Ένα πείραμα αποκαλύπτει πού πηγαίνουν οι γάτες όταν φεύγουν από το σπίτι
Πού πηγαίνουν οι γάτες όταν φεύγουν από το σπίτι και χάνονται για ώρες; Άραγε περιπλανιούνται μακριά; Σε αυτό απαντάει νέα έρευνα!

Πού πηγαίνουν οι γάτες όταν φεύγουν από το σπίτι και χάνονται για ώρες; Άραγε περιπλανιούνται μακριά;

Μάλλον όχι μακριά, αποκαλύπτει μελέτη που χρησιμοποίησε κολάρα με πομπό GPS για να παρακολουθήσει σχεδόν 100 γάτες σε μια κωμόπολη της ανατολικής Νορβηγίας.

«Στόχος ήταν να χαρτογραφήσουμε τις κινήσεις ενός ολόκληρου πληθυσμού κατοικιδίων στην ίδια περιοχή» λέει ο ο Ρίτσαρντ Μπίσοφ, καθηγητής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Scientific Reports των εκδόσεων Nature.

Το πείραμα έδειξε ότι οι γάτες δεν συνηθίζουν να απομακρύνονται, αφού κατά μέσο όρο περνούν το 79% του χρόνου της βόλτας εντός 50 μέτρων από το σπίτι τους.

H κάθε γάτα βέβαια διαφέρει, και ορισμένα αιλουροειδή απομακρύνονταν αρκετά χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, η μέση μέγιστη απόσταση για όλες τις γάτες ήταν μόλις 352 μέτρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, κανείς δεν είχε παρακολουθήσει τόσες πολλές γάτες σε μια μικρή περιοχή» λέει ο Μπίσοφ. «Συνήθως σκεφτόμαστε τους πληθυσμούς ζώων ως αριθμό ή συλλογή ατόμων. Εγώ προτιμώ να τους βλέπω ως επιφάνειες που απλώνονται στο περιβάλλον και αλληλεπιδρούν μαζί του».

Τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως θα ήταν διαφορετικά αν τα πειραματόζωα δεν ήταν σχεδόν όλα στειρωμένα, αναγνωρίζουν οι ερευνητές. «Παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο. Οι στειρωμένες γάτες είναι λιγότερο πιθανό να περιφέρονται» ανέφερε ο Μπιάρνε Μπράασταντ, επίτιμος καθηγητής Ηθολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Το σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων ενθουσιάστηκαν με τη μελέτη που αποκάλυψε πού τριγυρίζουν τα τετράποδα. Οι ερευνητές εξάλλου τους έδωσαν χάρτες με τις κινήσεις των γάτων.

Η είδηση μαθεύτηκε στη Νορβηγία και η ερευνητική ομάδα δέχεται τώρα αιτήματα για επανάληψη του πειράματος σε άλλες περιοχές.

 

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

10-05-2024

Μαρούσι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1