Βρετανία: Οι πιθανοί διάδοχοι του Γουάλας στο υπουργείο Αμυνας
Ο Γουάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στους Sunday Times ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής της Άμυνας και επιπλέον ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική.

Ο Μπεν Γουάλας, η διεθνής φήμη του οποίου «απογειώθηκε» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Αμυνας της Βρετανίας.

Ο Γουάλας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στους Sunday Times ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής της Άμυνας και επιπλέον ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική.

Η μάχη για την αντικατάστασή του είναι σκληρή, καθώς πολλοί στους κόλπους των Συντηρητικών θα ήθελαν να βρεθούν στη θέση του, γνωρίζοντας πως το να ηγείται κάποιος του υπουργείου Άμυνας σε καιρό πολέμου κάνει θαύματα όσον αφορά στη φήμη του, όπως τονίζεται σε άρθρο του Politico.

Ακολουθούν οι κύριοι υποψήφιοι για τη θέση:

Τζον Γκλεν
Μεγάλο μέρος της θητείας του Γουάλας σημαδεύτηκε από εντάσεις μεταξύ του υπουργείου Αμυνας, που πίεζε για αύξηση δαπανών και του υπουργείου Οικονομικών, που επιδίωκε να διατηρήσει υπό έλεγχο τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα μπορούσε πάντα να δώσει τέλος σε αυτή την ένταση, αντικαθιστώντας τον Γουάλας, μετά την παραίτησή του, με κάποιον καλό γνώστη των δημοσιονομικών της χώρας.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Τζον Γκλεν, που σήμερα είναι δεύτερος στην ιεραρχία υπό τον Τζέρεμι Χαντ στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πολιτικός καριέρας χωρίς στρατιωτική εμπειρία, ο Γκλεν υπηρέτησε πιστά την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον σε κατώτερες υπουργικές θέσεις, προτού αναβαθμιστεί από τον Σούνακ.

Μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένης της εφημερίδας Sun, αναφέρουν ότι ο Γκλεν εξέφρασε πρόσφατα ενδιαφέρον για όλα τα θέματα άμυνας.

Ενώ ήταν εκείνος που σχολίασε εκ μέρους της κυβέρνησης τη βραχύβια εξέγερση στη Ρωσία υπό τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Τζέις Χίπι
Ως ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος πολιτικός του υπουργείου Άμυνας, ο Τζέιμς Χίπι αντικαθιστά συχνά τον Γουάλας.

Επίσης, έχει υπερασπιστεί τις θέσεις του υπουργείου Άμυνας σε διαμάχες με το υπουργείο Οικονομικών. Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι ο Χίπι θα ήταν η επιλογή που θα υποστήριζε ο Γουάλας για τη θέση.

Υπηρετεί στο υπουργείο από το 2019, αρχικά ως υπουργός προμηθειών. Το 2020 προήχθη στη θέση του επικεφαλής της ενημέρωσης.

Του δόθηκε για λίγο η άδεια να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας.

Ο Χίπι δήλωσε ότι θα παραιτείτο από τη θέση αν η Τρας αθετούσε τη δέσμευσή της να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας στο 3% του ΑΕΠ έως το 2030 – δέσμευση από την οποία ο Σούνακ έχει αποκλίνει.

Όπως και ο Γουάλας – και σε αντίθεση με τους τέσσερις προηγούμενους υπουργούς Άμυνας πριν από εκείνον – ο Χίπι έχει στρατιωτική εμπειρία, κάτι που γενικά θεωρείται πλεονέκτημα για τη θέση.

Πένι Μόρντοντ
Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρντοντ, έχει υπάρξει υπουργός Άμυνας στο παρελθόν – έστω και για λίγο.

Η Μόρντοντ προήχθη στη θέση τον Μάιο του 2019, αλλά απομακρύνθηκε σύντομα αμέσως μετά την έναρξη της πρωθυπουργικής θητείας του Μπόρις Τζόνσον.

Έκτοτε διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος των Τόρις. Τερμάτισε τρίτη στη μάχη για την προεδρία. Έχοντας ήδη αντισταθεί στο να της ανατεθεί ανώτερος ρόλος, ωστόσο, ο Σούνακ ενδεχομένως δεν θα ήθελε να ενισχύσει έναν πιθανό αντίπαλο.

Τζέιμς Κλέρβερλι
Ο υπουργός Εξωτερικών είναι επίσης στο κάδρο, αν και ενδεχόμενη τοποθέτησή του στη θέση του Γουάλας θα αποτελούσε ουσιαστικά υποβιβασμό, καθώς κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά αξιώματα της Βρετανίας.

Όπως συνέβη με τον Γουάλας, και η φήμη του Κλέβερλι ενισχύθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς εκπροσωπεί την κυβέρνηση και παρουσιάζει τις θέσεις της χώρας σε συνεντεύξεις Τύπου και σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Είναι εσωτερικά δημοφιλής παρά τις πολλές διαφωνίες στους κόλπους των Συντηρητικών και του αναγνωρίζεται η συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η μετακίνησή του στην άμυνα θα δημιουργούσε μεγάλο κενό στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που ο Σούνακ ενδεχομένως θα ήθελε να αποφύγει.

Τομ Τούγκεντχατ
Ο υπουργός Ασφάλειας συμμετείχε στην πρώτη από τις αναμετρήσεις για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2022.

Προηγουμένως πρόεδρος της σημαίνουσας επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων -όπου ακολουθούσε σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα- ο Τούγκεντχατ πήρε υπουργική θέση υπό την Τρας, την οποία διατήρησε υπό τον Σούνακ.

Διαθέτει μεγάλη στρατιωτική εμπειρία, καθώς υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Παραμένει έφεδρος αξιωματικός.

Ωστόσο, ο ανώτερος κυβερνητικός ρόλος του υπουργού Άμυνας θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ μεγάλο άλμα για κάποιον με λιγότερο από ένα χρόνο υπουργικής εμπειρίας.

Αν-Μαρί Τρεβέλιαν
Η Τρεβέλιαν έχει προηγούμενη εμπειρία ως υπουργός Άμυνας, ενώ απομακρύνθηκε δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο.

Η πρώτη φορά ήταν το 2020, όταν ο Τζόνσον κατάργησε το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης του οποίου ηγούνταν. Όταν ο Σούνακ ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι, υποβίβασε την Τρεβέλιαν από τη θέση της υπουργού Μεταφορών δίνοντάς της κατώτερη θέση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το όνομα της Τρεβέλιαν έχει αναφερθεί ως ένα από τα υποψήφια για την αντικατάσταση του Γουάλας.

Τζόνι Μέρσερ
Ο Τζόνι Μέρσερ, βετεράνος του στρατού, σπάνια βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο βουλευτής του Πλίμουθ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία για τη βελτίωση της ζωής των βετεράνων.

Έφυγε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω διαμάχης σχετικά με τη δίωξη στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συχνή και ηχηρή κριτική που έχει ασκήσει στους τρεις προηγούμενους συντηρητικούς πρωθυπουργούς -συμπεριλαμβανομένης της Τρας- ενδεχομένως θα απέτρεπε τον Σούνακ από το να του δώσει υψηλό ρόλο.

Με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Υπάλληλοι γραφείου

Πρακτική Άσκηση

16-05-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;