Υποβαθμίζονται οι καταστροφικές εξελίξεις της κλιματικής κρίσης
Νέα μελέτη υποστηρίζει πως η κλιματική κρίση, που ίσως προκαλέσει τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους, υποβαθμίζεται από την επιστημονική κοινότητα.

Νέα μελέτη και οι συντάκτες της κατέληξαν πως υποβαθμίζεται από την επιστημονική κοινότητα η πιθανότητα καταστροφικής εξέλιξης της κλιματικής κρίσης, που ίσως προκαλέσει τον ολοκληρωτικό αφανισμό του ανθρώπινου είδους. Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως οι συνέπειες της ακραίας υπερθέρμανσης του πλανήτη, που θα συμβεί εάν δεν ληφθούν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς και τονίζουν πως η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να προετοιμαστεί και για αυτό το «κλιματικό τέλος του παιχνιδιού».

Η νέα μελέτη εκπονήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι συντάκτες της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι μόνον η επιστημονική φαντασία έχει ασχοληθεί με το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη. Η συντριπτική πλειονότητα των μελετών που έχουν εκπονηθεί έως σήμερα υπολογίζουν τι θα συμβεί με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από εκείνη του 1850, παραμελώντας να προβλέψουν τι θα συμβεί με μια πιο ακραία αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, δρ Λουκ Κεμπ, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, επισημαίνει πως:

«Είναι καλό να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί εάν επαληθευθούν τα χειρότερα δυνατά σενάρια για τις κλιματικές συνθήκες, ιδίως αν χρειάζεται να μεριμνήσουμε για την επιβίωση της χλωρίδας και της πανίδας της Γης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, αν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου, το 2070, περίπου δύο δισ. άνθρωποι, στις πιο πολιτικώς ασταθείς περιοχές της Γης, θα ζουν με μέση ετήσια θερμοκρασία 29 βαθμούς Κελσίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα στη Σαχάρα και στα κράτη του Περσικού Κόλπου, όπως εξηγεί ο Τσι Χου, καθηγητής Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο της Ναντσίνγκ, ο οποίος επίσης υπογράφει τη μελέτη.

Η έρευνα καταλήγει:

«Το 2070, οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες τέτοιων θερμοκρασιών θα επηρεάσουν άμεσα δύο πυρηνικές δυνάμεις και επτά εργαστήρια υψίστης ασφάλειας, όπου υπάρχουν οι πιο επικίνδυνοι παθογόνοι παράγοντες. Αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες»

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
63'
0 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
63'
1 - 0
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
5'
51 - 39
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;