Συνταγές Μαγειρικής | Βαρύς με ολίγη!

Πόσο υποτιμημένος είναι ο ελληνικός καφές στην Ελλάδα…. Τον έχουμε συνδυάσει μόνο με παππούδια που αράζουν στα καφενεία και παίζουν δηλωτή ή ακόμη χειρότερα με μνημόσυνα και κηδείες που όλοι πίνουμε τον καφέ της παρηγοριάς μακαρίζοντας τον αποθανόντα. Ποιος από μας όμως όταν βγαίνει να πιει ένα καφεδάκι με τους φίλους του παραγγέλνει ελληνικό καφέ; Σχεδόν κανείς, θα έρθω εγώ να απαντήσω. Και το λέω με τόση βεβαιότητα γιατί τις έχω κάνει τις έρευνές μου. Μη φανταστείτε ότι έφτιαξα ερωτηματολόγια και τα μοίραζα δεξιά και αριστερά σε όλες τις κεντρικές καφετέριες της Αθήνας. Απλά έχω αφιερώσει αρκετές ώρες από τη ζωή μου σε μια καφετέρια που ανήκει σε ένα φίλο, οπότε η έρευνα αγοράς έγινε εκεί. Και ομολογώ πως ο ελληνικός καφές δεν έχει πέραση.

Εγώ ίσως είμαι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις νέων που τον προτιμώ. Ίσως όχι σε καφετέριες, γιατί ομολογουμένως δεν ξέρουν να φτιάξουν σωστό καφέ, αλλά σπίτι πίνεται αρκετά ευχάριστα. Η αξία του όμως ανέβηκε κατά πολύ στα μάτια μου, όταν άφησα την αγαπημένη μας Ελλάδα, και ήρθα στο κρύο και βροχερό Rotterdam για να σπουδάσω. Θα μπορούσα να γίνω περισσότερο μελό, αλλά οκ να σπουδάσω ήρθα, δεν ήρθα μούτσος στα καράβια. Επιστρέφω όμως στο θέμα του καφέ, και δηλώνω ότι εδώ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ. Αυτοί οι τύποι εδώ πάνω, δεν ξέρουν τι πάει να πει καφές. Παραγγέλνεις έξω έναν καφέ και σου φέρνουν ένα νεροζούμι σε ένα φλιτζανάκι, το οποίο οπτικά σου θυμίζει εσπρεσάκι, αλλά γευστικά δε σου θυμίζει τίποτα απολύτως. Το μόνο θετικό είναι ότι κάνει μόνο 2,50 euro (αυτοί οι ψηλοί ξανθοί τύποι κάθε άλλο παρά κρίση δεν έχουν) οπότε το πίνεις δίχως να κλαις τα λεφτά σου, συγκρίνοντας πάντα με ελληνικά δεδομένα.

Αλλά και πάλι, εγώ αυτό δεν το δέχομαι. Σα λαός έχουμε φτιάξει ολόκληρη ιεροτελεστία όσον αφορά στο θέμα «καφές». Να ξυπνήσεις το πρωί, να φτιάξεις με την ησυχία σου το καφεδάκι σου και να το απολαύσεις γουλιά γουλιά. Ευτυχώς λοιπόν που μου είχε κόψει και είχα φέρει από Ελλάδα προμήθειες ελληνικού, γιατί άντε ψάξε να βρεις εδώ πάνω Λουμίδη… Πάω λοιπόν κι εγώ ένα πρωινό να φτιάξω το καφεδάκι μου, και ως ευγενική ψυχή που είμαι, ρωτάω τους συγκατοίκους αν θέλουν κι αυτοί. Από τον Έλληνα δεν περίμενα αρνητική απάντηση. Ο Αρμένιος όμως δεν ήξερα τι θα πει. Του εξηγώ λοιπόν τι καφέ πρόκειται να φτιάξω, με κοιτάει όλο έκπληξη και δε με αφήνει να τον φτιάξω εγώ. Μου βουτάει τον καφέ από το χέρι και ξεκινάει να φτιάξει για όλους μας παραδοσιακό αρμένικο καφέ. Γιατί όπως ξέρετε, δεν είμαστε ο μόνος λαός που πίνει αυτού του είδους καφέ. Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και βόρεια Αφρική απολαμβάνουμε τον ίδιο καφέ, με διαφορετική ονομασία. Ο κάθε λαός τον έχει προσαρμόσει στα δεδομένα του. Και κάπως έτσι, ο James (αρμένιος που έχει γεννηθεί στην Αμερική αλλά έχει μεγαλώσει στην Ιερουσαλήμ ), μας έφτιαξε έναν από τους πιο απολαυστικούς καφέδες που έχω πιει στη ζωή μου :

1. Σε ένα μπρίκι (περιττό να σας πω ότι μας βγήκε η πίστη μέχρι να βρούμε μπρίκι και τελικά αγοράσαμε κάτι που το θυμίζει, αλλά δεν είναι) έβαλε νερό για 3 φλιτζάνια καφέ. Χρησιμοποίησε κάτι παραδοσιακά γυάλινα φλιτζανάκια, όχι τόσο μικρά όσο τα δικά μας, αλλά ούτε τόσο μεγάλα όσο οι κούπες. Άναψε το μάτι και περίμενε να βράσει το νερό.

2. Αφού το νερό ξεκίνησε να βράζει, το κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τον καφέ και τη ζάχαρη. Για κάθε φλιτζάνι έβαλε 2 γεμάτες κουταλιές σούπας καφέ και 1/4 κουταλιάς ζάχαρη.

3. Ανακάτεψε καλά να πάει παντού ο καφές, και μετά ξαναέβαλε το μπρίκι στο μάτι, σε πολύ χαμηλή φωτιά και περίμενε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Απομάκρυνε το μπρίκι από τη φωτιά και σέρβιρε πρώτα τα καϊμάκια σε όλα τα ποτήρια και έπειτα ολοκλήρωσε με τον καφέ.

Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο παρασκευής ο καφές είναι πιο αρωματικός και πιο εύγευστος. Εγώ προσωπικά από εκείνη τη μέρα άλλαξα τις συνήθειες μου. Και δεν εννοώ ότι σταμάτησα να πίνω ελληνικό καφέ. Εννοώ ότι τον ψήνω πλέον με τον αρμένικο τρόπο. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι θα σας αρέσει. Και στην τελική, ο «ελληνικός» , βάση σοβαρών επιστημονικών ερευνών αυτή τη φορά, είναι πολύ καλύτερος για το νευρικό μας σύστημα και ΔΕΝ επιδεινώνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Αυτό το τελευταίο ήταν αφιερωμένο για τις κυρίες του neolaia.gr οι οποίες πίνουν μεν τα καφεδάκια τους, αλλά με τύψεις. Τώρα όμως ξέρετε την λύση!!

Συντάκτρια | Κωνσταντίνα Γαλάνη 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;