Pride parade στην Κωνσταντινούπολη παρά τις απαγορεύσεις - Πάνω από 40 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση
Τούρκοι ακτιβιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για το pride parade αψηφώντας τις απαγορεύσεις.

Οι Τούρκοι ακτιβιστές αψήφησαν τις απαγορεύσεις για την διεξαγωγή του ετήσιου pride parade στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή (26/6), έναν μήνα σχεδόν μετά τις εκλογές που ήταν γεμάτες από ομοφοβικές πολιτικές καμπάνιες μίσους.

Η ΛΟΤΑΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας φοβάται για περισσότερη πίεση μετά και την επανεκλογή του συντηρητικού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο, ο οποίος επανεκλέγει και επεκτείνει τη θητεία του μέχρι το 2028.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Nils Muiznieks, προειδοποίησε την Παρασκευή:

«Ενισχύοντας τη ρητορική κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η κυβέρνηση βοήθησε να ενισχυθεί η προκατάληψη, ενισχύοντας αντι-ΛΟΑΤΚΙ ομάδες στην Τουρκία, μερικές από τις οποίες έχουν ζητήσει βία κατά των κοινοτήτων αυτών»

pride

Η φετινή pride parade ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο χωρίς συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όπως μετέδωσε το AFP. Σύμφωνα, όμως, με ακτιβιστικές ομάδες, περίπου 40 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση από τις αστυνομικές αρχές.

Η αστυνομία είχε αυξημένες δυνάμεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ κατά τη διεξαγωγή του pride. Ο Erol Önderoğlu από τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα, επέκρινε το αστυνομικό μπλόκο στους δημοσιογράφους σχεδόν σε κάθε κοινωνικό event γύρω από την πλατεία. Σε ανάρτησή του έγραψε:

«Η αλήθεια είναι ότι τα δικαιώματα των δημοσιογράφων παραβιάζονται αυθαίρετα» 

Από τη μεριά της, η Can Kortun, μέλος της Επιτροπής της Εβδομάδας Pride, είπε ότι πιστεύει πως η αστυνομία τους φοβόταν. Η ίδια δήλωσε:

«Φοβούνται κάτι διαφορετικό από αυτούς, αλλά νομίζω ότι είμαστε πολλοί ανάμεσά τους.

Έχουν επίγνωση της δύναμης και των αριθμών μας. Έχουν επίγνωση της αλλαγής που μπορούμε να επιτύχουμε. Παρόλα αυτά, αρνούνται να επικοινωνήσουν και μας φοβούνται τόσο πολύ που δεν μας αφήνουν να βγούμε έξω. Μόλις τώρα, κάποιος προσπαθούσε να βγάλει βόλτα τα σκυλιά του και δεν τον άφηναν.

Αυτός ο φόβος»

Με πληροφορίες από Guardian και euronews

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;