Αμφίπολη: Γιατί ελπίζουν ακόμα οι αρχαιολόγοι;

amfipolh

Μπορεί σε έναν λόφο διαμέτρου 158 μ. να χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 25;

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και με προσεκτική εξέταση της εξωτερικής επιφάνειας του τύμβου Καστά, ενδέχεται οι αρχαιολόγοι να εντοπίσουν την είσοδο και άλλου ή άλλων μνημείων κάτω από το χώμα

Μπορεί λοιπόν οι προσδοκίες των αρχαιολόγων για εύρεση τέταρτου θαλάμου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη να μη ευοδώθηκαν, ωστόσο πληθαίνουν πλέον οι απόψεις περί ύπαρξης περισσότερων από έναν τάφο στον ίδιο λόφο.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ότι ο Λέων της Αμφίπολης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, ανήκει στο συγκεκριμένο τάφο, παρόλο που σε μία από τις πρώτες ανακοινώσεις για την πορεία της ανασκαφής είχε γίνει λόγος για εύρεση ενός μαρμάρινου σπαράγματος που φέρεται να ανήκει στην πλάτη του Λέοντα.

“Στον τεράστιο αυτό τύμβο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι και μεγαλύτεροι τάφοι. Ο Λέων της Αμφίπολής μπορεί να μην αφορά αυτό τον νεκρό αλλά κάποιους άλλους ή κάποιον μεγαλύτερο”, είπε μιλώντας στο News247 o πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης. “Η Τούμπα της Βεργίνας είναι η μισή από τη συγκεκριμένη τούμπα στην Αμφίπολή και έχει τρεις καμαροσκέπαστους τάφους” πρόσθεσε.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κανένα από τα διακοσμητικά στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί δεν θεωρούνται συνηθισμένα για μακεδονικό τάφο, ούτε οι σφίγγες, ούτε οι Καρυάτιδες, ούτε το ψηφιδωτό, σύμφωνα πάντα με την χρονολόγηση που έχει κάνει η ίδια η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη, δηλαδή 325 με 300 π.Χ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;