Το τραγούδι της εβδομάδας: Το «Wonderwall» των Oasis και το «σωσίβιο» της Τρίτης
Τραγούδια με ιστορία, κρυφά νοήματα, περίεργο backround και ιστορίες που εντυπωσιάζουν. Βρίσκονται εδώ για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε μέσα στον «κυκλώνα» της καθημερινότητας. Ένα για κάθε εβδομάδα. Απαραίτητο αξεσουάρ ανάγνωσης: Τα ακουστικά σας!

Τρίτη σήμερα αλλά μοιάζει σαν να είναι Δευτέρα. Κάτι οι ημέρες αργίας που φεύγουν, κάτι η επιστροφή στη δουλειά και η επικαιρότητα, δημιουργούν ένα σοκ στον οργανισμό, μεγαλύτερο και αυτό της υπερφαγίας μετά τη νηστεία.

Καθένας από εμάς, ψάχνει ένα σωσίβιο, έναν σωτήρα που θα κάνει την μετάβαση στην πραγματικότητα να φαντάζει πιο ομαλή. Άλλοι βρίσκουν το απάγκιο λιμάνι τους στον καφέ και άλλοι σε μία μικρή εαρινή βόλτα. Είναι βέβαια και εκείνοι που κάνουν αυτό τον κόσμο να μοιάζει λίγο πιο όμορφος και πιο ρομαντικός (με την ορθόδοξη έννοια της λέξης) μέσω της μουσικής.

Αν επέλεγα να ορίσω ένα soundtrack για την εβδομάδα που ξεκίνησε κάπως καθυστερημένα αλλά πολύ δυναμικά -και όχι πάντα με την καλή έννοια- αυτό θα ήταν το Wonderwall των Oasis. Ένα τραγούδι κλασσικό, αγαπημένο, αλλά παράλληλα mainstream που εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν την κατάλληλη ώθηση και παράλληλα να χαρίσει στον ακροατή ένα “τείχος των θαυμάτων”.

Because maybe, you gonna be the one that saves me…

Ποιος μπορεί άραγε να μας σώσει; Η συλλογική προσπάθεια, μία αγχώδης ατομικότητα, κάποιος έρωτας, ένας φίλος;

Στην ερώτηση αυτή, καλείται να απαντήσει ο καθένας ξεχωριστά, έχοντας για στοιχεία ένα ζευγάρι ακουστικά και οδηγό τους Oasis. Πάντως αν δεν βρείτε την απάντηση, δεν πειράζει. Ούτε κι εγώ την έχω βρει μέχρι σήμερα.

Επειδή όμως όπως έλεγε ο Χαλίλ Γκιμπράν «η λίγη γνώση που ενεργεί αξίζει απείρως περισσότερο από την πολλή γνώση που αδρανεί», προς το παρόν θα πάμε να μάθουμε το νόημα πίσω από τους στίχους που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει αλλά και κραυγάσει.

Wonderwall: Το νόημα των στίχων του αγαπημένου κομματιού και κάποια facts που πρέπει να γνωρίζετε

Πηγή Φωτογραφίας: Wikimedia.Commons

Οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι ο Noel έγραψε το τραγούδι για την τότε κοπέλα του και μελλοντική σύζυγό του, Meg Matthews. Όμως όπως ο ίδιος δήλωσε στο BBC Radio 2 σε μια συνέντευξη του 2002, η πραγματική έμπνευση για το Wonderwall δεν ήταν καν πραγματική!

«Το νόημα αυτού του τραγουδιού μου αφαιρέθηκε από τα μέσα ενημέρωσης που το πή@@@αν», εξηγεί ο Gallagher στη συνέντευξη. «Και πώς θα πεις στην κυρία σου ότι δεν την αφορά όταν το διάβασε; Είναι ένα τραγούδι για έναν φανταστικό φίλο που θα έρθει και θα σε σώσει από τον εαυτό σου».

Το τραγούδι ήταν κατά κάποιο τρόπο μια αναχώρηση για τους Oasis, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στο ντεμπούτο τους άλμπουμ Definitely Maybe με κομμάτια όπως το Cigarettes And Alcohol και το Live Forever. Αλλά η αγάπη του Noel για τον τρόπου που συνέθεταν κομμάτια ο Lennon και ο McCartney σήμαινε ότι οι μπαλάντες θα ήταν αναπόφευκτα μέρος του ρεπερτορίου του. Όπως αποδείχτηκε, το Morning Glory (What’s The Story) θα περιλάμβανε πολλά ξεχωριστά αργά κομμάτια εκτός από το Wonderwall, συμπεριλαμβανομένων των Don’t Look Back In Anger και του επικού ψυχεδελικού κομματιού Champagne Supernova.

Το νόημα του Wonderwall είναι να έχεις κάποιον που χρησιμεύει ως πυλώνας στη ζωή σου, ο οποίος προσφέρει ένα εύρωστο μέρος για να ακουμπάς σε περιόδους προβλημάτων. Η επιλογή της λέξης Wonderwall για να περιγράψει αυτό το άτομο φαίνεται να υποδηλώνει ότι είναι περισσότερο μια φαντασίωση παρά μια πραγματικότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, το τραγούδι είναι γραμμένο για κάποιον που θα ήθελε να αποφύγει τα προβλήματά του και ίσως να τα λύσει κάποιος άλλος.

Όπως όλοι μαθαίνουμε, αυτό το μυθικό πρόσωπο που θα έρθει να μας σώσει δεν υπάρχει και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την επίλυση των προβλημάτων στη ζωή μας. Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι Oasis στο Wonderwall, είναι ωραίο να φαντασιώνεσαι ότι σώζεσαι.

Εγώ λοιπόν και ο φανταστικός μου φίλος σας στέλνουμε θερμούς χαιρετισμούς και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;