Στυλιανίδης | Ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπερβαίνοντας το Σύνταγμα!

stylianidis

Πρόταση – «βόμβα» από τον large Εσωτερικών που ουσιαστικά λέει «αν δεν σε βολεύει το Σύνταγμα παράκαμψε το»…

Σχέδιο παράκαμψης του Άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρότεινε με κάθε επισημότητα σε εκδήλωση του Βρετρανικού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην πρόταση – «βόμβα» του ΥΠ.ΕΣ επισημαίνεται ότι πρέπει να… «ξεπεραστεί αναθεωρητικά το εμπόδιο του άρθρου 16», με «μία μετεξέλιξη της πρότασης που προβλέπει μία έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα» και συγκεκριμένα: – Αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ. – Μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον Ε. Στυλιανίδης «τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια που δημιουργούνται αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους, και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός». Ουσιαστικά, ο κ. Στυλιανίδης μιλά δυνατότητα πώλησης ως και 49% των μετοχών των πανεπιστημίων, αφού αυτά μετοχοποιηθούν και προκειμένου να επιβιώσουν, καθώς ότι εκτιμά ότι μόνο για τα 15 από τα 25 υπάρχοντα ανώτατα ιδρύματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή χρήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Εννοείται ότι τα κοινωφελή ιδρύματα, εφοπλιστές και επιχειρηματίες που προτείνει να πάρουν τις μετοχές, θα έχουν ταυτόχρονα και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο, αφήνοντας στους πρυτάνεις την εποπτεία στο μορφωτικό έργο, με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας σημαντικής πηγής εσόδων για τη χώρα με την προσέλκυση φοιτητών κι από άλλες χώρες. Με τον τρόπο αυτό, «δημιουργείται μία νέα πηγή για το ΑΕΠ, ισοδύναμη ή και ισχυρότερη από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, διότι δεν λειτουργεί ούτε εποχικά ούτε μονοθεματικά, αλλά όλο το χρόνο και σε πολλά πεδία, δίνοντας πολλαπλάσια έσοδα για την οικονομία και νέα δυναμική για την εξωτερική μας πολιτική», πιστεύει ο υπ. Εσωτερικών.

Αναμένονται οι αντιδράσεις του κόμματός του κ. Στυλιανίδη και των άλλων κομμάτων, όπως και περισσότερες διευκρινίσεις από τον ίδιο για το κατά πόσο είναι νομικά δυνατό τα ελληνικά πανεπιστήμια να μετοχοποιήσουν, αλλά και για το κατά πόσο ένας υπουργός δικαιούται να μιλά για παράκαμψη του Συντάγματος σε μια – ας τη θεωρήσουμε ως υπόθεση εργασίας – ευνομούμενη Πολιτεία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;