Μωβ μέδουσα/τσούχτρα: Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει
Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις μας αν έρθουμε σε επαφή με μωβ μέδουσα/τσούχτρα

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Έτσι, οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Η μωβ τσούχτρα – μέδουσα, ή αλλιώς η Pelagia Noctiluca όπως ονομάζεται επιστημονικώς («Pelagia» από την ελληνική λέξη με προέλευση το πέλαγος και τις ανοιχτές θάλασσες και «Νoctiluca» από τα λατινικά που είναι ο συνδυασμός του «nox» = night/ νύχτα και «lux» = light/φως, λόγω της ιδίοτητάς της να φωσφορίζει στο σκοτάδι) έχει κάνει έντονη την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές θάλασσες.

Η μεσογειακή μωβ μέδουσα που τελευταία απασχολεί τα καλοκαιρινά μας μπάνια, καθώς αυξήθηκε σε πληθυσμό στη λεκάνη της Μεσογείου, δεν είναι πρωτόγνωρο «ζωάκι» αλλά μπορεί να γίνει αξέχαστο αν μας τσιμπήσει με τα τοξικά της πλοκάμια.

Πού συναντάται και γιατί είναι επικίνδυνο το τσίμπημα από μωβ μέδουσα – τσούχτρα

Τα πλοκάμια της έχουν κάποιες μικροκύστεις με τοξικό περιεχόμενο που σε επαφή και πίεση πάνω στο δέρμα απελευθερώνουν ένα υγρό, προκαλώντας έντονες τοπικές αντιδράσεις.

Η μωβ τσούχτρα – μέδουσα ζει σε σχετικά ζεστό θαλασσινό περιβάλλον και αν συναντηθούμε μαζί της καλό είναι να μην τη «σοκάρουμε» με κρύο νερό ή επιθέματα πάγου και απελευθερώσει τα τοξικά της υγρά.

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο του Ομίλου Ευρωκλινικής, αν έρθει σε επαφή με εμάς, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι οι εξής:

  1. Ξεπλένουμε το σημείο που έγινε το τσίμπημα με άφθονο θαλασσινό νερό χωρίς τρίψιμο.
  2. Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού θαλασσινού με αναλογία 1:1
  3. Αφαιρούμε τις μικροσκοπικές κύστεις χρησιμοποιώντας κάποιο σκληρό πλαστικό πχ κάρτα πιστωτική.
  4. Ξεπλένουμε ξανά το σημείο με θαλασσινό νερό.
  5. Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα κρέμες με κορτιζόνη και αντιβιοτικό και λαμβάνουμε αντιϊσταμινικά χάπια σε περίπτωση κνησμού (φαγούρα).
  6. Σε σπανιότερη περίπτωση που έχουμε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας τότε πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια

!!! Ακόμα και να ξεβραστεί στην άκρη της παραλίας ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τις αγγίζουμε γιατί τα τοξικά σφαιρίδια στην άκρη των πλοκαμιών μπορούν ακόμα να μας επηρεάσουν. !!!

Μωβ μέδουσες: Ποιες είναι οι «κόκκινες» παραλίες – Δείτε τον χάρτη

Συναγερμός σήμανε για την εμφάνιση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες, με τις περισσότερες να έχουν εντοπιστεί προς το παρόν στο Σαρωνικό.

Ο οργανισμός iNaturalist δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται μωβ μέδουσες.

Δείτε τον χάρτη εδώ.

Πλέον, έχουν εντοπιστεί και σε πολλές παραλίες της Αττικής. Πληθυσμοί μωβ μέδουσας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα, την Ανάβυσσο, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και τη Σαρωνίδα.

Πού πρέπει να προσέχω στην Αττική

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ τσούχτρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι οι παρακάτω:

  • Παραλία Καβούρι
  • Ακτή Βουλιαγμένης
  • Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
  • Παραλία Νησάκι Λαυρίου
  • Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
  • Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
  • Παραλία Βραυρώνα
  • Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Να σημειωθεί ότι και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο υπάρχουν μωβ τσούχτρες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3