Εκλογές 2023: Στις 9 Απριλίου
Εκλογές 2023: Η Κυριακή των Βαΐων φαίνεται πως είναι η πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές από μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου.

Παρότι η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και το πολιτικό «θερμόμετρο» είναι ήδη αρκετά «καυτό» σε επίπεδο αντιπαραθέσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει με απόλυτη βεβαιότητα το πότε θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εθνικές εκλογές 2023.

Εντούτοις, ένα «στοιχείο» που μπορεί κανείς να επικαλεστεί μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την «τελική αναμέτρηση» για τις βουλευτικές εκλογές 2023, είναι ίσως η αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη, είπε τα εξής: «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία».

Επομένως, κάθε Κυριακή από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών (με εξαίρεση προφανώς την Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στον ηλεκτρονικό τύπο, φαίνεται πως εδώ και δύο μέρες, κυβερνητικά στελέχη και Υπουργοί «σημαδεύουν» τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σε Υπουργείο που λέγεται ότι έχει άμεση σχέση με την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών, έχει ήδη διαμορφώσει τον σχεδιασμό του με ορίζοντα την 9 Απριλίου, θεωρώντας ότι αυτή είναι η μέρα της τελικής αναμέτρησης στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές 2023.

«Νύξη» Δένδια για εκλογές 2023

Επιπλέον, σε συζήτηση που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι έχει την ίδια διαίσθηση για την ημερομηνία των εκλογών. Μιλώντας για το πρόγραμμά του τις επόμενες εβδομάδες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Προτίθεμαι να κάνω τη δουλειά μου μέχρι τέλους. Να σας το πω αλλιώς: η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά μου είναι η 9η Απριλίου».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες και πηγές στον ηλεκτρονικό τύπο, και ένας ακόμα Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε σε συζήτηση που είχε με άνθρωπο της αγοράς ότι ως πιο πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές 2023 είναι η ενάτη Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε δήλωση που έκανε σε συνομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημοσιογράφους στις 31 Ιανουαρίου, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία, είπε ότι: «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα».

Κίνημα των Ψεκασμένων

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, γεγονός που ούτως ή άλλως εκτιμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός λέει πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», μετά τις 16 Απριλίου 2023 δηλαδή, είναι πολύ πιθανό άρα οι πρώτες κάλπες να στηθούν νωρίτερα. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να στηθούν κάλπες τη 1 από τις 2 πρώτες Κυριακές του Απριλίου, με πιθανότερη τη δεύτερη ημερομηνία, δηλαδή στις 9 Απριλίου 2023.

Αναμένουμε προφανώς και τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής στις εθνικές εκλογές 2023.

 

Εκλογές 2023: Ο νέος εκλογικός χάρτης – Οι αλλαγές στην κατανομή εδρών

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε προ καιρού επισήμως τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών για τις εκλογές 2023 ανά εκλογική περιφέρεια, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι περιφέρειες που κερδίζουν έδρα

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Οι περιφέρειες που χάνουν έδρα

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Ακολουθεί ο πίνακας με την κατανομή των εδρών:

Δείτε αναλυτικά την κατανομή των εδρών εδώ.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

10-05-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
FT
4 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΤΕΛ
79 - 63
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;