Εκλογές 2023: Τι ισχύει για όσους δεν πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν
Εκλογές 2023: Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - Τι ισχύει για όσους δεν το ασκήσουν - Ποιοι εξαιρούνται

Σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου στις 07:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για εκλογές 2023. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές για 12 ώρες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι και όλες οι πολίτες. Ως εκ τούτου η διαδικασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ενώ οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 19:00. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και με το wallet του gov.gr, σε περίπτωση που το έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις επαναληπτικές εκλογές είναι υποχρεωτική, εκτός από ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος και την παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012, Α’ 57). Συνεπώς, όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται να προσέλθουν στις κάλπες των εκλογικών κέντρων που ψηφίζουν και «ρίξουν» το ψηφοδέλτιό τους. Υπενθυμίζεται πως σε αυτές τις εκλογές δεν σημειώνουμε σταυρό προτίμησης, αλλά ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε να ψηφίσουμε χωρίς σταυρό.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για όσους δεν πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν

Για όσους και όσες δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται από το νόμο.

Εκλογές 2023: Ποιοι πολίτες εξαιρούνται

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

Εκλογές 2023: Οι υπόλοιπες εξαιρέσεις της εκλογικής διαδικασίας

Εκτός από τις ανωτέρω εξαιρέσεις, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνων: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;