Παν. Δυτικής Αττικής: E-learning με τίτλο «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων»
Παν. Δυτικής Αττικής: Βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ.

Περιγραφή:Με τις Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες δηµοσιεύτηκαν στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2844/23-10-2012 και 2451/1-10-13) καθορίστηκε το Σύστηµα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Εθνικό Οργανισµό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Το σύστηµα αυτό αντικαθιστά το προηγούµενο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων (Εισαγωγικό Μητρώο Α και Μητρώο Β), που ο ΕΟΠΠΕΠ (πρώην ΕΚΕΠΙΣ) είχε συστήσει στα τέλη της δεκαετίας του 90 και το οποίο είχε σταµατήσει να πιστοποιεί εκπαιδευτές ενηλίκων από το 2008.

Στο νέο πλαίσιο ο ΕΟΠΠΕΠ έχει συγκροτήσει Μητρώο Εκπαιδευτών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων µε πιστοποιηµένη εκπαιδευτική επάρκεια («Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων») µε στόχο την αναβάθµιση του συστήµατος της µη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, στο πλαίσιο της ∆ια Βίου Μάθησης, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών µη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων και την ουσιαστική αναβάθµιση των προσόντων των εκπαιδευτών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση προγραµµάτων µη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

Σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 21 του Νόµου 4115/2013 «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύµατος Νεολαίας και ∆ια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισµού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 24/τ. Α /30.1.2013), από 1.9.2013 η εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειµένου κάποιος εκπαιδευτής να µετάσχει σε χρηµατοδοτούµενο από δηµόσιους πόρους πρόγραµµα της µη τυπικής εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια, δε θα µπορεί πλέον κανένας εκπαιδευτής ενηλίκων, ο οποίος δεν είναι πιστοποιηµένος από τον ΕΟΠΠΕΠ, να διδάσκει σε προγράµµατα συµπληρωµατικής εκπαίδευσης, σε σεµινάρια, σε επιµορφώσεις που οργανώνονται από φορείς ∆ια Βίου Μάθησης (Πανεπιστήµια, Κέντρα Επαγγελµατικής Κατάρτισης), τα οποία χρηµατοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκούς Πόρους. Θα µπορεί εάν δεν έχει την εκπαιδευτική επάρκεια, να διδάσκει µόνο σε αυτοχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα.

Η διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων είναι σύµφωνη µε το περιεχόµενο του εκάστοτε ισχύοντος πιστοποιηµένου Επαγγελµατικού Περιγράµµατος Εκπαιδευτή Ενηλίκων και σε αντιστοιχία µε το Πλαίσιο Προγράµµατος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.

Συγκεκριµένα, η διαδικασία πιστοποίησης µετά από υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών από τους υποψηφίους, περιλαµβάνει γραπτή εξεταστική δοκιµασία και παρουσίαση µικροδιδασκαλίας.

Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις στο θεσµικό πλαίσιο τεκµαίρεται ότι σκοπός του συγκεκριµένου επιµορφωτικού προγράµµατος είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών µη τυπικής εκπαίδευσης οι οποίοι εκπαιδεύουν και καταρτίζουν οµάδες ενηλίκων, στο γνωστικό αντικείµενο της ειδικότητας τους, και η ουσιαστική προετοιµασία υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων για τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικού Οργανισµού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού).

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτή ενηλίκων, ο οποίος θα κατέχει τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες του γνωστικού πεδίου, τις οποίες και θα αξιοποιούν στην πράξη.

Οι εκπαιδευόμενοι και υποψήφιοι εκπαιδευτές ενηλίκων, μετά την παρακολούθηση του προγράμματος, θα είναι σε θέση:

  • να εκπαιδεύουν με καινοτόμο, δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο,
  • να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων
  • να διαμορφώνουν κατάλληλο συνεργατικό μαθησιακό κλίμα,
  • να οργανώνουν και να συντονίζουν τις ενέργειες της ομάδας των εκπαιδευόμενων,
  • να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης,
  • να αναπτύσσουν θετική δυναμική στην ομάδα
  • να αξιολογούν το εκπαιδευτικό έργο

Κόστος: 300 ευρώ

Πληροφορίες προγράμματος 176 ΩΡΕΣ
Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση: 134 ώρες
Σύγχρονη online τηλεκπαίδευση: 16 ώρες
Δια ζώσης 26 ώρες

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων:
17/07/2022

Έναρξη Μαθημάτων:
12/09/2022

Λήξη Μαθημάτων:
31/10/2022

8 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

12 ECTS

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;