Έμμα: Χίλιοι νέοι δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο της 21χρονης
Η απόφαση των γονιών της Έμμας παρακίνησε κι άλλους πολίτες.

Παράδειγμα προς μίμηση το μεγαλείο ψυχής των γονιών της Έμμας, της 21χρονης φοιτήτριας που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ασυνείδητος οδηγός στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Ο πατέρας και η μητέρα της αδικοχαμένης κοπέλας αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της σε συμπολίτες τους που τα είχαν ανάγκη. Συγκεκριμένα η καρδιά τηςΈμμας δόθηκε σε μία 40χρονη, το ήπαρ σε έναν 62χρονο, ο ένας νεφρός σε μία 55χρονη καιο κερατοειδής της σε ένα 10χρονο κορίτσι.

Η μεγαλόψυχη πράξη παρακίνησε κι άλλους ανθρώπους.

Από 23 έως 26 Νοεμβρίου παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με τους πολίτες να αναζητούν πληροφορίες για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση.

Οι εγγραφές νέων δωρητών οργάνων έφτασαν τις 1.000 και παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης 6%, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η αυξητική τάση των εγγραφών.

Με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο από το 2018 μέχρι και τον θάνατο της Έμμας ήταν περίπου 16.000, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων περίπου 6%, μέσα σε λίγες ημέρες. Οι ειδικοί του ΕΟΜ εκτιμούν ότι θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία για τις δωρεές μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών, μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ, στα γραφεία του Οργανισμού καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για εγγραφή στο Μητρώο Αρνητών, όπου κατά πληροφορίες είναι εγγεγραμμένοι περίπου 100 άνθρωποι. Είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζεται από τον ΕΟΜ, οι εγγεγραμμένοι πριν από το 2018 να αιτηθούν εκ νέου την εγγραφή τους στο Μητρώο (γίνεται μέσω του taxisnet) και να λάβουν την κάρτα δωρητή βάσει της νέας διαδικασίας.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε στο Μητρώο Δωρητών ούτε στο Μητρώο Αρνητών, τότε την απόφαση για τη δωρεά οργάνων την λαμβάνει η οικογένειά του.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;