Stephanie Economou: Η Ελληνίδα συνθέτρια που τιμήθηκε με βραβείο Grammy
Η Stephanie Economou, η ελληνικής καταγωγής συνθέτρια του soundtrack για το «Assassin's Creed Valhalla», ήταν μία από τους μεγάλους νικητές στα βραβεία Grammy 2023.

Το βράδυ της Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου (ξημερώματα Δευτέρας τοπική ώρα), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής για τα βραβεία Grammy 2023. Ανάμεσα στους νικητές, τις εκπλήξεις και τις απογοητεύσεις της βραδιάς (για ακόμα μία φορά η Beyonce δεν κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς), είχαμε και μία ελληνική βράβευση. Αυτή της Stephanie Economou.

Η ελληνικής καταγωγής Stephanie Economou κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Soundtrack σε Video Game και Interactive Μέσα για τη μουσική της επένδυση στο βιντεοπαιχνίδι «Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok». Μία κατηγορία η οποία τιμήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του μουσικού θεσμού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Assassins Creed Mac (@assassinscreedmac)

Έτσι, πέρα από ότι βραβεύτηκε ακόμα μία Ελληνίδα με βραβείο Grammy, η στιγμή είναι ιστορική, καθώς η συνθέτρια γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατακτάει το βραβείο αυτό, αλλά και ο πρώτος καλλιτέχνης. Οπότε, η θέση της στην ιστορία του θεσμού των βραβείων έχει ήδη κατοχυρωθεί.

Κατά την παραλαβή του βραβείου, όπου ο παρουσιαστής έκανε λάθος στον τίτλο του βιντεοπαιχνιδιού, η Stephanie Economou αναφέρθηκε στη σημασία της στιγμής αυτής και δήλωσε:

«Ευχαριστώ την Ακαδημία για αυτή την τεράστια τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, στην οικογένειά μου, τον σύζυγό μου που τους αγαπώ τόσο πολύ. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν ακούραστα για να κάνουν αυτή την κατηγορία πραγματικότητα» 

Stephanie Economou: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής συνθέτρια;

Η Stephanie Economou είναι συνθέτρια και βιολίστρια με έδρα της το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Οι πρώτες της επιτυχίες προέκυψαν από την εξερεύνηση και τη μελέτη της σε τελείως διαφορετικά μουσικά στυλ, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών, πειραματικών, φολκ και ροκ. Η εμπειρία της Stephanie στη δημιουργία μουσικής για ταινίες εκτείνεται από δραματικές, σε ταινίες δράσεις μέχρι και την κωμωδία.

Η ίδια έχει δημιουργήσει μία σύνθετη μια ηλεκτρονική και ακουστική μουσική παλέτα. Αποτελεί μία μοναδικά υβριδοποιημένη φωνή, που έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για ένα ευρύ φάσμα οπτικών μέσων.

Η Stephanie είναι έχει συνθέσει τη μουσική για την σειρά του Netflix «Jupiter’s Legacy», βασισμένη στην σειρά κόμικ του Mark Millar. Έχει γράψει τη μουσική για τη σειρά «Step Up: High Water», καθώς και για τη δεύτερη σεζόν του «Manhunt: Deadly Games», και για δύο επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ του Disney+ «Marvel 616», σε σκηνοθεσία Gillian Jacobs και Alison Brie. Η ίδια συνέχισε τη συνεργασία της με την Gillian Jacobs στο ντοκιμαντέρ του Disney+ «More Than Robots». Πιο πρόσφατα, έγραψε τη μουσική για τα DLC του «Assassin’s Creed Valhalla», «The Siege of Paris» και «Dawn of Ragnarök». Για το δεύτερο τιμήθηκε με το βραβείο Grammy για Καλύτερο Soundtrack Video Game και Interactive Μέσα. Τέλος, έχει συνεργαστεί ξανά με το Netflix για τη σύνθεση της μουσικής της σειράς της Amanda Peet με πρωταγωνίστρια την Sandra Oh, «The Chair».

Η Stephanie Economou είναι μακροχρόνια συνεργάτης του υποψήφιου για Χρυσή Σφαίρα συνθέτη, Χάρι Γκρέγκσον-Γουίλιαμς, συνθέτοντας πρόσθετη μουσική σε μουσικές παρτιτούρες όπως το live-action remake της ταινίας της Disney «Mulan», σε σκηνοθεσία της Niki Caro, για το «The Meg» του Jon Turtletaub, to «The Equalizer 2» του Antoine Fuqua, το ντοκιμαντέρ «Πιγκουίνοι» του Disney Nature και για την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Ridley Scott «The Martian».

Η μουσική της ακούγεται, επίσης, στο «The Zookeeper’s Wife» της Niki Caro, στο «Live By Night» του Ben Affleck και στο «Breath» του Simon Baker.

Έχει επίσης βοηθήσει στη δημιουργία της μουσικής για τη μίνι σειρά του Hulu «Catch-22» σε σκηνοθεσία των George Clooney και Grant Heslov, καθώς και για την τηλεοπτική σειρά «Whisky Cavalier» του ABC/Warner Bros.

Stephanie Economou

Η βραβευμένη με Grammy (πλέον) συνθέτρια έχει καταγωγή από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Έλαβε το πτυχίο της στη Σύνθεση από το Ωδείο Μουσικής της Νέας Αγγλίας και το μεταπτυχιακό της στη σύνθεση για οπτικά μέσα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Το 2015, επιλέχθηκε ως μία από τις έξι υπότροφους για το εργαστήριο συνθετών του Ινστιτούτου Sundance στο Skywalker Ranch. Η Stephanie Economou έχει επιλεγεί, επίσης, για το 2018 NBC/Universal Composers Initiative και είναι η καλλιτέχνης, που απέσπασε το βραβείο BAFTA Breakthrough το 2021. Είναι η νικήτρια του Society for Composers and Lyricists Award David Raksin for Emerging Talent για τη δουλειά της στο «Jupiter’s Legacy».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Steinberg (@steinbergmedia)

Πέρα από τις διακρίσεις της και τη μουσική της, η Stephanie συμμετέχει και στα κοινά. Ως μόνιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της The Alliance for Women Film Composers, η ίδια θεωρεί την ενδυνάμωση των γυναικών στον κινηματογράφο μια εξαιρετικά απαραίτητη πλατφόρμα και προσπαθεί να κάνει τη φωνή της, καθώς και αυτές άλλων γυναικών στη βιομηχανία, να ακουστούν.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;