TikTok: Η Ουκρανή φωτογράφος που καταγράφει τη ζωή μετά τη ρωσική εισβολή
Aντί να «βυθίζεται» στη δυστυχία γύρω της, η Ουκρανή φωτογράφος, Βαλέρια Σάσενοκ έχει μετατρέψει τον πόλεμο σε τέχνη.

Η Ουκρανή φωτογράφος Βαλέρια Σάσενοκ βλέπει κάθε μέρα όταν περπατάει σπασμένα παράθυρα, κομμάτια από ξύλο και κατεστραμμένα κτίρια. Όλα αυτά στην πόλη Τσέρνιγκοφ της Ουκρανίας. Η νεαρή γυναίκα βρίσκεται σε υπόγειο καταφύγιο μαζί με την μητέρα, τον πατέρα και τον σκύλο της Τόρι στη βόρεια ουκρανική πόλη. Οι κοντινοί της φίλοι έχουν ήδη δραπετεύσει.

Όμως, αντί να «βυθίζεται» στην καταστροφή και τη δυστυχία γύρω της, η Σάσενοκ έχει μετατρέψει τον πόλεμο σε τέχνη. Χρησιμοποιεί το TikTok για να καταγράψει την καθημερινότητα. Τα βίντεο που δημοσιεύει στη δημοφιλή πλατφόρμα, έχουν γίνει viral και μάλιστα κάποια από αυτά έχουν φτάσει στις εκατομμύρια αναπαραγωγές.

Στο βίντεο που την έκανε διάσημη, η Σάσενοκ χορεύει το τραγούδι «Che La Luna» και στη λεζάντα γράφει: «Η τυπική μου μέρα στο καταφύγιο». Χρησιμοποιεί ένα πιστόλι θερμού αέρα καθώς ο σκύλος της κρύβεται κάτω από μια κουβέρτα. Η μητέρα της μαγειρεύει σε κατσαρόλα που βρίσκεται στο πάτωμα. Σε άλλο βίντεο, η Σάσενοκ στέκεται μπροστά σε ένα βουνό από ερείπια. Η λεζάντα γράφει: «Σήμερα, ο Πούτιν κατέστρεψε ένα από τα πολλά κτίρια στην πόλη μου. Ήταν ένας κινηματογράφος που επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Στη συνέχεια, η κάμερα εστιάζει σε μεγάλα παράθυρα που βρίσκονται κοντά στο σημείο, των οποίων το γυαλί είναι θρυμματισμένο στο πάτωμα.

Σε ένα τρίτο, δείχνει τα άδεια ράφια ενός μπακάλικου με τη λεζάντα: «Αν θέλεις να αγοράσεις φαγητό σε σουπερμάρκετ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN για τον λόγο που ξεκίνησε να δημοσιεύει αυτά τα βίντεο στο TikTok, η Σάσενοκ είπε: «Αισθάνομαι ότι είναι αποστολή μου να δείξω στον κόσμο πώς μοιάζει (ο πόλεμος) στην πραγματικότητα. Ότι είναι η πραγματική ζωή κι εγώ είμαι εδώ».

Και πρόσθεσε: «Πολλοί Ρώσοι μου γράφουν ότι είναι στο πλευρό μου. Στη Ρωσία κυκλοφορούν πολλές ψευδείς ειδήσεις. Και οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι στην Ουκρανία, τη χώρα μου, έχουμε πόλεμο. Αποστολή μου είναι να δείξω σε όλο τον κόσμο τι συμβαίνει τώρα, στην πραγματική ζωή και μπορείτε να το δείτε μέσα από το TikTok».

«Κάθε μέρα ζω με την ελπίδα ότι αύριο ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά όλα χειροτερεύουν», είπε στην εκπομπή του CNN «Meanwhile in America». Τη Δευτέρα, έγραψε εκ νέου: «Όλοι φοβούνται για τις ζωές τους».

Όπως πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία, έτσι και η οικογένεια της Σάσενοκ διστάζει να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς αυξάνονται τα στοιχεία για τη ρωσική βία κατά των Ουκρανών αμάχων. Σε ερώτηση του CNN για το αν εκείνη και η οικογένειά της θα προσπαθούσαν να δραπετεύσουν κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός, η Σάσενοκ είπε: «Αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν σκοτώσουν τους πολίτες αύριο, ναι, θα φύγω στις 9 Μαρτίου». Όταν ξαναρωτήθηκε, η Σάσενοκ και η οικογένειά της δεν σχεδίαζαν ακόμα να εγκαταλείψουν το καταφύγιο.

Ακόμα και με τον φόβο καταπάτησης της βίας, η Σάσενοκ έχει μεγάλα όνειρα. Τη Δευτέρα είπε στο CNN ότι το TikTok είναι το μέλλον της, για την ώρα. «Ίσως μπορώ να έρθω στην Αμερική και να εργαστώ ως δημοσιογράφος στο TikTok», είπε.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Mε πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;