ΗΠΑ: Καταργείται το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση μετά από 50 χρόνια - Για επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες των Αμερικανών κάνει λόγο ο Barack Obama

Ιστορική στροφή στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Roe v Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση.

Ως εκ τούτου, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade, εβδομάδες μετά από ένα πρωτοφανές έγγραφο που διέρρευσε.

Η απόφαση θα αλλάξει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική, με κάποιες πολιτείες πλέον να μπορούν να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το BBC, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε μια υπόθεση, Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης του Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Όμως, το Ανώτατο δικαστήριο που πλέον διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της πολιτείας με ψήφους έξι έναντι τριών -βάσει ιδεολογικών γραμμών- τερματίζοντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

«Επομένως, θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση… και η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων πρέπει να επιστραφεί στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», ανέφερε μέρος της απόφασης.

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση έφερε σφοδρές αντιδράσεις στον λαό, ενώ μεταξύ άλλων τη σοβαρή ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια από τη θεμελίωσή του έσπευσε αμέσως να σχολιάσει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στο Twitter.

Συγκεκριμένα, ο Μπάρακ Ομπάμα έγραψε στο Twitter:

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όχι μόνο ανέτρεψε περίπου 50 χρόνια ιστορία, αλλά υποβάθμισε την πιο προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κανείς στις ιδιοτροπίες πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο σε θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομύρια Αμερικανών.

 

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, και η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, δεν έχουν σχολιάσει στο Twitter την είδηση, που έχει ήδη κάνει «τον γύρο του κόσμου».

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;