Τα «Ψέματα» είναι η ελληνική σειρά που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή
Η νέα σειρά του ALPHA, «Ψέματα», ανοίγει συζητήσεις για θέματα συναίνεσης, ανθρωπίνων σχέσεων και victim blaming και μετατρέπεται στη σειρά που πρέπει να δούμε όλοι.

Την Πέμπτη το βράδυ στις 22:40 έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά του ALPHA «Ψέματα». Η σειρά φαίνεται να έχει πιάσει τον παλμό της εποχής και, ήδη, από το πρώτο επίσημο τρέιλερ μας έχει δείξει ότι θα ασχοληθεί με θέματα όπως η συναίνεση κατά τη σεξουαλική επαφή, το victim blaming, τον βιασμό, την τοξική αρρενωπότητα και το #MeToo. Θέματα που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια και στη χώρα μας με πολλούς ηθοποιούς, αθλητές και απλούς ανθρώπους να μιλάνε πλέον ανοιχτά για το ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού και να καταγγέλλουν τους δράστες.

Τα «Ψέματα», λοιπόν, ήρθαν για να ανοίξουν συζητήσεις πάνω σε όλα αυτά τα θέματα και να μας δείξουν άλλες οπτικές ή πλευρές που δεν είχαμε σκεφτεί. Να μας δείξουν ότι δεν υπάρχει το τέλειο και αθώο θύματα και σε ό,τι αφορά τα θέματα των ανθρώπινων σχέσεων, του σεξ και των κοινωνικών συμβάσεων, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά όσο πιστεύαμε. Έχοντας δει μόνο το πρώτο επεισόδιο και γνωρίζοντας πως είναι μία σειρά που για να διατηρήσει το σασπένς θα βάλει και “σάλτσες”, ήθελα να δούμε γιατί η νέα σειρά του ALPHA είναι αυτή που χρειαζόμαστε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η σειρά είναι σε σενάριο Νίκου Μήτσα και σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα.

Η πλοκή

Η επίσημη σύνοψη του τηλεοπτικού σταθμού για τη νέα σειρά αναφέρει τα εξής:

Ένας άντρας και μια γυναίκα βγαίνουν ραντεβού. Περνούν τη νύχτα μαζί. Την επόμενη ημέρα ο ένας καταγγέλλει τον άλλο. Τι έχει συμβεί; Από αυτό το σημείο κι ύστερα αρχίζουν τα «Ψέματα», η νέα συναρπαστική σειρά του ALPHA, η οποία έρχεται τον Μάιο!

Μια ιστορία για τη συναίνεση, τις κοινωνικές συμβάσεις, για τα δύο φύλα, την οικογενειακή ζωή και την εξαπάτηση. Μια σύγχρονη σειρά με κοινωνικό αποτύπωμα, η οποία με τρόπο σημερινό μιλάει γι αυτά που ζούμε, που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων και μας έχουν απασχολήσει και προβληματίσει.

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, καταθέτουν με την ίδια πίστη, σθένος και επιχειρήματα την άποψή τους πάνω στο ίδιο γεγονός. Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος λέει ψέματα;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλευρές της αλήθειας; Ή η αλήθεια είναι μία και μοναδική; Κι εάν η αλήθεια είναι μια και μοναδική, τι γίνεται όταν δύο άνθρωποι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ίδια «αλήθεια»;

Ουσιαστικά, βλέπουμε μία γυναίκα την Έλενα Γιαννάτου (Αλεξάνδρα Αϊδίνη), που εργάζεται ως καθηγήτρια Λυκείου, και αποφασίζει να βγει ραντεβού με τον επιτυχημένο καρδιοχειρούργο Ανδρέα Ηλιάδη (Χρήστος Λούλης). Ο Ανδρέας είναι χήρος με ένα παιδί, που είναι και μαθητής της Έλενας. Από την άλλη, η Έλενα έχει βγει πρόσφατα από έναν γάμο με τον επί χρόνια σύντροφό της Αντώνη (Γιώργος Χρανιώτης), ενώ στο πλευρό της είναι πάντα η αδερφή της Κάτια (Βασιλική Τρουφάκου).

Στο πρώτο επεισόδιο, βλέπουμε ότι η Κάτια, αλλά και ένας συνάδερφος της Έλενας είναι αυτοί που την σπρώχνουν να κάνει το επόμενο βήμα στην προσωπική της ζωή και να βγει εκείνο το ραντεβού που της ζήτησε ο Ανδρέας και το οποίο (ενώ έχει συμφωνήσει) ανέβαλε για κάποια στιγμή.

Τα πράγματα στο πρώτο αυτό ραντεβού πάνε εξαιρετικά. Ο Ανδρέας τη γυρνάει σπίτι και όταν του τελειώνει η μπαταρία στο κινητό εκείνη τον προσκαλεί να ανέβει πάνω για να του καλέσει ταξί και να περιμένει μέχρι να έρθει.

Αυτά είναι και τα γεγονότα που βλέπουμε σαν τηλεθεατές από εκείνο το βράδυ. Το επόμενο πρωί, η Έλενα ξυπνάει στο κρεβάτι της και συνειδητοποιεί τι έχει γίνει και αποφασίζει να καταγγείλει τον Ανδρέα. Από εκεί αρχίζει η ιστορία με την Έλενα να εκμυστηρεύεται τον βιασμό στην Κάτια και να πηγαίνουν μαζί στο αστυνομικό τμήμα, όπου ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τέτοιες καταγγελίες.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε και διάφορα flashback από το βράδυ που πέρασαν μαζί η Έλενα και ο Ανδρέας.

Γιατί τα «Ψέματα» ξεχωρίζουν;

Τα τελευταία χρόνια και μετά το κίνημα του #MeToo στην Αμερική έχουμε δει αρκετές σειρές που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Το  «Anatomy of a Scandal» στο Netflix, που ασχολείται με έναν πιο σαπουνοπερικό τρόπο με τη δίκη που ακολουθεί μία καταγγελία, τη συναίνεση, την τοξική αρρενωπότητα και τους υποκινητές της, αλλά και το «Unbelievable» (επίσης στο Netflix), που ακολουθεί την αληθινή ιστορία δύο ντεντέκτιβ στην Αμερική που καταφέρνουν να συλλάβουν έναν καθ’ έξη βιαστή ο οποίος έχει θύματα σε διαφορετικές πολιτείες για να μην είναι εύκολο να τον συλλάβουν. Καθώς, επίσης, και η βρετανική σειρά του 2017, στην οποία έχει βασιστεί η νέα προσπάθεια του ALPHA στη μυθοπλασία, «Liar». Τι φρέσκο και διαφορετικό, λοιπόν, μπορεί να προσφέρει η νέα σειρά «Ψέματα»;

Καταρχάς, η σειρά λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα του σήμερα και είναι λες και βγήκε από τους τίτλους των ειδήσεων. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτά που βλέπουμε στις σειρές δε συμβαίνουν στη χώρα μας. Πόσες φορές έχεις ακούσει έναν θείο σου, έναν γνωστό σου ή ακόμα και έναν φίλο σου να λέει είδες τι γίνεται στην τάδε χώρα επειδή είδε μία σειρά ή μία ταινία; Ε, λοιπόν, πλέον δεν μπορεί να μη δει ότι όλα αυτά συμβαίνουν και στην Ελλάδα.

Επίσης, ένα βασικό στοιχείο που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει είναι το ότι το θύμα δεν είναι τέλειο. Είναι μία γυναίκα που υπάρχει, που ζει, που αντιμετωπίζει προβλήματα, που έχει «σκελετούς στην ντουλάπα» της και φοβάται μήπως έρθουν όλα αυτά στην επιφάνεια. Μία γραμμή από τους διαλόγους που με συγκλόνισε στο πρώτο επεισόδιο ήταν όταν η Έλενα της Αλεξάνδρας Αϊδίνη λέει στην αδερφή της:

«Όλοι θα πούνε ότι τα ‘θελα, πάντα η γυναίκα τα θέλει»

Έχουμε ακούσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια φράσεις του τύπου «τι ήθελε εκεί, μόνη της;», «τι ήθελε και του είπε να ανέβει σπίτι της», «καλά και αυτή δεν πρόσεχε;». Οπότε, η ατάκα όταν βγαίνει από το στόμα της φερόμενης ως θύμα, «χτυπάει» κάπως διαφορετικά. Σε πιάνει από τον λαιμό και δε σε αφήνει να αναπνεύσεις.

Η σειρά προσπαθεί ακόμη να παίξει με τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις μας. Συνήθως, σε μία υπόθεση βιασμού, πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν αμέσως τη θέση του θύματος, άλλοι παίρνουν τη θέση του θύτη ιδιαίτερα αν δεν έχει αποδειχθεί κάτι και ο πρότερος βίος του (με νομικούς όρους) δεν έχει δείξει τέτοια σημάδια. Η σειρά φαίνεται να θέλει να σε βάλει ακριβώς σε αυτό το τρυπάκι, του να σκεφτείς αν η πρώτη σου αντίδραση είναι και η πιο σωστή ή αν θα πρέπει να περιμένεις να βγουν στοιχεία στην επιφάνεια και η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αν το θύμα λέει «Ψέματα»; Αν ο θύτης κρύβεται πίσω από την τέλεια κοινωνική του εικόνα;

Βγες τώρα για λίγο από τη σειρά και μπες στην καθημερινότητα. Ένα βράδυ μία γυναίκα και ένας άντρας καταλήγουν μαζί στο σπίτι της πρώτης και δεν υπάρχουν μάρτυρες. Ο λόγος της εναντίον του δικού της. Η εικόνα της βραδιάς από την μία οπτική εναντίον της εικόνας της ίδιας βραδιάς από την άλλη οπτική. Πόσο δύσκολο είναι, λοιπόν, και για τις Αρχές να βρουν το τι πραγματικά έγινε εκείνη τη νύχτα!

Σκέψεις, δύσκολες ερωτήσεις και πολλά θέματα που πρέπει και αξίζει να σκεφτούμε για να καταφέρει να ωριμάσει η κοινωνία, να προχωρήσει και να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τις μελλοντικές γενιές σε θέμα σεξουαλικότητας, συναίνεσης, ανθρωπίνων σχέσεων!

Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η κάρτα που δείχνει ο ALPHA στο τέλος της σειράς με τα τηλέφωνα επικοινωνίας για θύματα βιασμού και ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε μία τέτοια σειρά είναι απαραίτητο να υπάρχουν τρόποι για να μπορούν όσοι το βλέπουν είτε να βοηθήσουν είτε να βοηθηθούν.

Και το καστ είναι εξαιρετικό

Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη (εγκληματικά ανεκμετάλλευτη τηλεοπτικά) γίνεται η Έλενα. Δεν βλέπεις μία ηθοποιό να υποδύεται έναν χαρακτήρα, αλλά μία προσωπικότητα που υπήρχε και πριν τη σειρά και θα υπάρχει και μετά το τέλος της. Στο πρώτο επεισόδιο, μέσα σε λίγα λεπτά, η κ. Αϊδίνη μας δίνει τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της και είναι άριστη στις μεταπτώσεις ενός θύματος βιασμού, αλλά και στο πόσο δύσκολη ψυχολογικά είναι η όλη διαδικασία από τις ερωτήσεις των αστυνομικών μέχρι τις ιατρικές εξετάσεις. Βλέποντας τα «Ψέματα», δεν μπορείς να σκεφτείς άλλη ηθοποιό στη θέση της.

Ο Χρήστος Λούλης μας έχει αποδείξει πολλές φορές το υποκριτικό του ταλέντο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απίστευτη ερμηνεία του στον περσινό «Σιωπηλό Δρόμο»; Τώρα, επιστρέφει με ακόμα μία δυνατή ερμηνεία. Καταφέρνει και μεταφέρει το πνεύμα ενός ωραίου άντρα που είχε επιτυχίες στη ζωή του. Είναι ο άντρας της διπλανής πόρτας που δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή για να τον υποψιαστείς για κάτι τόσο κακό. Περιμένουμε να δούμε και άλλα από τον ίδιο στα επόμενα επεισόδια, καθώς οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις θα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά του.

Το υπόλοιπο καστ απαρτίζεται από ονόματα όπως η Βασιλική Τρουφάκου, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Ζέτα Δούκα, ο Ιωάννης Παπαζήσης, ο Χρήστος Σαπουντζής, η Βίκυ Παπαδοπούλου, ο Θάνος Τοκάκης, ο Κίμων Κουρής και ο Δημήτρης Αριανούτσος. Στο πρώτο επεισόδιο, η Βίκυ Παπαδοπούλου και η Βασιλική Τρουφάκου ξεχωρίζουν και φαίνεται πως έχουν πολλά να δώσουν και να αποκαλύψουν στα επόμενα επεισόδια.

«Ψέματα»: Οι αντιδράσεις στο Twitter για το πρώτο επεισόδιο

Από το πρώτο επεισόδιο, η σειρά κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού με ποσοστό τηλεθέασης που άγγιξε το 16,9% στο γενικό σύνολο και 16,5% στο δυναμικό κοινό. Μάλιστα, η σειρά έγινε το νούμερο 1 trend στο Twitter.

Στο Twitter, μάλιστα, άνοιξαν συζητήσεις για τα θέματα της σειράς, τον τρόπο που τα παρουσιάζει και όλα τα υπόλοιπα (από τις ερμηνείες μέχρι τη φωτογραφία). Η σειρά φαίνεται να άγγιξε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ελπίζουμε να αγγίξει ακόμα περισσότερα και να ανοίξει συζητήσεις που πρέπει να γίνουν.

Ποιος λέει Αλήθεια και ποιος «Ψέματα»; Θα το μάθουμε κάθε Πέμπτη στις 22:40 στον ALPHA.

Κλέβοντας μία ατάκα που διάβασα στο Twitter, σκέψου ότι αν αυτά γίνονται σε μία σειρά, πόσο πιο δύσκολη είναι για τα θύματα βιασμού η πραγματικότητα…

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2