Πάτρα: Φοιτήτρια έσωσε ηλικιωμένο που έπαθε ανακοπή δίνοντάς του το φιλί της ζωής
Μια φοιτήτρια από την Πάτρα έσωσε από βέβαιο θάνατο έναν ηλικιωμένο που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Μια φοιτήτρια από την Πάτρα έσωσε από βέβαιο θάνατο έναν ηλικιωμένο που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Η νεαρή κοπέλα, η οποία ταυτόχρονα είναι σπουδάστρια ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, βρέθηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που πολίτης αναζητούσε άτομο που να γνωρίζει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ανέλαβε δράση.

Η κοπέλα που βρέθηκε στο σημείο έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον ηλικιωμένο μέχρι να φτάσει η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ.

«Ένιωσα ανακούφιση, γιατί το να βοηθάς έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη και να σώζεις μια ζωή, είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείς να πράξεις», δήλωσε η Χρυσάνθη Πουλαράκη.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, το περιστατικό σημειώθηκε μπροστά σε πολυκατοικία, όταν γνωστός της είδε το περιστατικό και γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο κάνει εκπαίδευση σε Ναυαγοσωστική Σχολή, την πήρε τηλέφωνο να πάει αμέσως στο σημείο.

«Με το που έφτασα, ήταν κάποιος φίλος του ανθρώπου που έπαθε ανακοπή, και εκείνος μεγάλος σε ηλικία περίπου 50 χρόνων. Αμέσως είπα ότι γνωρίζω ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) και ξεκίνησα.

Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ με χτύπησαν στην πλάτη, ώστε να καταλάβω ότι αναλαμβάνουν αυτοί και σταμάτησα. Με το που έφτασα, είδα πάντως ότι ο αεραγωγός ήταν πιθανά κλειστός, καθώς το κεφάλι του ανθρώπου ήταν γυρισμένο στο πλάι. Αμέσως προσπάθησα να τον απελευθερώσω, όπως είχα διδαχθεί», περιγράφει η ίδια.

Τι είναι το φιλί της ζωής και πότε εφαρμόζεται

Το φιλί της ζωής είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απώλειας των αισθήσεων είτε λόγω καρδιακής προσβολής είτε λόγω πνιγμού, προκειμένου αυτές να ανακτηθούν.

Πρόκειται ωστόσο για μέθοδο που δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι πιθανό να αποβεί μοιραία για τη ζωή του πάσχοντος.

Ιαπωνική μελέτη 4.000 περιστατικών έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καρδιακή προσβολή έξω από το νοσοκομείο διπλασιάζονται αν κάποιος περαστικός παραλείψει το φιλί της ζωής και εστιάσει στην επαναφορά της καρδιάς με ρυθμικές μαλάξεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη οποιουδήποτε οφέλους από την προσθήκη αερισμού στόμα με στόμα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης έξω από το νοσοκομείο, το άτομο που βοηθά τον ασθενή πρέπει εναλλάξ να δίνει το φιλί της ζωής και να εφαρμόζει 30 γρήγορες μαλάξεις στο στήθος. Το φύσημα αέρα μέσα στο στόμα του ασθενή έχει στόχο την οξυγόνωση του αίματος, ενώ οι πιέσεις στο στήθος επαναφέρουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα επιβίωσης είναι υψηλότερη όταν το αίμα περιέχει λιγότερο οξυγόνο αλλά μετακινείται μέσα στο σώμα με συνεχείς μαλάξεις του στήθους.

Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η παράλειψη του φιλιού της ζωής είναι σκόπιμη μόνο στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, και όχι στην περίπτωση πνιγμού, ασφυξίας ή υπερβολικής δόσης ουσιών.

Με πληροφορίες από pelop.gr

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Οικονομικά

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
59'
0 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
59'
1 - 0
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
7'
48 - 37
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1