Η περιθωριοποίηση των Ρομά
Ένα κείμενο του αναγνώστη του neolaia.gr, Σπύρου Μπάκα.

Οι «παρεξηγημένοι». Η βία καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται, όταν όμως μιλάμε για Ρομά, μη ενταγμένους πολίτες, έρχεται στο προσκήνιο ο ρατσισμός.

Τι είναι ο ρατσισμός; Είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους διακρινομενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, θρησκεία, φυλο.

Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται μια αύξηση προκαταλήψεων απέναντι σε μια πληθυσμιακή ομάδα – Ρομά. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει η αντίληψη ότι οι περισσότερες παραβατικές ενέργειες προέρχονται από άτομα ρομα. Πού βασίζεται όμως αυτή η αντίληψη; Η απάντηση βρίσκεται στον ορισμό του ρατσισμού.

Οι παραβατικές ενέργειες υπάρχουν. Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Όμως δεν υπάρχουν μόνο από τους Ρομά. Είναι μια πληθυσμιακή ομαδα περιθωριοποιημένη από την κοινωνία, με δικά τους πρότυπα, δικά τους ήθη και έθιμα, δική τους γλώσσα. Πώς να μην είναι περιθωριοποιημένοι από τη στιγμή που δεν τους έχει δωθεί η ευκαιρία για εκπαίδευση και βασικά αγαθά;

Καθώς γνωρίζουμε, η εκπαίδευση προσφέρει γνώσεις, δεξιότητες αλλά διαμορφώνει αξίες και χαρακτήρα απέναντι στο σύνολο. Όταν δεν υπάρχει η πρόσβαση στην εκπαίδευση και κατ’επέκταση στο κοινωνικό σύνολο είναι προφανές ότι θα προβούν σε λανθασμένες ενέργειες.

Από όλα τα παραπάνω τελικά προέρχεται η βία και ο ρατσισμός.

Πηγή εικόνας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

16-01-2024

Χαλκιδα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1