Το «Έτερος Εγώ» έφερε μία «επανάσταση» στην ελληνική μυθοπλασία
Το «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια αποτελεί μία σειρά - φαινόμενο και μία σύγχρονη επιτυχία που έχει αλλάξει τα δεδομένα για πάντα στην ελληνική τηλεόραση.

Η ελληνική μυθοπλασία στην τηλεόραση μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις διακριτές περιόδους. Η πρώτη είναι αυτή με τη Δημόσια τηλεόραση και τις μεταφορές γνωστών μυθιστορημάτων και των διαφόρων σειρών μέχρι την πρεμιέρα της πρώτης σειράς της ιδιωτικής τηλεόρασης τις «Τρεις Χάριτες». Την περίοδο με την επέλαση της ιδιωτικής τηλεόρασης στη μυθοπλασία με τα καλά και τα κακά της μέχρι την έλευση της σειράς «Το Νησί» καθώς και της οικονομικής κρίσης. Την περίοδο της κρίσης και της ελάττωσης της ελληνικής μυθοπλασίας στο τηλεοπτικό τοπίο και στη νέα πραγματικότητα μετά την επιτυχημένη σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια «Έτερος Εγώ».

Η σειρά «Έτερος Εγώ» σε παραγωγή Cosmote TV αποτελεί ένα ρηξικέλευθο επιχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα που έφερε μία νέα εποχή και πολλούς μιμητές. Τα απόνερα της επιτυχίας αυτής συνεχίζουν να φαίνονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τηλεοπτικό τοπία και καθώς η σειρά ετοιμάζεται για το εκρηκτικό φινάλε της ανατρέχουμε στην ιστορία ενός μοντέρνου και διαφορετικού success story στην ελληνική τηλεόραση.

Όλα ξεκίνησαν με την ταινία «Έτερος Εγώ»

Οι τρεις κύκλοι της σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια δε θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς την ταινία που μας σύστησε τους χαρακτήρες, μας έβαλε στον κόσμο που έχτισε ο δημιουργός και μας έκανε να θέλουμε και άλλο.

Το «Έτερος Εγώ» έφθασε στις ελληνικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2017. Η ταινία ήταν ένα ελληνικό αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια με τη συνεργασία και συμβολή του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη, ο οποίος κάνει και ένα πέρασμα σε αυτήν ως γιατρός.

Σε αυτή μας συστήνεται ο καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, ο οποίος καλείται να λύσει μία σειρά δολοφονιών. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε την τάση του δημιουργού για να ανατρέψει τα ελληνικά δεδομένα, καθώς και τις ταινίες είδους (που στη χώρα μας αγαπάμε, αλλά όταν έρχονται από το εξωτερικό), ενώ η ελληνική μυθολογία και ιστορία παίζουν κεντρικό ρόλο στα τεκταινόμενα. Κάτι που θα δούμε να εξερευνάται περισσότερο στον πρώτο κύκλος της σειράς με τον υπότιτλο «Χαμένες Ψυχές» και θα επανέλθουμε σε μετέπειτα κύκλους.

Έτερος Εγώ

Η ταινία «Έτερος Εγώ» είχε κάνει ένα αρκετά καλό ξεκίνησα στις αίθουσες, όμως, τον Μάρτιο και με αφορμή μια δολοφονία και μια απόπειρα δολοφονίας κατά οδηγών ταξί στην Αθήνα, αποφασίστηκε η απόσυρσή της από τις αίθουσες. Αυτό γιατί είχε συμβεί κάποιο περιστατικό κατά τη συζήτηση με το σκηνοθέτη μετά την προβολή της ταινίας σε κινηματογράφο της πρωτεύουσας, στο οποίο φαίνεται να εμπλεκόταν ο δράστης.

Το 2018, ο Σωτήρης Τσαφούλιας αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν την ταινία μέσω του YouTube. Αυτό φαίνεται να ήταν και το βήμα που οδήγησε στην τεράστια επιτυχία της συνέχειας της ιστορίας του Δημήτρη Λαΐνη, καθώς πλέον η ταινία προσμετράει στη γνωστή πλατφόρμα πάνω από 8 εκ. προβολές. Αριθμός – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα!

Το «Έτερος Εγώ» γίνεται σειρά

Μετά την επιτυχία που σημείωσε η ταινία μέσα από το YouTube, αλλά και την τεράστια απήχηση που είχε στο κοινό, οι προτάσεις για ένα σίκουελ ήταν πολλές. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας αποφάσισε, ωστόσο, να συνεχίσει τις ιστορίες του Δημήτρη Λαΐνη μέσα από το τηλεοπτικό φορμάτ και να συνεργαστεί με την Cosmote TV. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του για τη συνεργασία αυτή:

«Ήταν η μόνη που διασφάλιζε τα κινηματογραφικά στάνταρ που δε θα πρόδιδαν την αγάπη του κόσμου»

Η τηλεοπτική μεταφορά του «Έτερος Εγώ» θα αποτελούσε την πρώτη σειρά μυθοπλασίας από εγχώρια τηλεοπτική πλατφόρμα και τα βήματα που θα έκανε η Cosmote TV θα έπρεπε να ήταν αρκετά προσεκτικά. Φαίνεται πως η εμπιστοσύνη που έδειξε στον Σωτήρη Τσαφούλια ξεπληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Έτερος Εγώ

Ο πρώτος κύκλος της σειράς έκανε πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου 2019 μέσα από τη συνδρομητική πλατφόρμα και κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού. Μάλιστα, αποτελεί μία από τις επιτυχίες από στόμα σε στόμα, καθώς όσοι την παρακολουθούσαν την πρότειναν σε συγγενείς και φίλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δημοτικότητα της σειράς να ανεβαίνει σταδιακά και, τελικά, να επαναπροβάλεται μέσα από τη συχνότητα του STAR με διπλά επεισόδια από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020. Κατά την μετάδοσή της μέσα από το κανάλι Εθνικής εμβέλειας συγκέντρωνε κατά μέσο όρο ποσοστό τηλεθέασης πάνω από το 25%.

Μετά από την επαναπροβολή της μέσα από το STAR, ακολούθησε η πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου «Έτερος Εγώ – Κάθαρσις» μέσα από την Cosmote TV στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Και ο δεύτερος κύκλος ήταν επιτυχημένος κάτι που οδήγησε σε επαναπροβολή και αυτού μέσα από το STAR από τις 15 Σεπτεμβρίου 2021 με διπλά επεισόδια.

Έτερος Εγώ

Η επιτυχία αυτή οδήγησε στον τρίτο και τελευταίο κύκλο (σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ο ίδιος ο Σωτήρης Τσαφούλιας και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), ο οποίος ολοκληρώνεται με το 8ο επεισόδιό του το βράδυ της Δευτέρας (3/4)!

Η σειρά ήταν αυτή που έφερε την «επανάσταση» στην ελληνική μυθοπλασία

Είτε σου αρέσει είτε δε σου αρέσει το «Έτερος Εγώ», θα πρέπει να αναγνωρίσεις τη συμβολή του σε ένα τηλεοπτικό τοπίο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν… φλατ. Κωμωδίες, δραματικές σειρές και σειρές εποχής δέσποζαν σε ένα μέσο το οποίο ανακύκλωνε συνέχεια ιδέες και φορμάτ. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, με τη συμβολή της Cosmote TV, πήρε ένα ρίσκο που φαίνεται πως δεν πέτυχε απλά, αλλά έδειξε τον δρόμο και σε άλλους δημιουργούς και κανάλια.

Φαίνεται πως η συνάντηση των δύο και η σύμπλευση προς κάποιους κοινούς στόχους μας χάρισε ένα ξεχωριστό προϊόν μυθοπλασίας για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σε ερώτηση από το athinorama είχε δηλώσει:

«Νομίζω ότι ο κόσμος αγάπησε και αγκάλιασε το “Έτερος Εγώ” γιατί τόλμησε να ονειρευτεί, και ονειρευόμενο τόλμησε. Και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μπορείς να πεις μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, αλλά δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι τα κίνητρα ήταν αγνά, το πάθος τεράστιο και η προσπάθεια τιτάνια, για όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το project»

Η σειρά ανθολογίας κατάφερε να γίνει το πρώτο ελληνικό ψυχολογικό αστυνομικό θρίλερ που έκανε το κοινό να κολλήσει και να το συζητάει. Άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν κάτι να πουν για αυτή την ξεχωριστή σειρά με τις ανατροπές, τη γρήγορη πλοκή, την άριστη  υποκριτική και την ξεκάθαρη κινηματογραφική αισθητική. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως με το πέρασμα των ετών και παρά τις μεγάλες διακοπές ανάμεσα στους κύκλους της σειράς, το ενδιαφέρον του κοινού δεν μειώθηκε, αντίθετα αυξήθηκε ακόμα περισσότερο!

Το αντίκτυπο του «Έτερος Εγώ» έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό μέσα από τα ρίσκα που πλέον παίρνουν και άλλες σειρές, ενώ φαίνεται πως η ίδια η Cosmote TV έμαθε αρκετά μαθήματα από την επιτυχία της σειράς αυτής. Η νέα σελίδα της ελληνικής μυθοπλασίας είναι γεμάτη με ρίσκα και διαφορετική project που δεν κάνουν εκπτώσεις και σέβονται τον τηλεθεατή.

Έτερος Εγώ Νέμεσις

Από το «Κάνε ότι Κοιμάσαι»  της ΕΡΤ (φανερά εμπνευσμένο από την ατμόσφαιρα της σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια), το πιο σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ «Σιωπηλός Δρόμος», μέχρι το τελείως αντισυμβατικό «Κομάντα και Δράκοι», τα σύγχρονα δράματα όπως το «Καρτ Ποστάλ» και το «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και κωμωδίες όπως οι «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη, καθώς και το πολυαναμενόμενο «Milky Way» του Βασίλη Κεκάτου, το «Έτερος Εγώ» φαίνεται να έχει δώσει το έναυσμα για μία νέα εποχή στην ελληνική μυθοπλασία. Μία εποχή όπου το τηλεοπτικό τοπίο εκσυγχρονίζεται και μας φέρνει καινούριες και φρέσκες προτάσεις.

Μπορεί η σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια να ολοκληρώνεται με τον τρίτο κύκλο της (ποτέ μη λες ποτέ, ωστόσο, όπως έχει σημειώσει σε συνέντευξή του και ο ίδιος), έχει αφήσει όμως με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2 
  
  
 1