Γιορτή της Μητέρας 2024: Η Google τιμάει με ένα doodle την ημέρα αυτή
Στη Γιορτή της Μητέρας 2024 είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google - Πώς καθιερώθηκε η ημέρα αυτή;

Στη Γιορτή της Μητέρας 2024 είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Στο doodle βλέπεις ένα σκίτσο σε γκρι φόντο, στο οποίο απεικονίζεται μία γυναικεία φιγούρα να διαβάζει βιβλίο σε ένα χαρούμενο παιδί στο σαλόνι ενός σπιτιού.

«Happy Mother’s Day!» είναι το μήνυμα που διαβάζει κανείς, ενώ βλέπουμε και τον χάρτη με τις χώρες στις οποίες εμφανίζεται σήμερα, Κυριακή 12 Μαΐου το συγκεκριμένο doodle, μιας και η ημερομηνία που τιμάται η συγκεκριμένη γιορτή αλλάζει από χώρα σε χώρα.

H Παγκόσμια Ημέρα για τη Γιορτή της της Μητέρας είναι η ημέρα εορτασμού της μητρότητας και της ευχαριστίας προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος, «Κυβέλα, Μάτερ θεών».

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Οι πρώτες αναφορές για την ημέρα αυτή και τη γιορτή της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή της ημέρας;

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η συγκεκριμένη γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία.

Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός αυτός ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημερομηνία, διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις.

Γιορτή της Μητέρας 2024: Οι “ρίζες” στην μυθολογία

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Η ανάγκη για την τιμητική αυτή της μητρότητας προέκυψε από την προσωπική τραγωδία της Τζάρβις καθώς από τα 13 της παιδιά, μόλις τα 4 κατάφεραν να φτάσουν έως την εφηβεία.

Πέθαναν από ασθένειες κοινές της εποχής (ιλαρά, τυφοειδή πυρετό, διφθερίτιδα). Αυτό την ενέπνευσε να αναλάβει δράση ώστε να βοηθήσει την κοινότητά της στη μάχη κατά των παιδικών ασθενειών.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;