Eurovision 2024: Αντιδράσεις για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ισπανία
Το «Zorra» των Nebulossa που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ισπανία στη Eurovision 2024 χαρακτηρίστηκε ως μισογύνικο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Eurovision 2024 που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Malmo της Σουηδίας έχει ξεκινήσει. Ήδη αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τα τραγούδια που θα τις εκπροσωπήσουν και η Ισπανία είναι μία από αυτές. Πρόκειται για electro-pop τραγούδι με τον τίλο «Zorra» των Nebulossa. 

Στα ισπανικά το «Zorra» σημαίνει «θηλυκή αλεπού» χρησιμοποιείται συχνά στην ισπανική αργκό για να χαρακτηριστεί κάποια γυναίκα «σκύλα» ή «τσούλα». Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε «μισογυνίστικο» από το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωσή του το τραγούδι «προσβάλλει τις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο».

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υπερασπίστηκε το φετινό τραγούδι της Ισπανίας για τη Eurovision 2024 απορρίπτοντας τις κατηγορίες εις βάρος του, λέγοντας ότι αμφισβητεί τα εν λόγω σεξιστικά στερεότυπα.

«Μου φαίνεται ότι ο φεμινισμός δεν είναι μόνο δίκαιος, αλλά μπορεί να γίνει και διασκεδαστικός, και αυτού του είδους οι προκλήσεις πρέπει να προέρχονται από τον πολιτισμό», δήλωσε στην εκπομπή Al Rojo Vivo της τηλεόρασης La Sexta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝐍 𝐄 𝐁 𝐔 𝐋 𝐎 𝐒 𝐒 𝐀 (@nebulossa_oficial)

Σημειώνεται πως η επιλογή του τραγουδιού των Nebulossa, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την Ισπανία είναι σχετικά πρόσφατη, καθώς πραγματοποιήθηκε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το «Zorra» έχει ήδη γίνει viral έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Το δίδυμο των Nebulossa δήλωσε πως εξεπλάγη ευχάριστα με την απήχηση του κομματιού

 «Δεν το κάναμε με την πρόθεση να γίνει ύμνος. Ο κόσμος το υιοθέτησε ως τέτοιο και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν καλλιτέχνη. Συμβαίνει σε πολύ λίγους» δήλωσαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης το τραγούδι έχει σκοπό να καυτηριάσει τον μισογυνισμό και τα διπλά πρότυπα με τα οποία έχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες. Άλλωστε, αν ένας άνδρας αποκαλείται zorra, αυτό σημαίνει απλώς «κατεργάρης».

Από την πλευρά του το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης δήλωσε ότι είναι «παράλογο» να υποστηρίζεται ότι η «επίμονη επανάληψη» της λέξης μπορεί να «ενδυναμώσει» τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη φεμινιστική ομάδα είχε γίνει στο παρελθόν πρωτοσέλιδο όταν αποσχίστηκε από το κύριο φεμινιστικό κίνημα της Ισπανίας, την Επιτροπή 8Μ, λόγω της υποστήριξής της στη νομοθεσία για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, ενώ αργότερα οργάνωσε ξεχωριστή πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο υπουργός ισότητας της Ισπανίας διαφώνησε με τη δήλωσή τους, αποκαλώντας το Zorra ένα «διασκεδαστικό τραγούδι, το οποίο σπάει τα στερεότυπα». Από την πλευρά της η EBU, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της Eurovision, επιβεβαίωσε ότι το τραγούδι δεν παραβιάζει την απαγόρευσή της για στίχους που θα μπορούσαν να δυσφημίσουν τον διαγωνισμό.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝐍 𝐄 𝐁 𝐔 𝐋 𝐎 𝐒 𝐒 𝐀 (@nebulossa_oficial)

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;