Τσιόδρας: «Ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση»
Όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδραςμίλησε σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και στη συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα είπε πως δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Επιπλέον, μιλώντας για την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

«Ειδικά για την Ευρώπη, το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα. Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους. Άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.


Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων, κάτι που οφείλεται στην Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων υπογραμμίζοντας πως «θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα».

Αναφερόμενος στην αξία ενός ειδικού εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής τόνισε πως τα δεδομένα από πειραματόζωα, «δείχνουν πως οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην «υβριδική ανοσία», που είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός της φυσικής ανοσίας με την ανοσία από το εμβόλιο που οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη απάντηση του οργανισμού απέναντι στη λοίμωξη του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής μίλησε και για την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο να παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Επιπλέον, ο καθηθητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπλοκές του κορωνοϊού, που παρατηρούνται τόσο σε όσα άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ, όσο και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
52'
0 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
52'
1 - 0
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΗΜ
44 - 30
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;