Συλλογή αγαθών για την Ουκρανία - Πώς μπορείτε να συμβάλλετε
Το Ουκρανικό Κέντρο Βοήθειας στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δράση του λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και λειτουργεί καθημερινά, από τις 10 π.μ μέχρι τις 16:00 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Ακτή Δηλαβέρη στον Πειραιά.

Το Ουκρανικό Κέντρο Βοήθειας στην Ελλάδα ξεκίνησε την δράση του λίγες μέρες μετά την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας και του Προξενείου της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: Iason Raissis

Το κέντρο ιδρύθηκε ως απάντηση στην επίθεση κι έχει καταφέρει να ενώσει διαφορετικούς ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν κάθε είδους πιθανή βοήθεια στην Ουκρανία και τους πολίτες της. Καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του κέντρου συλλέχθηκαν πάνω από 300 τόνοι ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας χάρη στις προσπάθειες διαφόρων οργανισμών, εταιρειών και απλών Ελλήνων πολιτών, τα οποία στάλθηκαν στην Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν: φάρμακα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, ζεστά ρούχα, κουβέρτες και προστατευτικά ρούχα θωράκισης σώματος. Το φορτίο με τα είδη έχει ήδη καταφτάσει στα κέντρα διανομής που βρίσκονται στο Χμελνίτσκι, στο Τσερνιβτσί, στο Λβίβ και στο Κίεβο.

Πηγή εικόνας: Iason Raissis
Πηγή εικόνας: Iason Raissis

Η συν ιδρύτρια του κέντρου, Iryna Bortnyk, λέει: «Ήδη από την αρχή είχα καταλάβει πως ήμουν ικανή να κάνω κάτι παραπάνω από μια απλή μεταφορά χρημάτων. Αυτός ήταν ο λόγος που απευθύνθηκα άμεσα προς όλους όσοι μπορούσαν να βοηθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μας δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουμε ένα κέντρο σε ένα μέρος με ένα πολύ συμβολικό όνομα, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πάντα την Ουκρανία και τώρα γίνομαι μάρτυρας αυτής της απόδειξης κάθε μέρα. Φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, συγκεκριμένα από την Κρήτη, την Κεφαλονιά και, εννοείται, την Αθήνα. Βοήθεια έχουν προσφέρει τόσο επιχειρηματίες όσο κι απλοί Έλληνες πολίτες.

Κύριος στόχος μας είναι να χτίσουμε αποδοτικές διαδικασίες προσφοράς βοήθειας, καθώς κατανοώ πως πρόκειται να έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Όταν θα νικήσουμε, θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την χώρα μας.»

Πηγή εικόνας: Iason Raissis

Πέραν τούτου, υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή άμεσης σύνδεσης στο κέντρο. Κάθε μέρα, το Κέντρο λαμβάνει περίπου 70 κλήσεις από άτομα που είτε έχουν καταφτάσει, είτε έρχονται προς την Ελλάδα. Το κύριο ερώτημα που θέτουν, είναι το αίτημα βοήθειας ως προς την διαμονή κι εκείνο της απόκτησης προσωρινής προστασίας, η οποία θα τους προσφέρει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πηγή εικόνας: Iason Raissis
Πηγή εικόνας: Iason Raissis

Την ίδια στιγμή, μια δυναμική ομάδα εθελοντών έχει σχηματιστεί στο κέντρο. Αυτή περιλαμβάνει τόσο Ουκρανούς που ζούσαν ήδη στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, όσο κι εκείνους που κατέφθασαν στην Αθήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Από τις πρώτες μέρες είχα εκπλαγεί με το πόσο ομαλά λειτουργούσαν όλα, οι άνθρωποι ερχόντουσαν στην ώρα τους κι οι ρόλοι διαμοιράζονταν με μια φυσικότητα. Τώρα πλέον όλα είναι προγραμματισμένα με μια ρουτίνα. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν, οποιαδήποτε κι αν είναι η εργασία, γεμίζουν φορτηγά, ταξινομούν τις δωρεές και έρχονται σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες κι αυτούς που προσφέρουν βοήθεια.

Έχω εκπλαγεί με την συνεισφορά όλων όσοι έρχονται στο ΣΕΦ αυτές τις μέρες, τόσο των ανθρώπων που έρχονται καθημερινά όσο κι εκείνων που έρχονται για μερικές ώρες. Αυτές τις μέρες υπάρχει μια ακατανίκητη αίσθηση ενότητας κι επιθυμίας να βοηθήσουμε την πατρίδα μας», λέει η Alina Malinovska, η συντονίστρια του Κέντρου Βοήθειας.

Πηγή εικόνας: Iason Raissis

Το Ουκρανικό Κέντρο Βοήθειας στην Ελλάδα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10 π.μ μέχρι τις 16:00 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Ακτή Δηλαβέρη, Πειραιάς 185 33.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ukrainian Aid Center in Greece (@ua_aid_center_greece)

Οι φωτογραφίες είναι του Iason Raissis

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

15-05-2024

Σινδος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0