Το Cambridge ενθαρρύνει τους καθηγητές να χρησιμοποιούν στίχους της Taylor Swift και τραγούδια της Disney για να διδάσκουν Λατινικά
Οι στίχοι της Taylor Swift, τα τραγούδια της Disney και το Minecraft είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδαχθούν τα Λατινικά, σύμφωνα με ένα ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Αν ρωτήσεις μαθητές που έχουν επιλέξει την Θεωρητική Κατεύθυνση θα σου πουν ότι ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα είναι τα Λατινικά. Μία γλώσσα, που ενώ έχει γίνει η βάση για πολλές γλώσσες που μιλούνται σήμερα, δεν τη χρησιμοποιεί πλέον κανείς και είναι αρκετά δύσκολο αν δεν μπορείς να έχεις ερεθίσματα να τη μάθεις. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge έρχεται να κάνει τη ζωή των μαθητών λίγο πιο εύκολη.

Οι δάσκαλοι των Λατινικών, πλέον, ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τους στίχους της Taylor Swift, τα τραγούδια της Disney, το Minecraft και fan fiction για να κάνουν την αρχαία γλώσσα του Βιργίλιου και του Κικέρωνα πιο προσιτή στους μαθητές του 21ου αιώνα. Τους μαθητές που έχουν μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία και τα social media.

Αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά ένας ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ο ακαδημαϊκός δημιούργησε έναν νέο οδηγό που προτείνει τα Λατινικά να διδάσκονται περισσότερο σαν μια σύγχρονη ξένη γλώσσα, όπου οι μαθητές ενθαρρύνονται να μιλούν, να τραγουδούν ή να γράφουν δημιουργικά, αντί να μαθαίνουν απλώς το λεξιλόγιο και τη γραμματική από ένα βιβλίο. Η μετάφραση τραγουδιών, που έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες, στα Λατινικά μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση των μαθητών των διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στη ρωμαϊκή ποίηση, υποστηρίζει ο ακαδημαϊκός.

Ο Steven Hunt, ο οποίος διδάσκει Λατινικά για 35 χρόνια και τώρα εκπαιδεύει δασκάλους στο πως να διδάσκουν Λατινικά, λέει ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας εξακολουθούν να έχουν τη θέση τους. Ωστόσο, υποστηρίζει μια πιο ευφάνταστη, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση για να διευρύνει την απήχηση του θέματος στις νέες γενιές.

Στο βιβλίο του, ο Hunt, περιγράφει λεπτομερώς μία σειρά από καινοτόμους τρόπους για να κεντρίσει ο καθηγητής το ενδιαφέρον των μαθητών του, αλλά και να καταφέρει να αναπτύξει τις μεταφραστικές τους δεξιότητες. Σε ένα παράδειγμα, που αναφέρεται στο βιβλίο, από μια ερευνητική εργασία, ένας καθηγητής πανεπιστημίου που αγωνιζόταν να κάνει τους μαθητές του να ασχοληθούν με την ποίηση του Βιργίλιου, τους ζήτησε να μεταφράσουν γνωστά τραγούδια. Μεταξύ των τραγουδιών που είχε επιλέξει ήταν και η επιτυχία της Taylor Swift «Bad Blood». Ενώ, ένας άλλος λάτρης των Λατινικών έχει ηχογραφήσει τα αγαπημένα του τραγούδια της Disney στη γλώσσα αυτή. Ανάμεσα στα τραγούδια είναι και το «Let It Go» από το «Frozen», ενώ η ψηφιακή μοντελοποίηση 3D και το Google Earth βοήθησαν τους μαθητές να χρησιμοποιούν τα Λατινικά ενώ περπατούν σε εικονικούς αρχαίους τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός τρισδιάστατου μοντέλου της Ρώμης ενσωματωμένο στο Minecraft .

Όπως δηλώνει ο Hunt:

«Το πρόβλημα με τη διδασκαλία των Λατινικών είναι ότι δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε ενδελεχή ακαδημαϊκή έρευνα. Τείνουμε να βασιζόμαστε σε ανέκδοτες πληροφορίες για αυτό που φαίνεται να λειτουργεί.

Δεν υπάρχει «καλύτερος τρόπος» να τα διδάξουμε.

Oρισμένοι δάσκαλοι δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον για τη διδασκαλία τους. Οι περισσότεροι βασίζονται σε αρχές της σύγχρονης γλωσσικής εκπαίδευσης. Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι καλωδιωμένος με τον ήχο, μαθαίνει μιλώντας, ακούγοντας και χρησιμοποιώντας τη γλώσσα. Μερικοί δάσκαλοι Λατινικών συνειδητοποιούν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα – νεκρή ή ζωντανή»

Τέλος, αναφέρει τα εξής:

«Ο ρόλος των Λατινικών ως φύλακα σε μια ελίτ εκπαίδευση έχει τελειώσει, αλλά η συμμετοχή περισσότερων μαθητών, ειδικά στα κρατικά σχολεία, παραμένει πρόβλημα.

Η πρόκληση για τους δασκάλους τα επόμενα χρόνια θα είναι αν είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες για να παρουσιάσουν το θέμα διαφορετικά και να διευρύνουν την απήχηση για τους μαθητές ή αν προτιμούν να τηρήσουν τις γνωστές ρουτίνες»

Οπότε, αν ο καθηγητής σου σού ζητήσει να ψάξεις τα τραγούδια της Disney στα Λατινικά, ή αν σου δώσει να μεταφράσεις ένα τραγούδι της Taylor Swift, μη σου φανεί παράξενο!

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;