Προτάσεις ταινιών για DVD: 10 ταινίες με θέμα τη μοναξιά!

lost in traslation

Και συχνά όταν κοιτάζεις απ’το παράθυρο δεν βλέπεις μια μπουγάδα ή ένα παρκάκι αλλά τον εαυτό σου να σε κοιτάζει πίσω, και ίσως να τον βλέπεις στην αγκαλιά κάποιου άλλου να σου χαμογελά ίσως και σε μια παραλία να γελά και να φλερτάρει και τότε εσύ νιώθεις πως τον παρακολουθείς αυτάρεσκα από την κλειδαρότρυπα.

Οι ήρωες των ταινιών μου σίγουρα κοιτώντας απ’ το παράθυρο δεν είδαν χαμόγελα, δεν είδαν πάθος, είδαν βλέμματα μοναχικά ίσως και λίγο αδιάφορα. Και στιγμές στο φόντο να τρέχουν, στιγμές που θέλουν να γραπώσουν αλλά που συνειδητά τους γυρνάνε την πλάτη για να σφιχταγκαλιάσουν τη μοναξιά τους.

Χαμένοι στη Μετάφραση

Ο Bill Murray διαθέτει σίγουρα το πιο μαγευτικά θλιμμένο βλέμμα σ’αυτό το γαλαξία. Το βλέμμα αυτό βρίσκει (σχεδόν) αντάξιο παρτενέρ σε μια συγκρατημένα σέξυ και βαθιά μοναχική Σκάρλετ. Ο έρωτας κάνει μερικά δειλά βήματα, αλλά ακόμη και ο φτερωτός θεός μοιάζει εδώ χαμένος. Δεν ξέρω αν είναι ο φτερωτός θεός που θα τα παρατήσει αμαχητί, αν είναι οι ήρωες μας που δε θέλησαν να του παραδοθούν, αλλά η μοναξιά με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και δίχως να προσπαθήσει ιδιαίτερα θα θριαμβεύσει. Μια ωδή σε ένα love story που δε γεννήθηκε ποτέ.

HER

Δεν ξέρω αν τη μοναξιά σας την αγαπάτε, αν κοιμάστε μαζί της στο κρεβάτι και της χαμογελάτε πριν κλείσετε τα μάτια. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ακριβώς αντίθετη περίπτωση. Ένας άντρας αναζητά απεγνωσμένα τον έρωτα. Ένας άντρας χαμένος μέσα σε στιγμές ανούσιες και ίσως και λίγο ‘’άσχημες’’ βρίσκει τον έρωτα εκεί που δεν υπάρχει. Ο φτερωτός θεός εδώ μάλλον μπερδεύτηκε και αποφάσισε να μπλέξει στα δεσμά του έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Και επειδή κανένας έρωτας δεν είναι λάθος, και επειδή κάθε στιγμή που ένιωσες ερωτευμένος ήσουν ζωντανός εδώ γιορτάζουμε άλλη μια νίκη του Έρωτα απέναντι στη μοναξιά.

Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι

Και είναι εκείνες οι στιγμές που η μοναξιά και η σεξουαλική επιθυμία έρχονται και γίνονται ένα. Και είναι τότε που δε θες να αποτινάξεις τη μοναξιά σου, αλλα η σεξουαλική επιθυμία θα σε υποτάξει και θα την αναζητήσεις με απόγνωση. Και θα τη βρεις και θα τη βιώσεις και θα σε αδειάσει και θα σαι πάλι μόνος. Τόσο μόνος όσο ήσουν και πριν, ίσως και περισσότερο. Δύο πρωταγωνιστές μόνοι ίσως και λίγο απεγνωσμένοι αγκαλιάζουν τη μοναξιά τους λίγο πιο σφιχτά και παραδίνονται στη δίνη του πάθους δίχως αύριο, δίχως έλεος.

Repulsion

Μια νέα, όμορφη γυναίκα και τέσσερις τοίχοι. Αν η πρώτη σας σκέψη σ’αυτό το σκηνικό είναι δυνατή μουσική και εκείνος ο μεγάλος γωνιακός καναπές ολοδικός σας η Catherine Deneuve είναι εδώ για να σας αποδείξει πως κάνετε λάθος. Οι τέσσερις τοίχοι μοιάζουν πιο αποπνικτικοί από ποτέ και θα οδηγήσουν την πρωταγωνίστρια μας σε μια παράνοια που δε γνωρίζει εμπόδια, όρια και φραγμούς. Μια παράνοια στην όποια θα παραδοθεί βίαια και βασανιστικά.

Ο Ταξιτζής

Ένας μοναχικός πλην σύγχρονος καουμπόι υπό τη μορφή βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ και νυν ταξιτζή αποφασίζει να διορθώσει την κοινωνική αδικία και να κάνει τον κόσμο ένα πιο όμορφο μέρος. Μάλλον όμως επιλέγει το λάθος μέσο. Η μοναξιά του λοιπόν και ίσως η διαφθορά των δρόμων της Νεας Υόρκης θα τον κάνουν να σκορπήσει αδιακρίτως το θάνατο αναλαμβάνοντας εκουσίως το ρόλο ενός σύγχρονου σερίφη.

American Beauty

Ένας άντρας 40 κάτι χρονών βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας σε όλο της το μεγαλείο. Ξαφνικά η ζωή του βυθίζεται στο κενό, η απόγνωση του χτυπά την πόρτα και η σωτηρία είναι μία, ο παρανοϊκός ερωτικός του πόθος για την καλύτερη φίλη της κόρης του. Μια από τις καλύτερες αμερικάνικες ταινίες των 90’s, ένας υπέροχος ήρωας και μια ταινία στην οποία θα νιώσετε πως συνατήσατε μια αδερφή ψυχή όλοι εσείς που πνίγεστε σε μια καθημερινότητα βαρετή και που ξάφνου η ερωτική επθυμία αποφάσισε να εισβάλει βίαια στην καθημερινότητα σας.

Το μυστικό του Brockeback Mountain

Η μοναξιά συνήθως δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Τι γίνεται όμως όταν την αγκαλιάσεις, αποφασίσεις πως την αγαπάς και την κάνεις κομμάτι δικό σου; Ίσως μετατρέπεις την καθημερινότητα σου σε μια σειρά στιγμών που καταλήγουν σε βράδια με πράσινο τσάι και Αρλέτα, ίσως όμως κάπου ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη κούπα τσάι να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Κάπως έτσι και οι ήρωες του Brockeback Mountain ανακάλυψαν ανάμεσα σε βουνοκορφές και λίμνες, όχι μονάχα έναν έρωτα μοιραίο, αλλά τις ανάγκες, τα θέλω και εν τέλει τον ίδιο τους τον εαυτό. Έναν εαυτό και μια ταυτότητα που στην πορεία μπορεί και να λησμονήσανε, αλλά δε χάσανε ποτέ.

Abre los ojos

Ένας νεαρός γόης βρίσκει τον έρωτα της ζωής του στα μάτια και το κορμί της Πενέλοπε Κρουζ και τη στιγμή που αποφασίζει να ζήσει τον έρωτα του δίχως αύριο, ένα ατύχημα θα παραμορφώσει το πρόσωπο του και ο έρωτας που τόσο ποθούσε μοιάζει να χάνεται μια για πάντα. Δεν έχουμε να κάνουμε με κανένα κλισέ μανιφέστο για τα δικαιώματα όλων στον έρωτα, αλλά για μια ταινία που μιλά για τον τυφλό πόθο, το όνειρο και τη ζωή πριν και μετά τον πραγματικό έρωτα.

Before sunrise

Και πάντα πίστευα πως ο έρωτας και η μοναξιά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η μοναξιά σου, αυτή η μοναξιά που την ξέρεις τόσο καλά που μπορείς να την αγγίξεις είσαι εσύ. Και αν αντιστρέψεις το νόμισμα και κλείσεις τα μάτια θα δεις την άλλη όψη, δύο χείλη και ίσως ένα βλέμμα, αλλά και πάλι θα είσαι εσύ. Και κάπως έτσι δικαιολογώ την ύπαρξη μιας ταινίας-σ’αυτή τη λίστα- που μιλά με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τον κεραυνοβόλο έρωτα, για τη στιγμή που είπες πως ανακάλυψες, ίσως τυχαία, μια αδερφή ψυχή.

Solyaris

Και τι κάνεις, τι σκέφτεσαι, πως αντιδράς, και τελικά πως ζεις αν βρεθείς ξαφνικά μόνος σου ένα μέρος όπου δεν μπορείς να αντιληφθείς τίποτα; Στην καλύτερη sci-fi ταινία όλων των εποχών (συγγνώμη Κιούμπρικ, Νόλαν και λοιποί απόλυτα σεβαστοί σκηνόθετες) ο Ταρκόφσκι δεν δημιουργεί μονάχα μια ταινία για τη μοναξιά του ανθρώπου στο διάστημα, αλλά ένα έργο τέχνης που σκάβει βαθιά μέσα στον ίδιο του τον εαυτό για να ανακαλύψει τι είναι η μοναξιά και αποτελεί ταυτόχρονα σπουδή πάνω στις έννοιες της αγάπης και της απώλειας.

Και επειδή μίλησα κάποια στιγμή για ένα νόμισμα με δύο όψεις, νομίζω πως η μοναξιά είναι ευλογία. Είναι ευλογία όλα εκείνα τα βράδια που άκουγες τα αγαπημένα σου κομμάτια γράφοντας στον υπολογιστή σου, είναι ευλογία όλες εκείνες οι μοναχικές βουτιές στη θάλασσα και όλες εκείνες οι σκέψεις που έκανες υγρός και με το αλάτι κολλημένο στο κορμί σου ξαπλωμένος σε μια πετσέτα κάπου σε μια ερημική παραλία.

Και είναι ευλογία γιατί μόνο τότε, όταν παραδόθηκες στη μοναξιά σου μαθαίνεις ποιός είναι αυτός που αξίζει να σε σηκώσει στα χέρια του και να σε βγάλει ήρεμα απ’αυτή, μόνο τότε αναγνωρίζεις το πρόσωπο του πραγματικού έρωτα, του έρωτα που θα καταλάβει κάθε σκέψη που έκανες στην ερημική σου παραλία και που θα σε κοιτάξει βαθιά μέσα στα μάτια και θα σε αγγίξει απαλά μέσα στη θάλασσα. Και μόνο όταν έχεις αγαπήσει τη μοναξιά σου ξέρεις να λες όχι σε ημίμετρα, σε δήθεν έρωτες και σε ψεύτικα ένστικτα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;