλ.: 213 0240963

Ακροβάτης

acrovatis

Για ιδέστε όλοι τον Ακροβάτη. Όχι αυτόν του Χαρούλη, που τραμπαλίζεται. Αυτόν του Μεταξουργείου. Που είναι εκεί σταθερά τόσα χρόνια. Με άλλο όνομα παλιά βέβαια. Τώρα θα σου πω για τον Μπακαλόγατο, σίγουρα κάπου το έχεις ξαναδιαβάσει. Αν όχι, άκου. Στον παραδοσιακό αυτό καφενέ τη δεκαετία του ’60 γυρίστηκε αυτή η ταινία. Με τον Χατζηχρήστο ναι. Αμ, πώς; Ο λόγος για το ψηλοτάβανο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου στη γωνία Ψαρών και Μαιζώνος. Οι τοίχοι του είναι πέτρινοι και οι πόρτες ξύλινες. Έχει και υπόγειο κελάρι. Εδώ θα φας λουκούμια και παραδοσιακές πίτες. Σερβίρει και υποβρύχιο. Το βραδάκι όμως να προτιμήσεις ρακή. Έχει από τις καλύτερες. Κρασί σε πήλινες κούπες έχεις πιει; Εδώ θα πιεις. Κάπου μέσα στο χώρο θα βρεις και δίσκους (ω ναι βινύλιο) και παλιές εφημερίδες. Όλη η παλιά Αθήνα είναι κρυμμένη σε ένα μαγαζί.

Μαιζώνος & Ψαρρών 26, τηλ.: 210 5230750

Tamarind, Thai Kitchen

tamarind (1)

Κόκκινος ταμάρινθος είναι αυτό το μαγικό δέντρο, που έδωσε το όνομά του στο χώρο και που με την πάστα του φτιάχνουν διάφορα γευστικά καλούδια. Και στέκει εκεί στη μέση να συγκρατεί το πατάρι του μαγαζιού. Ζήτημα είναι αν μπορείς να φας ταϊλανδέζικο σε δυο τρία σημεία στην πόλη. Και ακόμη πιο ζήτημα αν μπορείς να το βρεις σε οικονομική βερσιόν. Ε, αν ψάχνεις κάτι τέτοιο, εδώ είσαι. Το εστιατόριο αυτό είναι μανούλα στις εξωτικές γεύσεις. Από Ινδοκίνα μεριά ναι. Η ατμόσφαιρά του είναι ζεστή και αιωρείται παντού μία ευωδιά από μπαχαρικά. Με μουσικές για τσιλ άουτ καταστάσεις (ενίοτε και τραγούδια από το σινεμά) και χαλαρωτικό πετρόλ χρώμα στους τοίχους. Εδώ θα βρεις curry και noodles. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το μοσχαράκι φιλέτο με τις χρωματιστές πιπεριές, που έχει και μανιτάρια και ginger και μία σως εκπληκτική. Beef Ginger το λένε. Θα πιεις και κοκτέιλ φοβερά, τρομερά, πάρα πολύ ωραία. Πάρε ας πούμε ένα Spice Mango με ρούμι, τσίλι, lime, ε και μάνγκο φυσικά. Αναλαμβάνει και private chefing.

Κεραμεικού 51, τηλ.: 210 5225945

El Convento Del Arte

elconvento

Το μοναστήρι της τέχνης. Έτσι μεταφράζεται. Και μοιάζει με μοναστήρι φυσικά. Πιο πολύ δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι ένας χώρος παράξενος και μοναδικός. Με διάφανη οροφή, ουάου. Από διακόσμηση; Κεριά και μανουάλια, κηροπήγια και πολυέλαιοι. Και βέβαια κόκκινες βελούδινες κουρτίνες. Το Όνομα του Ρόδου το έχεις δει ή διαβάσει; Ε, κάτι τέτοιο. Οι σερβιτόροι είναι ντυμένοι καλόγεροι. Εντάξει, δεν θα βρεις δεύτερο στο είδος του, πρέπει να πας τώρα. Α δεν σου είπα για τα πιάτα του. Είναι μεσογειακά και νοστιμότατα. Μπορείς να πάρεις τα ραβιόλια τα γεμιστά με μοσχαρίσια ουρά και λαχανικά σε σάλτσα απ’ τον ζωμό της. Και τη ζεστή πατατοσαλάτα με τις ψητές πιπεριές σε (αχ) κρέμα μανιταριών. Και ίσως μια πανακότα βανίλιας για επιδόρπιο. Ο χώρος φιλοξενεί μάγους, ακροβάτες, μουσικούς, χορευτές, performers γενικότερα. Σίγουρα ένα καλό (και διαφορετικό) show θα το πετύχεις εδώ. Ακόμη;

Βιργινίας Μπενάκη 7, τηλ.: 210 5200602

Πηγή: Nou-pou.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;