Τέμπη: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν»: Διασώστης μιλά για τα πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα
Εάν δεν έφταναν τα ασθενοφόρα, σήμερα «θα μιλούσαμε για δεύτερη τραγωδία».

Για τις πρώτες στιγμές μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, ένας από τους πρώτους διασώστες που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας.

Ο κ. Γούλας περιέγραψε την αρχική σύγχυση για το συμβάν στα Τέμπη και τα γρήγορα αντανακλαστικά των σωστικών συνεργείων που έψαχναν για επιζώντες μέσα στο χάος.

«Τα πρώτα τηλεφωνήματα τα οποία ήρθαν στο τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όπου εδρεύει, έκαναν λόγο για εκτροχιασμό τρένου» δήλωσε, εκτιμώντας πως καλούσαν τόσο επιβάτες που είχαν επιζήσει όσο και περαστικοί αυτόπτες μάρτυρες.

Κατά τον ίδιο, τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από επιβάτες, που είχαν βγει από τα βαγόνια και δεν είχαν ακόμη συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Για αυτό πολλοί έκαναν αρχικά λόγο για εκτροχιασμό. Άλλοι περιέγραφαν πως βρίσκονταν μέσα στα τούνελ.

Η ανταπόκριση

«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη. Η πληθώρα των τηλεφωνημάτων μας έβαλε σε υποψία ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας με ελάχιστους τραυματίες, όπως είχαμε βιώσει και στο παρελθόν στη Λάρισα. Ήταν πάρα πολλά τα τηλεφωνήματα και αγωνιώδη» περιέγραψε ο κ. Γούλας.

Στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε υπήρχε μονάδα και γιατρός από το ΕΚΑΒ που έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια».

«Δεν ξέραμε ακριβώς πόσα ήταν τα βαγόνια» και επομένως δεν υπήρχε ακριβής εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών, των τραυματιών και των εγκλωβισμένων, πρόσθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Ασθενοφόρα κινητοποιήθηκαν από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας και από όμορούς νομούς – Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία. Προσωπικό που δεν είχε βάρδια εκείνη την ώρα, ανέλαβε να αναπληρώσει τα κενά.

Η πρώτη εικόνα

«Η φωτιά, η σύγκρουση, το σκηνικό έδειχνε ότι δεν είχαμε ξαναζήσει, στα χρονικά της Ελλάδας, ένα τέτοιο δυστύχημα (…) Φώναζαν (…) Υπήρχε θόρυβος, υπήρχε ένταση, υπήρχε πόνος. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και έρχονταν προς τους διασώστες. Ζητούσαν βοήθεια, ζητούσαν να τους βοηθήσουμε να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία».

Ασθενοφόρα ξεκίνησαν να κάνουν τη διαλογή, ενώ άλλη ομάδα έψαχνε ανθρώπους που είχαν εκσφενδονιστεί από τα βαγόνια. Κάποιοι δεν ήταν σε θέση να καλέσουν σε βοήθεια, ούτε να πλησιάσουν. «Έπρεπε να τους βρούμε, να τους περιθάλψουμε, να τους μεταφέρουμε, στα ασθενοφόρα και από εκεί στα νοσοκομεία. Έπρεπε να ενημερώσουμε τα νοσοκομεία για τον όγκο που θα έπρεπε να δεχθούν και τα περιστατικά, τα είδη των περιστατικών».

Στην πρώτη ώρα από τη στιγμή ειδοποίησης είχαν σπεύσει 40 ασθενοφόρα στο σημείο. Εάν δεν έφταναν τα ασθενοφόρα, σήμερα «θα μιλούσαμε για δεύτερη τραγωδία», τόνισε ο κ. Γούλας.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;