10 ταινίες που θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

big lebowski

Αν μπορούσα να δώσω ένα όνομα σε κάθε εποχή, θα αποκαλούσα το Χειμώνα, ρουτίνα, την Άνοιξη, έρωτα, το Καλοκαίρι, μαγιό και καρπούζι και το φθινόπωρο κατάθλιψη. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτή η μετάβαση από το “Μαγιό και καρπούζι” στην “Κατάθλιψη” είναι για μένα μια διαδικασία λίαν δυσάρεστη. Και δεν είναι μονάχα λίαν δυσάρεστη αλλά και συχνά μοναχική. Όλοι εκείνοι οι φίλοι και οι έρωτες, όλες εκείνες οι στιγμές που πέρασα μαζί τους, μοιάζουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και τη θέση τους να έχει πάρει το άσμα της Σοφίας Αρβανίτη, “Μη μου μιλάς για καλοκαίρια” τα κορναρίσματα και τα δεκάωρα στο γραφείο. Αν η μετάβαση είναι και για σας το ίδιο μοναχική μην ενδώσετε στη Σοφία Αρβανίτη, αλλά σε μερικές από τις πλέον feel good ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

1. HIGH FIDELITY

Είσαι ένας φτωχός και αποτυχημένος πλην τίμιος και ευφυής ιδιοκτήτης δισκοπωλείου και έχεις δίπλα σου μια επιτυχημένη και δυναμική πλην ολίγον ξενέρωτη γυναίκα. Αν περιμένεις πως θα μείνει για πάντα δίπλα σου λόγω των ηλεκτρισμένων vibes που εκπέμπει το μυαλό σου πλανάσαι πλάνην οικτράν. Και ιδού το ερώτημα << Τι κάνεις όταν θα βροντοχτυπήσει την πόρτα και θα σε παρατήσει σύξυλο μέσα στην αφόρητη πλήξη του σπιτιού σου;>>. Αν είσαι ο πρωταγωνιστής της ταινίας μας θα σε χτυπήσει ανελέητα η κρίση των 30 και κάτι και θα αρχίσεις να αναζητάς παλιά αμόρε. Μια φαινομενικά απλή ιστορία χωρισμού μετατρέπεται σε μια από τις πιο πνευματώδεις, αστείες, feel-good δραματικές κομεντί. Μια ταινία από την οποία μοιάζουν να ξεκινούν και στην οποία μάλλον θα τελειώσουν όλες οι ερωτικές σχέσεις που είχες και θα έχεις σ’ αυτή τη ζωή.

2. LITTLE MISS SUNSHINE

Πάντοτε πίστευα πως η ασχημότερη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου είναι τα γυμνασιακά χρόνια. Οπότε με τη λογική αυτή, η πρωταγωνίστρια της ταινίας μας, ορθά πράττει και επιλέγει να διαγωνιστεί σε διαγωνισμό ομορφιάς στην ηλικία των 7 ετών, αν αναλογιστεί κανείς πως ίσως ως Miss Young στην ηλικία των 15 να μην κατάφερνε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Η ασχημούλα, ζουμπουρλούδικη πλην αφόρητα γλυκιά πρωταγωνίστρια φορτώνει σε ένα βανάκι το ναρκομανή παππού της, τον αδερφό της που έχει πάρει όρκο σιωπής και τα λοιπά προβληματικά μέλη της οικογένειας της σε ένα ταξίδι προς το όνειρο. Θα γελάσετε με την καρδιά σας και θα ανακαλύψετε μια ιστορία που θα μιλήσει στην ψυχή σας για τη δύναμη του ονείρου και ίσως σας φανερώσει και το μυστικό κρησφύγετο της πραγματικής ομορφιάς και το πόσο διαφορετικός είναι ο “ωραίος” από τον “όμορφο” άνθρωπο.

3. LOVE ACTUALLY

Το 2003 όταν και είδα την ταινία σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα στην ηλικία των 14 ετών μάλλον ένιωθα σαν την Ιουλιέττα και ήμουν σίγουρη πως ο πρίγκηπας

με το άσπρο άλογο θα έρθει να χτυπήσει το θυροτηλέφωνο μου σε 2-3 χρόνια. Ασχέτως του αν έχει έρθει ο πρίγκηπας (άσπρο άλογο πάντως δεν έχω δει, σας εγγυώμαι) και του αν εγώ νιώθω σαν τη Μαλένα ή σαν τη Μπρίτζετ Τζόουνς οι ιστορίες του Love Actually δεν παύουν να με συγκινούν. Σίγουρα το άσπρο άλογο έχει αργήσει στο ραντεβού του, αλλά νομίζω πως το Love Actually μέσα στην απλότητα και τα κλισέ του θα έχει πάντα ένα κομματάκι από την εφηβική μου ψυχή. Δεν είναι σίγουρα το χάπι για τη νεότητα και την επιστροφή στην εφηβεία, αλλά αν δεν το έχετε δει θα ανακαλύψετε μια ιστορία που μιλάει αγνά και τίμια για τη δύναμη της αγάπης.

4. WHEN HARRY MET SALLY

Κάπου στον πλανήτη αυτό κυκλοφορεί η γνωστή ρήση ‘’πως μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν υπάρχει πραγματική φιλία’’. Για χάρη μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς κάπου στο νότο της Γαλλίας και αρκετών εξομολογήσεων εν μέσω ζεστού κρασιού στην ίδια χριστουγεννιάτικη αγορά, αλλά και για ένα απόγευμα σε ένα μικρό μπαλκόνι κάπου στο Πήλιο θα ορκιζόμουν στη ζωή του Χαβιέ Μπαρδέμ πως (αν και σπάνια) αυτή η περιβόητη φιλία υπάρχει και νομίζω θα σας ευχόμουν και να τη ζήσετε. Παρά τη δική μου προσωπική ιστορία φιλίας, ο Χάρι και η Σάλι θα προσπαθήσουν να σας πείσουν για το ακριβώς αντίθετο. Οι φίλοι μας -λέει- είναι ο πολιτισμός μας οπότε καλό θα ήταν να μην ενδίδουμε σε ένστικτα, αλλά επίσης –λέει- αν δεν παραδοθούμε στο δικό μας άνθρωπο σε ποιον θα παραδοθούμε. Εδώ ένας άντρας και μια γυναίκα προσπαθούν επί δεκαετίες να πείσουν ο ένας τον άλλον αλλά και τους εαυτούς τους ξέχωρα, πως το ίδιο χιούμορ, η ίδια τρέλα στο μάτι αλλά και στη ζωή, τα ίδια πάθη αρκούν για τον ιδανικό φίλο, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετά για τον παντοτινό εραστή. Εσείς τι θα κάνατε αν τη λάθος στιγμή γνωρίζατε όχι εκείνον τον άνθρωπο που σας κάνει να γελάτε και να νιώθετε σα μικρά παιδιά, αλλά ακριβώς εκείνον τον άντρα ή τη γυναίκα που μοιάζει να έχει κάνει κάθε αθώα, βρώμικη, έξυπνη, ηλίθια σκέψη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εκείνη έχει σουλατσάρει και στο δικό σας εγκέφαλο;

5. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Εδώ έχουμε το Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του απόλυτου στρίγγλου που έγινε αρνάκι. Και φυσικά δε νομίζω να αναρωτηθήκατε ποια ήταν εκείνη η μεταμορφωτική δύναμη που τον παρέσυρε στη δίνη της; Ο έρωτας πέταξε δίχως έλεος τα βέλη του στον άμοιρο Τζακ Νίκολσον και φυσικά αντοχές και άμυνες εξανεμίστηκαν σαν το φύλλο στον αέρα. Δεν θα μάθω ποτέ τι είναι ο έρωτας, αλλά θα πιστεύω για πάντα πως έχει τη δύναμη να ομορφύνει τον κόσμο και να μεταμορφώσει ακόμη και την προσωποποίηση της ξινίλας σε αρνάκι.

6. ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ

Σε μια έξαρση της κρίσης των σαράντα ο πρωταγωνιστής μας μοιάζει να αντιλαμβάνεται επιτέλους πως η πραγματική ζωή πέρασε από μπροστά του και δεν τέντωσε ποτέ το χέρι του για να την αρπάξει. Και ξαφνικά αποφασίζει πως η κατάσταση δεν παίρνει από διορθωτικές κινήσεις, αλλά μονάχα από δραστικά μέτρα και, ως άλλος αλκοολικός-καταθλιπτικός αστέρας του Χόλιγουντ, αποφασίζει να παραδοθεί στις αυτοκτονικές του τάσεις. Και σύμφωνα με τη συνταγή του παλιού καλού Χόλιγουντ εδώ θα παρέμβει ο φύλακας άγγελος και με το μαγικό του ραβδάκι θα αναλάβει ,όχι ρόλο Χάρι Πότερ, αλλά ρόλο παντοτινού σωτήρα. Ίσως η περιγραφή μου να μην σας πείθει, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις πλέον θετικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Για την ακρίβεια, τόσο feel-good που αν την παρέλειπα από τη λίστα μου δεν θα ήταν μισή η λίστα, αλλά μάλλον εγώ μισός άνθρωπος.

7. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

Η φράση ‘’η ζωή είναι ωραία’’ πέρα από το ότι θα έπρεπε να είναι το μότο σας κάθε πρωί που ανοίγετε το μάτι σας υπό την ‘’αγριογκαρίδα’’ του ξυπνητηριού σας είναι και η μοναδική ταινία που καταφέρνει να μετατρέψει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε μια ιστορία γλυκιά σαν καραμέλα. Ένας πατέρας για χάρη του παιδιού του θα παρομοιάσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης με παιχνίδι, ένα παιχνίδι με μεγάλο έπαθλο ένα τανκ. Ο Benigni βρίσκεται ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του και θα σας αφηγηθεί μια ιστορία που δε θα αφήσει το χαμόγελο να σβηστεί από τα χείλη σας.

8. BEAUTY AND THE BEAST

Όπως ευθαρσώς δηλώνει και το ίδιο το soundtrack της ταινίας εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα “tale as old as time”. Στην ιστορία αυτή ακριβώς οφείλονται μερικά από τα ωραιότερα απογεύματα των παιδικών μου χρόνων αλλά νομίζω και η παντοτινή αγάπη μου για τον κινηματογράφο. Και φυσικά “tale as old as time”, δεν είναι μόνο η ιστορία του γλυκού τέρατος στην καλοσύνη του οποίου θα υποκύψει μια πανέμορφη κοπέλα μόνο και μόνο για να ανακαλύψει στο πρόσωπο και στο φιλί του τον πρίγκιπα που μια ζωή έβλεπε στα όνειρα της, αλλά και ο έρωτας, ένας έρωτας που δεν υπακούει σε νόρμες και κανόνες. Απολαύστε λοιπόν για μια ακόμη φορά μια ιστορία που θα σας αποκαλύψει πως δεν ερωτευόμαστε ένα six-pack ή ένα σέξι βλέμμα και πως εν τέλει ο έρωτας είναι εκείνο ακριβώς το ανεξήγητο μυστήριο που μας τραβαέι κοντά του χωρίς να μας νοιάζει το πώς και το γιατί.

9. SCHOOL OF ROCK

Ένας ροκ σταρ υπό μορφή καθηγητή αποφασίζει, όχι απλώς να ακολουθήσει εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης, αλλά να παραμερίσει κάθε καθηγητική του υποχρέωση και να δημιουργήσει μια ροκ μπάντα με μέλη τους ανήλικους μαθητές του. Ο Jack Black δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο του αντισυμβατικού, αποτυχημένου ροκ σταρ που θα έδινε τα πάντα για μια δεύτερη ευκαιρία, όχι στις σχολικές αίθουσες, αλλά σε διαγωνισμούς ροκ μουσικής. Ασχέτως της επιτυχίας της μπάντας του καθηγητή μας, θα δείτε εδώ μια ιστορία για τη δύναμη της θέλησης, για τις δεύτερες ευκαιρίες και για τα χαμένα όνειρα. Και ναι, αν και εσείς κάπου στο δρόμο έχετε χάσει τα όνειρα σας ο Jack Black θα σας κάνει να πιστέψετε πως έχετε τη δύναμη να τα κυνηγήσετε, και γιατί όχι να τα αρπάξετε από τα μαλλιά.

10. BIG LEBOWSKI

Προσωπικά δεν με έχουν περάσει ποτέ για δισεκατομμυριούχο. Ίσως δεν διαθέτω το απαιτούμενο physique ίσως μου λείπει αυτή η αβάσταχτη ελαφρότητα του αγνού πλούτου. Οπότε νομίζω πως αν θέλετε να μάθετε πως θα αντιδρούσε ένα ρεμάλι, ένας άνθρωπος-βάρος στην κοινωνία, τη στιγμή που θα τον περνούσαν για δισεκατομμυριούχο θα πρέπει να υποκύψετε σε μια από τις καλύτερες ταινίες των αδερφών Κοέν και να απολαύσετε έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχει γεννήσει το μυαλό των δαιμόνιων αδερφών. O Big Lebowski θα σας χαρίσει στιγμές αγνού γέλιου και θα σας κάνει να ανακαλύψετε και ίσως να ερωτευτείτε μια από τις πλέον κάλτ μορφές του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;