Μάθετε ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την άνοια!

sad-woman-looking-out-window

Πόσο καλά διαχειρίζεστε το άγχος και πως αντιδράτε σε μια δυσάρεστη ανακοίνωση; Καταφέρνετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σε δύσκολες περιστάσεις, ή χάνετε τον ύπνο σας ακόμη και για μικροπράγματα; Σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας φαίνεται να συνδέονται με τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε άνοια.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Neurology” και αναφέρει πως στοιχεία της προσωπικότητας όπως η ζήλεια, οι ανησυχίες και ο θυμός μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση άνοιας. Η προσωπικότητα μπορεί μάλιστα να «προβλέψει» την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης έως και 40 χρόνια πριν!

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η άνοια είναι το αποτέλεσμα επιδράσεων στον εγκέφαλο από ένα σύνολο παραγόντων και η προσωπικότητα είναι ένας από αυτούς. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα που στο χώρο της Ψυχικής Υγείας θεωρείται πως ανήκουν στην κατηγορία των νευρώσεων φάνηκε να συνδέονται πιο στενά με την εκδήλωση της άνοιας.

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της νεύρωσης είναι οι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι συνεχείς ανησυχίες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ζήλια, ο θυμός και οι ενοχές. Οι νευρώσεις συνδέονται στενά με το αυξημένο στρες, το οποίο φαίνεται να αποτελεί τη «γέφυρα» που οδηγεί εν τέλει στη άνοια.

Όταν αντιμετωπίζουμε στρες, ο οργανισμός μας παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Έτσι, αυξάνεται μελλοντικά και ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;