Τριπλό ουράνιο τόξο: Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο;
Ένα τριπλό ουράνιο τόξο έκανε την εμφάνισή του στο Γουδή τη Δευτέρα μετά την βροχή - Πώς εξηγείται το σπάνιο αυτό φαινόμενο;

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στο Γουδή μετά τη βροχή της Δευτέρας. Ο Βαγγέλης Μουχάκης κατάφερε να το καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό και, σήμερα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε το φαινόμενο αυτό σε δημοσίευση στα social media. Ο λόγος για ένα τριπλό ουράνιο τόξο.

Μέσα από την πλατφόρμα του Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μίλησε για το σπάνιο φαινόμενο και αναφέρθηκε στη φωτογραφία όπου φαίνεται πίσω ο Υμηττός. Το τριπλό ουράνιο τόξο έκανε την εμφάνισή του νοτιοανατολικά και ώρα από τις 17:58 έως τις 18:02.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Κολυδάς σημειώνει:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο» 

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, τα τριπλά ουράνια τόξα υπάρχουν και σημείωσε:

«Ωστόσο, ένα αληθινό ουράνιο τόξο τρίτης τάξης δεν πρέπει να συγχέεται με τα πολύ πιο κοινά φαινόμενα των υπεράριθμων τόξων και των ουράνιων τόξων ανάκλασης. Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα τόξα, οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο. Ως εκ τούτου για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο. Ωστόσο σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί όπως πολύ δύσκολα θα εντοπίσετε και σεις στην παραπάνω φωτογραφία (φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση)» 

Πηγή cover photo: Twitter

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;