Όταν έχεις μπουγάτσα, ξέρεις ποια, αυτή που γίνεται με το «φύλλο αέρος» λόγω του τρόπου με τον οποίο το ανοίγουν και γέμιση κιμά, ε τότε τα λόγια είναι περιττά.
45′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
- Μερίδες: 8-10
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (θα περισσέψουν κάποια)
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 3 κουτ. σούπας κασέρι, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπουγάτσα με κιμά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετούμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
- Προσθέτουμε το λάδι, περιμένουμε λίγο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Στο τέλος θα πρέπει ο κιμάς να είναι στεγνός και σπυρωτός.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ο κιμάς, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε πέντε φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε μπροστά μας, το ένα πάνω στο άλλο, ραντίζοντάς το καθένα με λίγο βούτυρο.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω άλλα τρία φύλλα –αλλά σταυρωτά προς τα προηγούμενα–, ραντίζοντάς τα ομοίως με λίγο βούτυρο.
- Αδειάζουμε στο κέντρο των φύλλων τον κιμά, παίρνοντάς τον με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, για να μην έχει πολλά υγρά. Τον απλώνουμε λίγο δίνοντάς του παραλληλόγραμμο σχήμα.
- Διπλώνουμε τις άκρες από τα τρία φύλλα (όλα μαζί, όχι ένα ένα) πάνω από τον κιμά, σαν φάκελο. Ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια του φακέλου.
- Έπειτα κλείνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα προς τα μέσα (κι αυτά όλα μαζί), φέρνοντας πρώτα τις δύο απέναντι πλευρές τους προς τα μέσα και έπειτα τις άλλες δύο. Κάθε πλευρά που διπλώνουμε, τη ραντίζουμε με βούτυρο. Στο τέλος σχηματίζεται ένα ορθογώνιο πακετάκι, σαν φάκελος.
- Το μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.
Kεντρική Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- Τα πάντα για συνταγές μαγειρικής εδώ!
- Φτιάξε την «Green Goddess Salad» που έχει γίνει viral στο TikTok [ΒΙΝΤΕΟ]
- Η viral «τυρόπιτα της τοστιέρας» κάνει θραύση στο TikTok – Έτοιμη σε λίγα λεπτά
- Η παραδοσιακή συνταγή για τα πεντανόστιμα μελομακάρονα της γιαγιάς
Ακολούθησε το neolaia.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Γραφικές Τέχνες
Πλήρης Απασχόληση
19-12-2023
Βούλα
Πωλήσεις
Πλήρης Απασχόληση
09-01-2024
Ηρακλειο
⚽🏀 LIVE SCORES
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..