15.000 επίορκοι, υπάλληλοι οργανισμών και «διαθέσιμοι» απολύονται από το δημόσιο

dimosio

Περί τους 4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και περί τους 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 – σύνολο 15.000 – δημοσίους υπαλλήλους από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα συμφωνήθηκε με την τρόικα να απολυθούν από την κυβέρνηση. Αυτοί θα προέλθουν από οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου με την κατάργηση θέσεων που δεν εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες. Γίνεται λόγος για κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και για πρόσθετη προστασία που θα παρασχεθεί στους απολυμένους ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

Επίσης, θα απολυθούν πειθαρχικά υπόλογοι με διαδικασίες που θα επιταχυνθούν όπως και μερικοί από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη δική της πλευρά, στέκεται με έμφαση στο ότι αποφεύχθηκαν «οι αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτές δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό», προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο», ενώ υποστηρίζεται ότι με τη «μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση», επιτυγχάνεται άμεσα η ποιοτική ανανέωση του δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην τρικομματική και απάντηση ΔΗΜΑΡ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κυβερνητική πολιτική της τρικομματικής για τις απολύσεις στο δημόσιο πριν την τελική συμφωνία είχε ανακοινώσει τα εξής:

«Ενώ η οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιούν από την υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος, κυβέρνηση και τρόικα είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν μέχρι τέλους το κοινό και προαποφασισμένο σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου. Πέρα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι αλυσοδεμένοι πισθάγκωνα στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση, δεν έχουν καμία λύση μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από τη μνημονιακή πολιτική.

Μόνο μια κυβέρνηση αποφασισμένη να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας, έναντι αυτές του κεφαλαίου και των δανειστών, μπορεί να δώσει ένα τέλος στο μνημονιακό κατήφορο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία κυβέρνησης τρόικας για τις απολύσεις κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν τέλος στην «επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας» και να ανατρέψουν την κυβέρνηση που οδηγεί στην καταστροφή». Χαρακτηριστικά είπε ακόμα ότι «Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος και όχι το Μέγαρο Μαξίμου γιατί οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, κατ’ εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω, σε άλλες, παλιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές». «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων», τόνισε. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ απάντησε: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι με την χθεσινή απόφαση αποφεύχθηκαν οι οριζόντιες, αθρόες και τυφλές αποχωρήσεις και ότι όλα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψηφοθηρεί καλλιεργώντας ανυπόστατα σενάριο που τρομοκρατούν τους δημόσιους υπαλλήλους». Προκαλεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το πώς θα γίνει ειδικότερα η ανασυγκρότηση του κράτους, ενώ με άλλη ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ απαντάει και στο αίτημα που διατύπωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πυροτέχνημα, ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «να δημιουργήσει την εικονική πραγματικότητα στους ψηφοφόρους του, ότι ο ίδιος έχει προοπτική και πολιτική πρόταση».

Σφόδρα επικριτικοί ΚΚΕ και ΑΝΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως η συμφωνία των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι «τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανάγκες του κεφαλαίου, όχι μόνο είναι προαποφασισμένα, αλλά και δεν τελειώνουν εδώ», ενώ ο Π. Καμμένος δήλωσε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι οι 15.000 απολύσεις αυτού του χρόνου θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των απολύσεων 150.000 οικογενειών, γιατί ο απολυμένος δεν είναι δημόσιος “κακός” υπάλληλος, είναι ένας οικογενειάρχης που συντηρεί την οικογένειά του», πράγμα που εκτιμά ότι θα οδηγήσει στη διάλυση της χώρας από την ξένη τρόικα, «σε εφαρμογή της πολιτικής που εφαρμόζει η εσωτερική τρόικα, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;