Διαμαρτυρία για την εγκύκλιο κατά των αμβλώσεων στη Μητρόπολη Αθηνών
Με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης για την εγκυμοσύνη, τους βιασμούς, και τις αμβλώσεις, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί εγκύκλιος κατά των αμβλώσεων, σήμερα 8 Σεπτεμβρίου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Iason Raissis από τη σημερινή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα (08/09/22) λίγο μετά τις οκτώ το πρωί στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών, με σκοπό να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και, πιο συγκεκριμένα, το συνταγματικά από το 1986, κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση. Ανάμεσά τους, το παρόν έδωσαν και φεμινιστικές συλλογικότητες, κινήματα για την ισότητα των φύλων καθώς και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης για την εγκυμοσύνη, τους βιασμούς, και τις αμβλώσεις, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί εγκύκλιος κατά των αμβλώσεων, σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, μετά το πέρας της λειτουργίας σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η εγκύκλιος που ήταν προγραμματισμένη να διαβαστεί, χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος αναφέρεται στο θεολογικό κομμάτι, όπου και επισημαίνεται η αξία της ανθρώπινης ζωής και ο δεύτερος αναφέρεται σε απόψεις της επιστημονικής κοινότητας που τάσσονται υπέρ της νομικής υποστήριξης των αμβλώσεων.

«Η εκκλησία προσπαθεί να παρέμβει στις ζωές μας, στην ελευθερία μας και στην αυτοδιάθεση του σώματος μας. Είμαστε εδώ για να πούμε στην Ιερά Σύνοδο και σε όποιον άλλο συμμερίζεται τις απόψεις αυτές ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», δήλωσε στο neolaia.gr η Μαρία που συμμετείχε στο κάλεσμα των φεμινιστικών συλλογικοτήτων έξω από τη Μητρόπολη.

«Το δικαίωμα στην άμβλωση, και η εγκυμοσύνη είναι προσωπικό μέλημα κάθε γυναίκας. Καμία και κανένας δεν πρέπει να έχει λόγο στην αυτοδιάθεση και στο σώμα κάποιου άλλου και ειδικά η εκκλησία», συμπληρώνει.

Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος τύπου της εκκλησίας όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η εκκλησία αντιτίθεται αυτή της άποψης (σ.σ. της απαγόρευσης των αμβλώσεων), πολλοί ιερείς ήταν κατά του να διαβαστεί το κείμενο στη σημερινή λειτουργία.»

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου για τις μηνήσεις που κατέθεσαν δύο γυναίκες κατά του Μητροπολίτη Δωδώνης, ακολούθησε μικρή ένταση και λογομαχία, με διαδηλωτές να κάνουν λόγο για απαράδεκτα σχόλια και συσχέτιση των κινημάτων με την εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος τύπου συμπλήρωσε λέγοντας:

«Είναι λάθος η στιγμή που διαβάζεται η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Ασχέτως των δηλώσεων οι απόψεις αυτές είναι αιώνιες στην εκκλησία και θα έπρεπε να αλλάξουν».

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Συνέλευση 8 Μάρτη εξέδωσε δημόσιο κάλεσμα προσκαλώντας όλες και όλους να παρευρεθούν στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης στις οκτώ το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου για να υποστηρίξουν τους αγώνες των γυναικών και το δικαίωμά τους σε ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις.

«Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο εν έτη 2022 και πως έχουμε διεκδικήσει το δικαίωμά μας στην άμβλωση, το έχουμε διεκδικήσει μέσα από τους φεμινιστικούς μας αγώνες δεν είναι κάτι που μας χαρίστηκε. Είναι λάθος να εκμεταλλεύεται η εκκλησία μια θέση εξουσίας και κύρους που έχει στη κοινωνία για να προωθήσει αναχρονιστικές ιδέες, δηλαδή το αν έχουμε δικαίωμα στην άμβλωση ή όχι, για το αν είναι έγκλημα ή όχι κλπ. Για εμάς αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα η αυτοδιάθεση του σώματος, για κάθε γυναίκα και για κάθε άτομο με μήτρα», δήλωσε η Χριστίνα που συμμετείχε στην κινητοποίηση με τη συνέλευση 8 Μάρτη.

Τελικά η εγκύκλιος δεν διαβάστηκε και αντ’ αυτού ο ιερέας μετά την λειτουργία έκανε μια σύντομη αναφορά στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Συγκεκριμένα είπε: «Αν μπορούσαν να κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, το μέγα αυτό μυστήριο της ζωής θα είχαμε διαφορετική προσέγγιση στην ύψιστη αξία της ζωής και δεν θα την απαξιώναμε όπως μερικές φορές συμβαίνει από άγνοια να γίνεται από όλους μας. Ας ευχηθούμε λοιπόν μέσα μας για το μέγα αυτό μυστήριο της ζωής και όλοι μας να το σεβαστούμε».

Φωτορεπορτάζ: Iason Raissis

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;