Αφιέρωμα | Banksy, ο καλλιτέχνης που ψάχνει όλος ο κόσμος

Το όνομά του είναι και πάλι στην επικαιρότητα εξαιτίας του γεγονότος ότι πούλησε έργα του σε δρόμους της Νέας Υόρκης, για 60 δολάρια (ενώ στον οίκο δημοπρασιών Σόθμπις, ένα έργο του πωλήθηκε έναντι 1,87 εκατ. δολαρίων).

Πρόκειται για τον σπουδαιότερο καλλιτέχνη του δρόμου. Τα stencils του, περνάνε κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα κατευθείαν στη καρδιά.

Τα graffiti του ακουμπούν, ακόμα και τους πιο αναίσθητους από τέχνη.

Κανένας δεν γνωρίζει το πρόσωπό του, ενώ το όνομά του είναι Robert Banks. Αν και έδρα του είναι το Λονδίνο, η τέχνη του συναντάται επίσης σε πόλεις εκτός της Βρετανίας.

Πιο σημαντικά έργα του, προσωπικά θεωρώ αυτά, στο “Τείχος της ντροπής”. Tο παράνομο τείχος που οικοδομούν οι Ισραηλινοί και που μετάτρεψε την Παλαιστίνη σε μια ανοιχτή φυλακή.

Η κόντρα με τον King Robbo

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει πόλεμος κάτω από τις γέφυρες και τις πολυσύχναστες γειτονιές της Αγγλίας. Δύο graffiti artists, ο Banksy και ο King Robbo, μονομαχούν καθημερινά με όπλο… τα σπρέι τους. Η κόντρα έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, μετά από τον ανεξήγητο τραυματισμό του Robbo. Ο Banksy φωτογραφίζεται ως ο υπαίτιος του ατυχήματος.

Η τωρινή παράνοια

Αυτές τις μέρες, ο Μπάνκσι δημιουργεί ένα έργο γκράφιτι την ημέρα, συνήθως σε μικρούς δρόμους του Μπρούκλιν, του Μπρονξ και του Μανχάταν, τα οποία προκαλούν την οργή του δημάρχου της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «το γκράφιτι καταστρέφει ξένες ιδιοκτησίες».

Οι κάτοικοι της πόλης πάντως, σπεύδουν κατά εκατοντάδες, όπου βρίσκεται το νέο του έργο, αφού διαβάσουν κάθε πρωί στην ιστοσελίδα του το ακριβές σημείο.

Διάσημα έργα του:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;