Έκτακτο επίδομα πριν το Πάσχα - Οι δικαιούχοι και το επικρατέστερο σενάριο
Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών.

Με την πίεση της ακρίβειας να αυξάνεται πολύ περισσότερο, αφού η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξεως του 6,2%, η κυβέρνηση φαίνεται να επιταχύνει την χορήγηση του επιδόματος για ευάλωτα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταχιούχους, ανέργους, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, λίγο πριν το φετινό Πάσχα.

Σύμφωνα με τα σενάρια, πρόκειται για ανάλογο επίδομα όπως αυτό των Χριστουγέννων, της τάξεως των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και διπλό επίδομα για τους δικαιούχους του πρώην ΚΕΑ – (νυν Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος).

Τη φημολογία επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του Σκαϊ.

Το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων, που δόθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%. 

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1