Ο Γενικός Διακόπτης: Η άνοδος και η πτώση των μονοπωλίων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Ο Γενικός Διακόπτης: Η άνοδος και η πτώση των μονοπωλίων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και οι Εκδόσεις Γιαλός παρουσιάζουν το βιβλίο Ο Γενικός Διακόπτης, του Αμερικανού συγγραφέα και καθηγητή στο Columbia University Tim Wu. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Γενικός Διακόπτης. Ο όρος αυτός, του τίτλου, υποδηλώνει τον κεντρικό έλεγχο των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Γιατί όμως τα Μ.Μ.Ε., που διαμορφώνουν το «τι και πώς σκεφτόμαστε», καταλήγουν σταδιακά να γίνονται συγκεντρωτικοί και κεντρικά ελεγχόμενοι κολοσσοί; Πού οδηγείται το Ίντερνετ; Έχει ελπίδες το διαδίκτυο να παραμείνει ένα ανοικτό και ελεύθερο μέσο επικοινωνίας ή έχει ήδη αρχίσει και αυτό να μετασχηματίζεται σε κεντρικά ελεγχόμενο χώρο, ακολουθώντας έναν ιστορικό μονοπωλιακό κύκλο παρόμοιο με της τηλεφωνίας, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης;

Ο καθηγητής Tim Wu μας ξεναγεί στο ιστορικό μονοπάτι της εξέλιξης των συστατικών της βιομηχανίας της πληροφορίας κατά τον τελευταίο αιώνα. Περιγράφει, δηλαδή, και αναλύει τη διαδρομή της τηλεφωνίας, του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης για να καταλήξει στο σημερινό Ίντερνετ που καταπίνει με ταχύτητα τις παλιές τεχνολογίες. Μας δίνει μια μυθιστορηματικού τύπου αφήγηση περιστατικών και περιγράφει τον ρόλο που έπαιξαν τα σημαντικά πρόσωπα κλειδιά του χώρου. Αποκαλύπτει έναν πρωτοφανή «κύκλο» μονοπωλιακής συγκέντρωσης και διάσπασης.

Το βιβλίο, μέσα από την ιστορική ανάλυση, αναδεικνύει και βάζει στη συζήτηση σύγχρονα θέματα όπως ανταγωνισμό και καταστροφική καινοτομία, τον ρόλο της διαφήμισης, το ανοιχτό διαδίκτυο (net neutrality), την αρχή του διαχωρισμού δικτύου-περιεχομένου, ανοιχτά και κλειστά συστήματα, την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα, τον ρόλο και την γιγάντωση των μεγάλων παικτών, το περιεχόμενο και τα πνευματικά δικαιώματα, την αξία και τους κινδύνους της κρατικής ρύθμισης. Σταθμίζει κριτικά τις διαφορετικές απόψεις και είναι αμάλγαμα οικονομίας, πολιτικής, και στρατηγικής, που μας κάνει να βλέπουμε τη βιομηχανία της πληροφορίας και των μέσων μαζικής επικοινωνίας με εντελώς διαφορετικό μάτι.

Ο Tim Wu, καθηγητής στο Columbia Law School και ανώτατος σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, είναι ειδικός σε ρυθμιστικά νομικά θέματα, ενώ έχει ανακηρυχτεί από το Scientific American ένας από τους 50 κορυφαίους στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Έχει αφιερωθεί σε θέματα που αφορούν την εξελικτική πορεία του διαδικτύου και κατόρθωσε να τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον με τις απόψεις και τις θέσεις του, για τις πολιτικές και κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις των παρατηρήσεών του.

Ομιλητές

Για το βιβλίο μιλούν οι: Γιώργος Ματθιόπουλος (μεταφραστής του βιβλίου, συγγραφέας και καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας), Γιώργος Πλειός (καθηγητής, συγγραφέας και πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Γιώργος Λαγογιάννης (γεν. δ/ντής της εταιρίας Space Hellas, ηλ. μηχανικός, συγγραφέας, ειδικός σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα).

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ημερομηνία Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, 19:00

 

 Διεύθυνση Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

 

 Είσοδος Είσοδος ελεύθερη
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;