Κορωνοϊός: Θα χρειαστούμε και 4η δόση εμβολίου;
Πόσο πιθανό είναι να χρειαστούμε και 4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού;

Καθώς, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να ανησυχεί τους ειδικούς με χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, υπάρχει συζήτηση γύρω από την πιθανότητα χορήγησης και 4ης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19. H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το τι ισχύει αναφορικά με την 3η και την 4η όση εμβολίου, αλλά και για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, η 4η δόση του εμβολίου κρίνεται χρήσιμη μόνο για ειδικές περιπτώσεις και για πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανοσοκαταστολής. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η στρατηγική χορήγησης επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν ενδείκνυται, με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού. Και υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται η παραγωγή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας.»

Η κ. Θεοδωρίδου συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι η 3η δόση παραμένει ισχυρό «όπλο» έναντι του κορωνοϊού και θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνεται από τους πολίτες. Μάλιστα, τόνισε ότι παραμένει η ισχυρή σύσταση για τη διενέργειά της.

Μάλιστα, παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης από το Ισραήλ, όπου έχει χορηγηθεί η 4η δόση και τόνισε τα εξής:

«Με την 4η δόση, τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, έδειξε πως διπλασιάζεται η αντίσταση στον ιό και τριπλασιάζεται η προστασία για εισαγωγή στο νοσοκομείο.»

Επίσης, διευκρίνισε ότι πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι η 3η δόση μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον, προσφέροντος μακρά διάρκεια προστασίας.

Στη συνέχεια, η. Θεοδωρίδου μίλησε για τα νεότερα στοιχεία που αφορούν την Όμικρον. Είπε ότι οι γνώσεις γύρω από την παραλλαγή αυτή συνεχίζουν να μεταβάλλονται, αλλά παραμένει αυξημένη η μεταδοτικότητα. Μάλιστα, όπως είπε, ο ιός ξεφεύγει ως έναν βαθμό από τα αντισώματα των εμβολίων και υπάρχει δυνατότητα επαναλοίμωξης. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες τις οποίες επικαλέστηκε, φαίνεται ότι η φυσική νόσηση από τις παραλλαγές Α, Β και Δ του ιού προσέφερε ισχυρή προστασία, που φτάνει το 90% έναντι της Όμικρον σε ό,τι έχει να κάνει με την επαναλοίμωξη.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;