Τι υποκρύπτει το ενδοκυβερνητικό ρήγμα για το αντιρατσιστικό Ν/Σ;

voulh

Αμιγώς ιδεολογική διαμάχη ή ζήτημα εσωτερικής ανακατανομής ισχύος…

Η σχετική ηρεμία – τεχνητή ή πραγματική – που έχει επέλθει στην πολιτική αντιπαράθεση για το μνημόνιο έδωσε τη δυνατότητα για να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα του ρατσισμού και των μορφωμάτων που τον εκφράζουν. Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ηττήθηκε και αντικαταστάθηκε από τρεις, τουλάχιστον, διαφορετικές νομοθετικές προτάσεις – προσεγγίσεις, των ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το αντιρατσιστικό αποτελεί ένα παράλληλο κομματικό πόκερ νέων ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, με φόντο τη διεξαγωγή ακόμα και πρόωρων εκλογών από τώρα μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2014. Έγκυροι αναλυτές σχολιάζουν τις πολιτικές παραμέτρους της αντιπαράθεσης.

Kat-MamwliΚατερίνα Μαμώλη, Ψυχολόγος – Πολιτική Επιστήμονας

Το «μιντιακό πανηγύρι» θα σωπάσει μέχρι νεωτέρας!

Οι Βενιζέλος, Κουβέλης αντιλαμβάνονται πλέον αυτό που ήταν εξαρχής αναμενόμενο σε όποιον διαθέτει πολιτική ανάλυση. Ότι δηλαδή η στρατηγική επιλογή τους για πρόσδεση στο «άρμα Σαμαρά» και η απόλυτη ταύτιση τους με την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων, ωφελεί τη Ν.Δ. –τον «φυσικό» πολιτικό εκφραστή δηλαδή της δεξιάς, νεοφιλελεύθερης πολιτικής – και οδηγεί τα προσωποπαγή κόμματα τους, σε πολιτικό εγκλωβισμό και εξαέρωση.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μηνών, που τοποθετούν τα κόμματα Βενιζέλου- Κουβέλη στη «γκρίζα ζώνη» του 3-5%, αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εξέλιξη αυτή. Αν και ο περισσότερο ωφελημένος, ο Σαμαράς είναι και αυτός αντιμέτωπος με την αδυναμία συγκερασμού του διπλού του στόχου.

Αφενός, αποτελεί στρατηγική του επιλογή, η προσέγγιση της εκτός Ν.Δ. ακροδεξιάς και ο προσεταιρισμός των ψηφοφόρων της. Αφετέρου, γνωρίζει σαφώς ότι η επιβίωση της τρικομματικής κυβέρνησης του, εξαρτάται ευθέως από την πολιτική επιβίωση των «δορυφόρων» του. Εντέλει, οι τόνοι θα πέσουν και το «μιντιακό πανηγύρι» θα σωπάσει, η προσωπική πολιτική τους επιβίωση θα υπερκεράσει τα επιμέρους. Μέχρι νεωτέρας!

karanikolas2Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής Λονδίνου

Ανεπιτυχής αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία υποφέρει από τη λυσσαλέα επίθεση των δανειστών, την ίδια ώρα που οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, την ίδια ώρα που ένας στους τρεις πολίτες είναι άνεργοι, ενώ η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60%, και οι αυτοκτονίες αυξάνουν, ο πολιτικός διάλογος στη Χώρα επικεντρώνεται γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ωσάν να έχουν λυθεί όλα τα ανωτέρω προβλήματα. Ο στόχος σαφής και ένας: η (ανεπιτυχής) προσπάθεια, με επικοινωνιακά τερτίπια, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Αν απώτερη βούληση της τρικομματικής Κυβέρνησης είναι να ανακόψει δια αυτού του νομοσχεδίου την αυξητική – δυστυχώς – τάση της Χρυσής Αυγής, τότε, λυπάμαι, αλλά εις μάτην κοπιούν. Ο κάθε είδους αντιρατσισμός δεν επιβάλλεται δια οποιουδήποτε νόμου.

Είναι προπαντός θέμα παιδείας και εξάλειψης των πολιτικών που τον τροφοδοτούν και που οδηγούν τους εξαθλιωμένους πολίτες σε πρόσκαιρους «προστάτες». Οι οποίοι, όμως, όπως σοφά λέει ο Πλάτωνας, θα αποτελέσουν τον «τύραννο» αύριο.

MavrogenisΣταύρος Μαυρογένης, Διεθνολόγος

Εγκαινιάζεται η μακριά προεκλογική περίοδος

Η πρόσφατη αναταραχή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εγκαινιάζει τη μακριά προεκλογική περίοδο. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ο Σαμαράς και η ΝΔ καρπώνονται το τεχνητό κλίμα της “Grecovery” και ο Τσίπρας με το ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνονται ικανοί να κεφαλαιοποιήσουν σε ποσοστά τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.

Σε αυτό το διαμορφούμενο σκηνικό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προσέφερε πρώτης τάξεως ευκαιρία στην τρικομματική για τακτικούς σχεδιασμούς στην εκλογική σκακιέρα. Η ΝΔ με την άρνησή του πλαγιοκοπεί τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ απευθυνόμενη στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που την έχουν εγκαταλείψει, στοχεύοντας στην αύξηση των ποσοστών της και το σταδιακό «μπετονάρισμα» για την επίτευξη ακόμη και αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα στοχεύουν στους προοδευτικούς ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τακτικά επιθυμούν να κερδίσουν μια πρώτη ιδεολογική μάχη. Η συνοχή της τρικομματικής δεν κινδυνεύει προς το παρόν αν και ατυχήματα πάντα συμβαίνουν…

AvlwnitouΕλένη Αυλωνίτου, Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου – Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ

Προεκλογικά τερτίπια που θα καταστήσουν τελικό νικητή ΣΥΡΙΖΑ

Ανάκαμψη της οικονομίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα και σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε ευρωεκλογές, στις οποίες οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι θα ψάχνουν τη ψήφο τους. Το ΠΑΣΟΚ ήδη καταρρέει δημοσκοπικά και η ΝΔ εποφθαλμιά τους ψηφοφόρους του. Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται βουλευτικές εκλογές σύντομα με τρόπο που να στιγματίζει το ΠΑΣΟΚ ως αναξιόπιστο των πλέον συντηρητικών ψηφοφόρων του, των μόνων που του έμειναν.

Από τις αρχές Απριλίου ο κ. Σαμαράς παραβιάζει συστηματικά κάθε «κόκκινη γραμμή» προκαλώντας Βενιζέλο και Κουβέλη να τον ρίξουν αν τολμούν. Δεν τολμούν βέβαια και πληρώνουν την εμφανή αδυναμία τους στις δημοσκοπήσεις.

Μετά τις παραβιάσεις «κόκκινων γραμμών» στα οικονομικά θέματα λόγω πίεσης από την τρόϊκα, με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο φαίνεται ότι αρκεί πια να χαρακτηρίσει ο κ. Βενιζέλος μια γραμμή «κόκκινη», για να την παραβιάσει αμέσως η κυβέρνηση.

Μένει να φανεί αν θα «κλωτσήσει» πρώτος ο κ. Βενιζέλος ή αν θα προκαλέσει εκλογές ο κ. Σαμαράς μόλις θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ έπεσε αρκετά. Υποτιμούν, όμως, όλοι τους τη λαϊκή αντίδραση, που θα οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και απαλλαγή από τα μνημόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;