Ουρές για τα Πρότυπα και τα Πειραματικά
Eννέα στους δέκα μαθητές Δημοτικού που θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο κάνουν φροντιστήριο προετοιμασίας.

Μέχρι και στα… δικαστήρια φθάνουν γονείς για μία θέση στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) της χώρας. Η ζήτηση φέτος εκτινάχθηκε, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων να έχει ξεπεράσει τις 20.000. Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική κρίση έχει ξεκινήσει, καθώς οι κληρώσεις για τα Πειραματικά θα οργανωθούν την προσεχή Παρασκευή και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια το Σάββατο. Στο φουλ λειτουργούν τούτες τις ημέρες τα φροντιστήρια προετοιμασίας των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

Eννέα στους δέκα μαθητές Δημοτικού που θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο κάνουν φροντιστήριο προετοιμασίας.

Η προσπάθεια των γονιών να εξασφαλίσουν στο παιδί την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση αποτυπώνεται με ενάργεια στη συνεχή αύξηση ετησίως του αριθμού των αιτήσεων για τα ΠΠΣ. Φέτος, δηλαδή για το σχολικό έτος 2024-2025, ο συνολικός αριθμός έφθασε τις 20.299, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Για το σχολικό έτος 2023-2024 κατατέθηκαν 19.805 αιτήσεις, για το 2022-2023 17.796 και για το 2021-2022 συνολικά 16.159 αιτήσεις.

Φέτος κατατέθηκαν 9.454 αιτήσεις για τις εξετάσεις των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων (ήταν 9.276 το 2023), στα οποία διατίθενται συνολικά 1.794 θέσεις. Αίτηση για να μπουν στην κλήρωση για μία από τις 3.003 θέσεις στα Πειραματικά Σχολεία έκαναν 10.845 μαθητές (10.529 το 2023).

Μάλιστα, καθώς για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις, αυτή την περίοδο κορυφώνεται η προετοιμασία των παιδιών. Κατά κύριο λόγο, αυτές τις ημέρες στα φροντιστήριο γίνονται εξετάσεις προσομοίωσης. Οι μαθητές εξετάζονται σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα, βάσει ενός κειμένου που τους δίνεται, και σε 25 ερωτήσεις στα Μαθηματικά. Η ώρα έναρξης της γραπτής δοκιμασίας είναι 10 π.μ. (οι υποψήφιοι καλούνται να είναι το πολύ μία ώρα νωρίτερα στο εξεταστικό κέντρο, που έχει ανακοινωθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων – ΔΕΠΠΣ) και η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας 150 λεπτά για τα γυμνάσια και 180 λεπτά για τα λύκεια. «Αξιολογείται η συγκρότηση του μαθητή – μιλάμε για την αναγνωστική του ικανότητα, δηλαδή εάν μπορεί να κατανοήσει ένα κείμενο, και τις αριθμητικές του δεξιότητες», παρατήρησε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Γεώργιος Τόμπρας, πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ και καθηγητής Φυσικής στο Παν. Αθηνών. Αρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρειάζεται οι μαθητές να κάνουν φροντιστήριο. Ομως, εννέα στους δέκα μαθητές Δημοτικού που θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο κάνουν φροντιστήριο προετοιμασίας. Μάλιστα, κάποιοι γονείς ξεκινούν τα φροντιστήρια στα παιδιά από τη Δ΄ Δημοτικού. Υπενθυμίζεται πως στα Πρότυπα Γυμνάσια δίνονται και οι περισσότερες θέσεις, καθώς οι απόφοιτοι των Πρότυπων Γυμνασίων περνούν αυτοδίκαια στα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, και στις εξετάσεις υπό διεκδίκηση είναι μόνο λίγες θέσεις που έμειναν –για κάποιο λόγο– κενές.

Γονείς στα δικαστήρια

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι ενδοοικογενειακές κόντρες για το θέμα. Χαρακτηριστική είναι η διαφωνία ενός διαζευγμένου ζευγαριού για το εάν το 4χρονο παιδί έπρεπε να κάνει αίτηση σε Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας. Ο πατέρας επιθυμούσε τη φοίτηση σε Πειραματικό, αλλά η μητέρα αρνούνταν, προτάσσοντας τη δυσκολία των μετακινήσεων και προκρίνοντας το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς. Το συγκεκριμένο Πειραματικό Σχολείο, ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Αθήνας, παρέχει δωρεάν σχολικό λεωφορείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο πατέρας δεσμεύτηκε ότι θα αναλάμβανε όλες τις μετακινήσεις του παιδιού εάν τα δρομολόγια του σχολικού δεν βόλευαν ή ήταν κουραστικά για το παιδί. Καθώς οι γονείς ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα, ο πατέρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας προσωρινή διαταγή που θα επέτρεπε τη συμμετοχή στην κλήρωση για το Πειραματικό. Το δικαστήριο, όμως, αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού να μη συμμετάσχει στην κλήρωση, διατάσσοντας την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο της γειτονιάς της μητέρας του, χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, αφού κάτι τέτοιο δεν απαιτείται στις προσωρινές διαταγές. Την ιστορία διηγήθηκε στην «Κ» ο πατέρας, ο οποίος τόνισε ότι εμπιστεύεται το δημόσιο σχολείο, είναι ο ίδιος εκπαιδευτικός και εμπλέκεται με πολλούς τρόπους στη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας. Την επόμενη ημέρα της δικαστικής απόφασης ο ίδιος έγραψε το παιδί στο σχολείο της γειτονιάς της μητέρας του, συμμορφούμενος με τη δικαστική κρίση.

Πηγή: Kathimerini.gr

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

15-05-2024

Σινδος

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;