Κι όμως, ένα παγωτό είναι πιο υγιεινό από ένα πολύσπορο κουλούρι
Μία νέα έρευνα υποστηρίζει πως δεν πρέπει να έχουμε ενοχές όταν τρώμε παγωτό γιατί είναι πιο υγιεινό από άλλα σνακ που θεωρούσαμε καλύτερα!

Το καλοκαίρι μία από τις ένοχες απολαύσεις που έχουμε είναι το παγωτό. Το δροσερό αυτό γλύκισμα που λατρεύουμε όλοι από παιδιά και γνωρίζουμε πως η κατανάλωσή του δεν κάνει καλό στην υγεία μας… ή μήπως δεν είναι έτσι;

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης προσφέρει μια διαφορετική άποψη και ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι αυτή τη στιγμή. Η νέα έρευνα υποστηρίζει πως ένα παγωτό είναι πιο υγιεινή από ένα πολύσπορο κουλούρι και άλλα σνακ τύπου αλμυρών κράκερ.

Μπορείς να αφήσεις πίσω σου, λοιπόν, τις ενοχές και να το απολαύσεις ελεύθερα!

Στην παραπάνω έρευνα, οι ειδικοί από τη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής ανέπτυξαν μια «διατροφική πυξίδα» για να βαθμολογήσουν διάφορα είδη τροφής από το 1 έως το 100 βάσει της διατροφικής αξίας τους. Όσο πιο υψηλή ήταν η βαθμολογία, τόσο πιο υγιεινή ήταν η τροφή.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, δόθηκε βαθμολογία 37 σε ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτα, σε ένα πολύσπορο μπέιγκελ με σταφίδες 19 και σε αλμυρό κράκερ (μόλις) 7 βαθμοί!

Άλλες τροφές που δε συνιστούν τις υγιέστερες διατροφικές επιλογές, αλλά βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από θεωρούμενες ανώδυνες, ήταν τα τσιπς καλαμποκιού με βαθμολογία 55, τη στιγμή που ένα φρενς τόουστ ολικής άλεσης πήρε 35. Ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς τα σνακ και τα γλυκά έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με μέσο όρο 16,4. Από την άλλη, λαχανικά και φρούτα, μαζί με όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 27,6 ενώ οι χυμοί φρούτων και λαχανικών έλαβαν βαθμολογία 67.

Ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας:

«Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ΄τρώγε λαχανικά, απόφευγε αναψυκτικά, το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις υγιεινότερες επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια.

Καταναλωτές, διαμορφωτές πολιτικών, ακόμη και η ίδια η βιομηχανία αναζητά απλά εργαλεία για να κατευθύνει το κοινό σε πιο υγιείς επιλογές»

Η καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, δρ. Ρενάτα Μίχα, συμπλήρωσε:

«Με τον δημοσίως διαθέσιμο αλγόριθμο βαθμολόγησης, το Food Compass μπορεί να παράσχει διαφοροποιημένη προσέγγιση στην προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, κατευθύνοντας τη συμπεριφορά του καταναλωτή, τη διατροφική πολιτική, την επιστημονική έρευνα, τις πρακτικές της βιομηχανίας και τις αποφάσεις επένδυσης με γνώμονα την κοινωνία» 

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;