Ονορέ ντε Μπαλζάκ: «Μια ολόκληρη ζωή υπάρχει μέσα σε μια ώρα έρωτα»
Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ αφήνει την τελευταία του πνοή στο Παρίσι σαν σήμερα το 1850.

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1799 στο Τουρ της Γαλλίας. Ήταν Γάλλος λογοτέχνης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, ενώ θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Μάλιστα, πολλά έργα του συγκαταλέγονται στο λογοτεχνικό κανόνα της παγκόσμιας και γαλλικής λογοτεχνίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών.

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ μεγάλωσε με την οικογένειά του στην πόλη της Τουρ, ενώ το 1814 σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Παρίσι, με σκοπό να σπουδάσει. Σπούδασε νομική στη Σορβόννη, ενώ μόλις αποφοίτησε εργάστηκε για ένα διάστημα ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο. Τελικά, δεν ακολούθησε το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, αλλά αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, όπου μεγαλούργησε.

Μάλιστα, εγκατέλειψε το πατρικό του σπίτι για να μείνει μόνος σε μια φτωχική σοφίτα και να αφιερωθεί στη συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων, μυθιστορημάτων σε μορφή επιστολών ή τραγωδιών. Έτσι, μέχρι την ηλικία των 22 είχε ήδη γράψει αρκετά έργα, χρησιμοποιώντας πληθώρα ψευδωνύμων. Ωστόσο, τα έργα του δεν γίνονταν ευρύτερα αποδεκτά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Em Jo (@emmanuel_jouanno)

Το 1825 ξεκίνησε η σχέση του με τη Δούκισσα Ντ’ Αμπραντές, με την βοήθεια της οποίας έγινε γνωστός στους κοσμικούς κύκλους του Παρισιού. Την ίδια περίοδο έφυγε από τη ζωή η αδελφή του, Λορ, που ήταν έμπιστή του. Παράλληλα, έγινε εκδότης, ενώ το διάστημα 1826-1828 εργάστηκε ως τυπογράφος με με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, που μάλιστα τον κατακρεούργησαν οικονομικά.

Το 1829 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του Οι Σουάνοι (Les Chouans), που αποτέλεσε την πρώτη εμπορική του επιτυχία και την αρχή της αναγνώρισής του ως συγγραφέα. Τον επόμενο χρόνο, δηλώνοντας πως κατάγεται από τους Μπαλζάκ της Αντράγκ, πρόσθεσε αυθαίρετα στο όνομά του τον όρο «ντε». Στις 18 Φεβρουαρίου του 1832, έλαβε το πρώτο γράμμα της Εβελίνα Χάνσκα, πολωνικής καταγωγής, με την οποία αλληλογραφούσε για περίπου 15 χρόνια.

Το 1835 ανέλαβε την επιθεώρηση La Chronique De Paris, την οποία εγκατέλειψε τον Ιούλιο του 1836 όντας ακόμη περισσότερο χρεωμένος. Το 1837 δημοσιεύτηκαν οι Χαμένες Ψευδαισθήσεις και ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ αγόρασε τις «Jardies», που ήταν ένα αγρόκτημα στη περιοχή των Σεβρών. Ωστόσο, τα χρέη δεν του επέτρεψαν τα το κρατήσει, με αποτέλεσμα να το πουλήσει το 1835.

Το 1838 πραγματοποίησε αποτυχημένες επενδύσεις στο χρηματιστήριο χωρίς να μπορέσει να βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο την οικονομική του κατάσταση. Δύο χρόνια αργότερα, το 1840, προσπάθησε να επανακυκλοφορήσει την «Revue Parisienne» ανεπιτυχώς. Λόγω των οικονομικών του προβλημάτων, αναγκάστηκε να κρυφτεί στο Πασσύ για να ξεφύγει από τους πιστωτές του. Στις 4 Μαρτίου του 1850 νυμφεύτηκε την Εβελίνα Χάνσκα και πέντε μήνες αργότερα, στις 18 Αυγούστου 1850, έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι έχοντας ζήσει 51 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να αφήσει το στίγμα στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Ονορέ ντε Μπαλζάκ: Αποφθέγματα του διάσημου συγγραφέα

  • Στον έρωτα, όπως και στο κυνήγι, η πραγματική ευχαρίστηση είναι στο καρτέρι.
  • Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν.
  • Δεν υπάρχει αυτό που λένε μεγάλο ταλέντο χωρίς μεγάλη δύναμη θέλησης.
  • Λίγοι άνθρωποι ανεβαίνουν στην εκτίμησή μας αν τους εξετάσουμε από πολύ κοντά.
  • Όλη η ανθρώπινη δύναμη αποτελείται από υπομονή και χρόνο.
  • Όλη η ανθρωπότητα είναι ένα πάθος. Χωρίς πάθος, η θρησκεία, η ιστορία, τα μυθιστορήματα, η τέχνη δεν θα υπήρχαν.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι της δράσης πιστεύουν στη μοίρα και οι περισσότεροι άνθρωποι της σκέψης πιστεύουν στην προνοητικότητα.
  • Μια ολόκληρη ζωή υπάρχει μέσα σε μια ώρα έρωτα.
  • Είναι εύκολο να κάθεσαι και να κάνεις παρατηρήσεις. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να σηκωθείς και να αναλάβεις δράση.
  • Οι ερωτευμένοι δεν υποψιάζονται τίποτα ή τα υποψιάζονται όλα.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: Wikimedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;