Ευλογιά των Πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Σε
Σημάδια εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σημάδια εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εντείνοντας την ανησυχία γύρω από τη σπάνια αυτή μόλυνση.

Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν πέντε περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων την Τετάρτη (18/5), την ίδια ώρα που και η Ισπανία εξετάζει οκτώ πιθανά κρούσματα, μετά τον συναγερμό που ξέσπασε στη Βρετανία.

Οι πέντε Πορτογάλοι ασθενείς, από τα 20 ύποπτα κρούσματα, είναι όλοι σε σταθερή κατάσταση. Είναι όλοι τους άνδρες και ζουν στην περιοχή της Λισαβόνας και την κοιλάδα του Τάγου, όπως δήλωσαν οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters.

Γκίκας Μαγιορκίνης: “Τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση

Ανάρτηση στα social media έκανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία μετά τον εντοπισμό μολύνσεων της ευλογιάς των πιθήκων σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει:

Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:
1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)
2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες
3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.
Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνιση“.

Ευλογιά των Πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, αν και πιο ήπια, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τη δεκαετία του 1970. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους και δερματικά εξανθήματα που ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.

Δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματική μεταξύ των ανθρώπων, όπως δήλωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές, και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

15-05-2024

Σινδος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;