Χρυσές Σφαίρες 2023: Το μεγάλο σκάνδαλο - Οι εκπλήξεις και οι παραλείψεις των υποψηφιοτήτων
Οι Χρυσές Σφαίρες 2023 επιστρέφουν, μετά από ένα χρόνο απουσίας, στην τηλεοπτική τους μετάδοση με διάφορα σκάνδαλα να έχουν σπιλώσει τη φήμη μίας από τις πιο διασκεδαστικές και απενοχοποιημένες τελετές βραβείων του Hollywood.

Οι Χρυσές Σφαίρες 2023 είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και ίσως πιο πολυαναμενόμενες τελετές απονομής βραβείων πριν τα Όσκαρ 2023. Αυτή είναι η χρονιά που οι Σφαίρες θα δείξουν αν αντέχουν ή αν απλά θα χαθούν στην αφάνεια μετά και το τεράστιο σκάνδαλο που έριξε ένα αρνητικό φως στην HFPA (Ένωση Δημοσιογράφων Ξένου Τύπου του Hollywood). Οπότε, η ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων είχε συγκεντρώσει το μεσημέρι της Δευτέρας (ξημερώματα στις ΗΠΑ) όλα τα φώτα.

Η HFPA μέσα από τις υποψηφιότητές της τόσο στις κατηγορίες των ταινιών, όσο και σε αυτές της τηλεόρασης, ήθελε να δείξει πως έχει αφήσει πίσω τις παλιές τακτικές της, έχει ανεβάσει τον πήχη και πλέον είναι πιο συμπεριληπτική σε ό,τι αφορά μειονότητες. Πολλά θα κριθούν από τις Χρυσές Σφαίρες 2023, έτσι ο οργανισμός ήθελε να ξεκινήσει με το… δεξί!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Golden Globes (@goldenglobes)

Κάτι που μπορούμε να πούμε πως κατάφερε σε γενικές γραμμές με υποψηφιότητες που δεν μπορείς να κρίνεις αρνητικά εύκολα. Εκτός από το γεγονός πως δεν είχαν καμία γυναίκα σκηνοθέτη υποψήφια στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας. Από εκεί και πέρα, οι υποψηφιότητες ήταν μοιρασμένες σε εμπορικές επιτυχίες και πιο σινεφίλ ταινίες δείχνοντας ένα δρόμο και για τα φετινά Όσκαρ, αλλά και βάζοντας σειρές που σημείωσαν επιτυχία και κατάφεραν να ξεχωρίσουν.

Ας μιλήσουμε, όμως, για αυτά λίγο αργότερα και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το χρονικό του σκανδάλου των Χρυσών Σφαιρών

Μία από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές για τις Χρυσές Σφαίρες 2023 είναι το αν και πόσοι σταρ του Hollywood θα παρευρεθούν στην Τελετή Απονομής της 10ης Ιανουαρίου (11 Ιανουαρίου στις 3:00 ώρα Ελλάδας). Και αυτό γιατί μία σειρά από δημοσιεύματα των Los Angeles Times το 2021 κατηγόρησαν την HFPA για «κουλτούρα της διαφθοράς» και υποστήριξαν πως «η αφορολόγητη οργάνωση λειτούργησε ως ένα είδος καρτέλ, αποκλείοντας ειδικευμένους αιτούντες και μονοπωλώντας την πολύ σημαντική πρόσβαση στον Τύπο ενώ αύξανε το εισόδημα των μελών της».

Όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την απόρριψη της αντιμονοπωλιακής αγωγής από την Kjersti Flaa, δημοσιογράφο από τη Νορβηγία, τον Νοέμβριο του 2020. Η αγωγή της Flaa εξέθεσε πιθανές ηθικές συγκρούσεις και περιπτώσεις αυτοεξυπηρέτησης και το δημοσίευμα των Los Angeles Times υποστήριξε ότι:

«Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της ένωσης, τα προσόντα των μελών της και την ηθική της»

Το δημοσίευμα αποκάλυψε ακόμα πως η HFPA δεν περιλάμβανε έγχρωμα μέλη. Μία αποκάλυψη που εξηγούσε τον λόγο για παραβλέψεις σειρών και ταινιών που αφορούσαν την εμπειρία των ανθρώπων αυτών από τις υποψηφιότητες όπως της σειράς «I May Destroy You».

Το δημοσίευμα των L.A. Times ήρθε μία εβδομάδα πριν από την Τελετή Απονομής του 2021. Στην εβδομάδα που προηγήθηκε εκείνης της Τελετής υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις με το κίνημα Time’s Up να ξεκινάει καμπάνια κατά της HFPA και πολλούς διάσημους να σαμποτάρουν την Τελετή. Ανάμεσά τους οι Kerry Washington, Sterling K. Brown, Ellen Pompeo, Jurnee Smollett, Amy Schumer, Simon Pegg, Dakota Johnson και Laura Dern.

Τα μέλη της HFPA μίλησαν ανοιχτά για το θέμα στην Τελετή της 28ης Φεβρουαρίου 2021 και δήλωσαν πως:

«Γιορτάζουμε το έργο καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε δουλειά να κάνουμε. Η αντιπροσώπευση των μαύρων στις τάξης μας είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να έχουμε μαύρους δημοσιογράφους στον οργανισμό μας»

Λίγες ημέρες, μετά την παταγώδη αποτυχία της τελετής, η HFPA εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποσχόταν πως θα προχωρήσει στην προσπάθεια να προσθέσει και άλλα μέλη που θα κάνουν την οργάνωση πιο συμπεριληπτική και διαφοροποιημένη. Η συνέχεια θέλει συμβούλους να έρχονται και να φεύγουν από την ένωση, εταιρείες PR να πιέζουν για αλλαγές και υποσχέσεις για άμεση ενσωμάτωση μαύρων δημοσιογράφων.

Ακόμα ένα πλήγμα στις Χρυσές Σφαίρες, αλλά και στην HFPA έρχεται όταν ο πρώην πρόεδρος της ένωσης για 8 συνεχόμενες θητείες, Philip Berk, απέστειλε ένα mail στο οποίο χαρακτήριζε το κίνημα Black Lives Matter ως «ρατσιστικό κίνημα μίσους». Το NBC, το κανάλι που μεταδίδει την Τελετή Απονομής των βραβείων, μέσα από δήλωσή του, καταδίκασε τις απόψεις του Berk, ενώ η HFPA τον καθαιρεί από τα καθήκοντά του.

Στη συνέχεια, οι αλλαγές που θέλει να πετύχει η HFPA περνάνε από σαράντα κύματα με παραιτήσεις τόσο της εταιρείας διαχείρισης των κρίσεων της ένωσης, όσο και των εταιρειών που είχαν αναλάβει να τη συμβουλέψουν για όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρει. Αυτά συμβαίνουν, ενώ έρχονται στη δημοσιότητα και άλλες κατηγορίες κατά της ένωσης με τον Ted Sarandos, τον CEO του Netfix, να γράφει σε ανοιχτή επιστολή προς την ένωση δημοσιογράφων ξένου Τύπου:

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι προτεινόμενες νέες πολιτικές θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της συστημικής ποικιλομορφίας και ένταξης της HFPA ή την έλλειψη σαφών προτύπων για τον τρόπο λειτουργίας των μελών σας. Επομένως, σταματάμε οποιεσδήποτε δραστηριότητες με τον οργανισμό σας μέχρι να γίνουν πιο ουσιαστικές αλλαγές. Το Netflix και πολλοί από τα ταλέντα και τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε δεν μπορούν να αγνοήσουν τη συλλογική αποτυχία της HFPA να αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα ζητήματα άμεσα και με αυστηρότητα»

Χρυσές Σφαίρες 2023

Όλα αυτά οδήγησαν την HFPA να μην μεταδώσει τηλεοπτικά την τελετή για τα βραβεία του 2022 και, απλά, να τα ανακοινώσει μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της. Τώρα, η ένωση δηλώνει ότι έχει προβεί στις απαραίτητες αλλαγές και είναι έτοιμη για ξεκινήσει μία νέα σελίδα στην ιστορία της.

Αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στο Hollywood, με πολλούς σταρ να έχουν δηλώσει ήδη πως δε θα παρευρεθούν στην τελετή, ενώ ο Tom Cruise έχει επιστρέψει τις τρεις Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει στο παρελθόν.

Οι εκπλήξεις και οι παραλείψεις των υποψηφιοτήτων

Η έκπληξη του «Babylon»

Χρυσές Σφαίρες 2023

Η τρίωρη ταινία του Damien Chazelle για τη στιγμή της μετάβασης του Hollywood από τις βωβές ταινίες στις ομιλούμενες αποτελεί μία υπερβολική και ξέφρενη αποτύπωση της περιόδου εκείνης. Κάτι, που σαφώς, λατρεύει η HFPA. Η ταινία έλαβε υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία μιούζικαλ/κωμωδία και η πρωταγωνίστριά του, Margot Robbie, προτάθηκε για την ερμηνεία της ως Nellie LeRoy, μια σταρ του βωβού κινηματογράφου που βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις δικές της αυτοκαταστροφικές τάσεις. Επίσης, η μουσική του Justin Hurwitz, βραβευμένου με διπλό Όσκαρ για το «La La Land», βρέθηκε υποψήφιο όπως ήταν αναμενόμενο. Αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Ωστόσο, οι υποψηφιότητες για τον Brad Pitt στον Β’ Ρόλο και για τον πρωτοεμφανιζόμενο Diego Calva, δείχνουν την αγάπη της ταινίας από τις Χρυσές Σφαίρες 2023.

Η παράλειψη του «Women Talking» από βασικές κατηγορίες

Χρυσές Σφαίρες 2023

Το «Women Talking» είναι μία από εκείνες τις ταινίες που έχουν γοητεύσει τους ανθρώπους που την έχουν δει στα διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου και στις προβολές για τα βραβεία. Η ταινία της Sarah Polley έχει κερδίσει διθυραμβικές κριτικές και ακολουθεί μια ομάδα Μενονιτών γυναικών που πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκαταλείψουν την κοινότητά τους ή θα μείνουν, γνωρίζοντας ότι οι άνδρες μέσα σε αυτήν έχουν ναρκώσει και βιάσει πολλές από αυτές. Τα μέλη του καστ, με επικεφαλής τους Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley και Ben Whishaw, έχουν κερδίσει εξαιρετικές κριτικές, ενώ πολλοί δυσκολεύονται στο να ξεχωρίσουν μία ερμηνεία που επισκιάζει τις υπόλοιπες. Η απουσία της ταινίας από την κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες 2023, καθώς και η απουσία από την κατηγορία της σκηνοθεσίας, δεν μπορεί να μην προκαλέσει έκπληξη. Αντίθετα, η HFPA πρότεινε μόνο το σενάριο της Polley και τη μουσική της Hildur Guðnadóttir.

Η απουσία του «RRR» στην κατηγορία του Μιούζικαλ

Μία από τις ταινίες που φαίνεται να έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς είναι μία τρίωρη περιπέτεια μυθοπλασίας, στην οποία βλέπουμε τη συνεργασία δύο από των πιο σημαντικών φιγούρων της επανάστασης της Ινδίας. Δράση, μουσική και πολύ θέαμα είναι μερικά από τα συστατικά μίας από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες της χρονιάς. Δεδομένων των διεθνών διαπιστευτηρίων των ανθρώπων που βγάζουν τις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2023, πολλοί υποστήριξαν πως το «RRR» ήταν ένα από τα σιγουράκια για την κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μιούζικαλ/ Κωμωδία. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Όμως, βρέθηκε υποψήφια στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας, αλλά και στην κατηγορία για το Καλύτερο Τραγούδι.

Οι παραλείψεις και η μοναδική έκπληξη στις  κατηγορίες των ανδρών

Χρυσές Σφαίρες 2023

Επιστρέφοντας στο σκάνδαλο που βρίσκεται σαν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τις Χρυσές Σφαίρες 2023, μία από τις καθοριστικές στιγμές της εναντίωσης του Hollywood ήταν η επιστροφή των τριών αγαλματιδίων που είχε κερδίσει ο Tom Cruise σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συμπεριληπτικότητας της ένωσης δημοσιογράφων ξένου Τύπου. Αυτό φαίνεται να στοίχισε στον Cruise μία θέση στην πεντάδα του Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα για το «Top Gun: Maverick». Η μεγαλύτερη (μέχρι στιγμής) κινηματογραφική επιτυχία της χρονιάς κατάφερε να αποσπάσει δύο υποψηφιότητες συμπεριλαμβανομένης αυτής για Καλύτερη Δραματική Ταινία.

Μένει να δούμε, αν αυτό θα στοιχίσει στον Cruise κατά τη διάρκεια της κούρσας για τα Όσκαρ 2023.

Χρυσές Σφαίρες 2023

Το διάσημο, πλέον, χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock κατά την τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ 2022, φαίνεται να έχει στιγματίσει την καριέρα του γνωστού Αφροαμερικανού ηθοποιού. Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, την Apple TV να κυκλοφορήσει την ταινία του «Emancipation» και να την προωθήσει για τα βραβεία. Φαίνεται, όμως, πως οι Χρυσές Σφαίρες 2023 δεν ήθελαν να έχουν ακόμα ένα σκάνδαλο να συνδέεται με το όνομά τους και προτίμησαν να αγνοήσουν πλήρως το comeback story του διάσημου ηθοποιού.

Χρυσές Σφαίρες 2023

Η HFPA μας έχει συνηθίσει στο να βάζει ανάμεσα στις υποψηφιότητές της μεγάλους σταρ για να μπορέσει να συγκεντρώσει όσα περισσότερα βλέμματα γίνεται. Φέτος, όμως, φαίνεται να παρέλειψε να συμπεριλάβει τον Harry Styles για την υπέροχη ερμηνεία του ως γκέι που κρύβεται στην Αγγλία της δεκαετίας του 1950 στην ταινία «My Policeman».

Χρυσές Σφαίρες 2023

Όλοι πίστευαν πως αν υπήρχε ένας υποψήφιος στις Χρυσές Σφαίρες 2023 με το όνομα Adam, αυτός θα ήταν ο Adam Sandler για την ερμηνεία του ως σκάουτερ του ΝΒΑ στο «Hustle» του Netflix. Αντίθετα, η HFPA επέλεξε την ερμηνεία του Adam Driver ως καθηγητή κολεγίου στη μεταφορά του Noah Baumbach του κλασικού μυθιστορήματος του Don DeLillo από το μακρινό 1985. Ο Driver αποτελεί και τη μοναδική υποψηφιότητα της ταινίας αυτής, που δεν έχει συγκεντρώσει και τις καλύτερες κριτικές.

Μεγάλες εκπλήξεις στις κατηγορίες των γυναικών

Η κινηματογραφική χρονιά μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πιο “αδύναμες” σε ό,τι αφορά τις ταινίες. Σε αυτό μπορεί να ευθύνεται η πανδημία και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα στούντιο να γυρίσουν και να κυκλοφορήσουν τις ταινίες τους. Όμως, οι γυναικείες ερμηνείες ξεχωρίζουν και πολλές από αυτές αναγκαστικά θα μείνουν στην αφάνεια χωρίς υποψηφιότητες και διακρίσεις.

Ωστόσο, οι Χρυσές Σφαίρες 2023 κατάφεραν να μας εκπλήξουν στις κατηγορίες αυτές!

Χρυσές Σφαίρες 2023

Στην κατηγορία του δράματος, η ένωση αποφάσισε να μην τιμήσει τη δουλειά της Danielle Deadwyler στο «Till», στο οποίο υποδύεται τη μητέρα του δολοφονηθέντος 14χρονου Αφροαμερικανού Emmett Till. Παράλληλα, η Jennifer Lawrence έχει κέρδισε τις πιο δυνατές κριτικές της καριέρας της εδώ και χρόνια για το «Causeway» ως μία στρατιώτης που επιστρέφει στο σπίτι της στη Νέα Ορλεάνη μετά από έναν τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό. Και αυτή έμεινε εκτός της τελικής πεντάδας των υποψηφιοτήτων, χωρίς όμως να μπορείς να κριτικάρεις ιδιαίτερα τις ηθοποιούς που κατάφεραν να βρεθούν σε αυτή.

Τη θέση τους μπορεί να πήραν οι Ana De Armas για το «Blonde» και η Olivia Colman για το «Empire of Light». Δε θα μάθουμε ποτέ, όμως, σίγουρα!

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας, Η Lesley Manville του «Mrs. Harris Goes to Paris» βρέθηκε στη θέση που διαφορετικά θα καταλάμβανε η Julia Roberts για το «Ticket to Paradise». Ωστόσο, η Roberts κατάφερε να αποσπάσει μία υποψηφιότητα στις κατηγορίες της τηλεόρασης.

Η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιανουαρίου στις 3:00 τοπική ώρα με παρουσιαστή τον κωμικό Jerrod Carmichael και περιμένουμε να δούμε τι θα έχουν σκεφτεί οι παραγωγοί και η HFPA για να καλύψουν τις απουσίες των σταρ, αλλά και αν η τελετή θα καταφέρει να προσελκύσει τηλεθεατές και να ταράξει την οσκαρική κούρσα.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1