Πλεύρης: «Η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε σε 4η δόση για όλους από τον Σεπτέμβριο»
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την πιθανότητα διενέργειας 4ης δόσης εμβολίου κατά τον κορωνοϊό από τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε το πρωί της Δευτέρας, 30 Μαΐου, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την πιθανότητα διενέργειας 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τον Σεπτέμβριο, αλλά και το αν θα δούμε την επαναφορά περιοριστικών μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι για φέτος το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα πάμε σε ενισχυτική δόση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα θέλαμε και στον κορωνοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση. Θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό»

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας για την προτεραιότητα εμβολιασμού δήλωσε ότι θα γίνει όπως και στη γρίπη. Δηλαδή θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι:

«Αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας»

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Όπως είπε, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ εξήγησε ότι αναμένεται να υπάρξει μια πίεση το φθινόπωρο, με βαριές λοιμώξεις.

Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ύφεση, τονίζοντας ότι στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τα κρούσματα έχουν μια μειούμενη πορεία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δεν θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο, ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση»

Ενώ, συνέχισε λέγοντας πως:

«Κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δεν βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα»

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τα πρωτόκολλο κατά της διασποράς του κορωνοϊού που θα ισχύσουν στα πλοία. Όπως ανέφερε, αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και εξήγησε:

«Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική»

Σε ό,τι αφορά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας πολλά τακτικά χειρουργεία είχαν μείνει πίσω και πολλοί άνθρωποι δεν είχαν πάει στο ΕΣΥ για να κάνουν ιατρικές πράξεις και τώρα που υπάρχει κενό:

«Δημιουργούνται συνθήκες πίεσης στα non Covid περιστατικά.

Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τρεις τρόπους: Ο πρώτος είναι ότι παίρνουμε επικουρικό προσωπικό, ενώ θα βγουν και οι προκηρύξεις για το μόνιμο προσωπικό που αφορούν σε 4.000 νοσηλευτές και 700 γιατρούς. Δεύτερον, είμαστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε τέτοια περιστατικά, όπου υπάρχουν μεγάλες λίστες, να μπορούν να μεταφέρονται και να γίνονται χειρουργεία χωρίς να πληρώνει ο πολίτης. Και τρίτον, συζητάμε, όπου έχουμε κενά στο σύστημα που δεν καλύπτονται από άγονες προκηρύξεις, θα υπάρχει και υποχρεωτικότητα σε ιδιώτες, οι οποίοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΠΥ»

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;