ΗΠΑ: Ποια γενιά «χτυπά» περισσότερο ο πληθωρισμός;
Ποια γενιά «πνίγει» περισσότερο ο πληθωρισμός;

Χαμηλότερες αποδοχές, υψηλότερα χρέη και μεγαλύτερα ποσοστά χρεοκοπίας εμφανίζουν οι νέοι Αμερικανοί, ηλικίας περίπου 20 ετών, σε σύγκριση με την αμέσως μεγαλύτερη γενιά. Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της εταιρείας παρακολούθησης πιστώσεων TransUnion, η Gen Z, η οποία περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2012, αντιμετωπίζει αντίστοιχες οικονομικές δυσκολίες με τους Millennials, δηλαδή τους γεννηθέντες μεταξύ 1980 και 1994, με ένα επιπλέον βάρος: τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι δύο γενιές μπήκαν σε πρωτοφανώς αναστατωμένη αγορά εργασίας, οι μεν λόγω πανδημίας, οι δε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο, οι νέοι σήμερα βλέπουν στην αρχή της καριέρας τους τις τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων, από τη βενζίνη μέχρι τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, να έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε υψηλό 23 ετών με αποτέλεσμα τα καταναλωτικά, φοιτητικά και στεγαστικά δάνεια να είναι πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της νέας γενιάς. Σύμφωνα άλλωστε με πρότερη έρευνα της TransUnion, το ύψος των πιστώσεων σε κάρτες Αμερικανών ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια το 2023. Όπως λένε οι ειδικοί, ειδοποιός διαφορά είναι ότι η Gen Z ξεκινά τώρα να διαχειρίζεται σημαντικό ποσό χρημάτων και έτσι είναι σημαντικό να αναπτύξει υγιείς συνήθειες με τις αγορές.

«Εάν σκεφτείτε τις τιμές και το κόστος διαβίωσης, πολλά από αυτά που βλέπουμε να “τσιμπάνε” είναι πράγματα, στα οποία η Gen Z είναι πιθανό να ξοδέψει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της. Το ενοίκιο είναι τεράστιο κομμάτι και είδαμε διψήφιες αυξήσεις στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια. Αλλά και πράγματα όπως τρόφιμα, φαγητό έξω, βενζίνη, αυτοκίνητα και μετακινήσεις. Όλα αυτά είχαν σημαντικές αυξήσεις», εξήγησε στο CNN ο Charlie Wise, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας και συμβουλευτικής στην TransUnion.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο «αγκάθι» στα οικονομικά της νέας γενιάς είναι τα ενοίκια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν δικό τους σπίτι, βιώνουν πολύ έντονα την άνοδο των ενοικίων, η οποία είναι εκρηκτική.

Πάντως, δήλωσε σχετικά αισιόδοξος σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αποφεύγοντας να την αποκαλέσει κρίση.«Σίγουρα οι καταναλωτές της Gen Z πιθανώς να βρίσκονται σε μια φάση της καριέρας τους, στην οποία βλέπουν σχετικά χειροπιαστή και ταχεία αύξηση μισθού, καθώς είτε παίρνουν προαγωγές ή άλλους ρόλους στην πρώτη τους δουλειά ή κοιτούν για νέες θέσεις, όπου έχουν αυξημένες προοπτικές αποδοχών», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: moneyreview.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;